Ga naar de inhoud

Overlevingskansen van kankerpatiënten blijven stijgen

Kankerpatiënten meer kans om te overleven

In de afgelopen 20 jaar zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie, gerapporteerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

2/3 overleeft kanker in de eerste 5 jaar van een behandeling

Uit onderzoekscijfers blijkt dat meer dan 2/3 van de patiënten bij wie tussen 2018 en 2022 kanker is vastgesteld, de eerste 5 jaar na de diagnose de kanker overleeft. Dit komt neer op 68 procent van de patiënten, een verbetering van 2 procentpunt ten opzichte van de periode 2013-2017.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Verbeterde overlevingskansen

Er zijn opmerkelijke verbeteringen te zien bij kankersoorten zoals longkanker, nierkanker, sarcomen, slokdarmkanker en keelholtekanker. Deze verbeteringen zijn te te schrijven aan de introductie van nieuwe geneesmiddelen, verbeterde onderzoeks- en diagnostische methoden en geavanceerde technieken.

De afgelopen decennia spelen nieuwe geneesmiddelen een belangrijke rol in het verbeteren van de overlevingskansen van kankerpatiënten.

Bij sommige kankersoorten was het positieve effect al eerder merkbaar, terwijl bij andere, zoals longkanker, de voordelen vooral zichtbaar zijn in de meest recente periode (2020-2022).

Vroege opsporing

Het IKNL benadrukt dat niet alle patiënten profiteren van de nieuwe medicijnen, aangezien deze soms een beperkt levensverlengend effect hebben of slechts effectief zijn bij een deel van de patiënten. Vroege opsporing van kanker, zoals via bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar darmkanker), en verbeterde diagnostiek dragen ook bij aan de verhoogde overlevingskansen. Geavanceerde chirurgische ingrepen leiden tot een stijging van 13% in de overleving van leverkanker.

De voortdurende vooruitgang in de behandelingen van kanker en -diagnostiek biedt hoop voor de toekomst, met steeds betere overlevingskansen voor patiënten. Deze positieve ontwikkelingen onderstrepen het belang van voortdurende investeringen in onderzoek, nieuwe behandelingen en vroege opsporingsmethoden om de overlevingskansen van kankerpatiënten verder te verbeteren.

De Kankeratlas laat zien waar in Nederland welke kanker het meest voorkomt.

Bronnen: IKNL, NU.nl. Hoofdfoto: Canva.


Overlevingskans kankerpatiënten gestegen, maar niet voor alle soorten

25 augustus 2022 – In de afgelopen 10 jaar is de overleving binnen 5 jaar na de diagnose kanker gestegen van 58 procent naar 66 procent. Dat is mooi nieuws, helaas is er niet voor alle soorten kanker vooruitgang geboekt. Hiermee stijgt de gemiddelde 5-jaarsoverleving van alle kankerpatiënten met gemiddeld 1 procent per jaar, blijkt uit onderzoek van integraal kankercentrum Nederland.

Hogere overlevingskans kankerpatiënten

In de periode 2001-2011 was de gemiddelde 5-jaarsoverleving 58 procent, in de 10 jaar daarvoor was dat nog 43 procent. In de afgelopen 10 jaar is dit gestegen naar 66 procent. Dit komt vooral doordat het aantal diagnoses met een relatief gunstige prognose sneller is gestegen. Bij kankersoorten met een slechtere prognose is deze stijging minder groot. Maar ook de verbeterde kennis, diagnostiek en behandelingen zorgen ervoor dat de overlevingskans van kankerpatiënten jaarlijks stijgt.

Verschillende groepen

Op basis van de 5-jaarsoverleving worden 3 groepen kanker onderscheiden: de groep met een relatief hoge overleving (75 procent of hoger). Hieronder vallen veelvoorkomende kankersoorten zoals borstkanker, prostaatkanker en huidkanker, net als sommige vormen van lymfklierkanker. Bij de tweede groep is de 5-jaarsoverleving 30 tot 75 procent, waar darmkanker, blaaskanker, nierkanker, baarmoederhalskanker en hoofd-halskanker onder vallen. Vooral bij hematologische maligniteiten (bloed- en lymfeklierkanker) is er de afgelopen decennia veel vooruitgang geboekt. Ook bij prostaat-, nier-, schildklier-, darm-, keelholte-, lever- en longkanker was er een stijging van minstens 10 procent.

Kankersoorten met vooruitgang 

Bij een aantal vormen van kanker is er nog weinig vooruitgang geboekt en blijft de 5-jaarsoverleving zeer laag (onder de 30 procent). Het gaat hier dan onder andere om longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie. Zo is de 5-jaarsoverleving na een diagnose maagkanker rond de 22 procent, en daar is in de afgelopen dertig jaar weinig in veranderd. Bij mesothelioom (longvlieskanker) is slechts 5 procent van de patiënten na 5 jaar nog in leven.

Effect COVID-19 en overlevingskans kankerpatiënten

Naar vermoeden is de gemiddeld 5-jaarsoverleving van kankerpatiënten nog hoger dan nu is vastgesteld. Door COVID-19 was er echter veel oversterfte in 2020 en 2021, ook onder kankerpatiënten. Daarnaast werden er minder diagnoses gesteld van kankersoorten met een hoge overlevingskans doordat er minder bevolkingsonderzoeken werden uitgevoerd.

Foto: Canva.

Meer over: