Ga naar de inhoud

Overstappen energieleverancier weer mogelijk: is dat slim?


Energiebedrijven beginnen langzamerhand weer met het aanbieden van vaste contracten voor gas en stroom, met een looptijd van 6 maanden tot 1 jaar. Desondanks blijven de energieprijzen nog steeds relatief hoog. De vraag rijst of het verstandig is om op dit moment over te stappen naar een andere aanbieder.

Hoewel je met een vast contract zekerheid krijgt, betaal je hier wellicht een hogere prijs voor. Lees hier hoe dat zit! 

Overstappen energieleverancier na lange tijd weer mogelijk

Nadat de oorlog in Oekraïne was uitgebroken en de energiemarkt daardoor erg onzeker werd, was het afsluiten van een vast energiecontract minder populair. “Door de hoge energieprijzen was het vastleggen van een nieuw contract duur en risicovol voor bedrijven. Het overstappen naar een andere energieleverancier was onaantrekkelijk voor consumenten. Hierdoor viel er de afgelopen tijd weinig te regelen op de energiemarkt”, vertelt Ben Woldring van Gaslicht.com tegen RTL. 

Sinds de gasprijzen zijn gedaald, lijkt er de afgelopen week weer wat te kiezen te zijn. Energiebedrijven bieden nu weer meer vastigheid aan, met onder andere Greenchoice en Eneco die contracten voor een half jaar aanbieden en het kleinere Mega dat zelfs contracten voor 1 jaar aanbiedt. De prijzen voor verschillende variabele contracten zijn ook gedaald en er komt elke week nieuw aanbod bij.

Prijzen onder het prijsplafond en grote verschillen in contractvormen 

Sommige aanbieders, zoals Budget Energie, bieden zelfs tarieven die onder het prijsplafond van de overheid liggen, waardoor het overwegen van een overstap ook interessant wordt voor huishoudens die daaronder blijven, zegt Woldring. Voorheen waren er vooral grote prijsverschillen tussen energieaanbieders boven het plafond. 

Onlangs heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) grote verschillen geconstateerd tussen energieaanbieders en de verschillende contractvormen die zij aanbieden. Op basis van de maandelijkse energiemonitor concludeerde de toezichthouder begin deze maand dat het overstappen energieleverancier naar een nieuw contract honderden euro’s per maand kan besparen. 

Doe je er goed aan om nu over te stappen?

Of je er nu goed aan doet om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, hangt volledig af van jouw persoonlijke wensen, het type contract en de looptijden. Een contract met vaste tarieven voor een periode van 6 maanden of 1 jaar is interessant omdat het zekerheid biedt. Als je kiest voor een contract van een half jaar, dan heb je de mogelijkheid om na die periode opnieuw te beslissen. Als de prijzen weer gaan stijgen, dan is het beter om te kiezen voor een jaarcontract. Woldring zegt dat je met een jaarcontract zeker weet dat je goed zit tijdens de komende winter. Hij denkt dat veel mensen daar behoefte aan hebben, omdat ze geen geopolitieke onzekerheid in hun woonkamer willen. 

Overstappen energieleverancier: overstappen nu nog gunstig 

Als je nu overstapt naar een nieuwe energieleverancier, kun je dat nog doen tegen een relatief gunstige opzegpremie. Deze premie moet worden betaald als je een vast contract voortijdig beëindigt en bedraagt enkele tientjes. De ACM past echter de regels aan en hoopt dit 1 april 2023 te kunnen doorvoeren. Als je na deze datum een nieuw contract afsluit en dat eerder wilt opzeggen, moet je het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd betalen aan de energieleverancier. Dit is vergelijkbaar met de rente die je betaalt aan een bank bij het oversluiten van een hypotheek

Ook interessant om te lezen:

Meer over: