Ga naar de inhoud

Huisdier overleden: dit kan én mag je doen

huisdier overleden

Een overleden huisdier zorgt voor een ongekend gemis bij het thuisfront. Voor je tijd hebt om te rouwen, moet je over een aantal zaken nadenken. Wat doe je met het lichaam van je trouwe dierenvriend? Dit zijn traditionele en nieuwe mogelijkheden om jouw huisdier een geschikte rustplaats te geven.

Mag ik mijn huisdier zelf begraven?

Mag je je hond in de tuin begraven? Ja, je mag huisdieren begraven. Oók in je eigen tuin, mits je de grond van de tuin hebt gekocht, en niet hebt gehuurd. Het geldt alleen voor gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s, hamsters en fretten.

Volgens de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er een minimale diepte van 75 centimeter vereist. En er moet genoeg ruimte zijn om je dier te begraven. Het is niet toegestaan om je huisdier in het bos of een andere openbare plek te begraven.

Of je je hond in je eigen tuin mag begraven, hangt af van de wetgeving en regels die gelden in jouw gemeente en die van de overheid. In Nederland is het over het algemeen toegestaan om een huisdier in je eigen tuin te begraven, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De punten op een rij:

  1. Eigen grond: De hond moet worden begraven op je eigen grond. Het is niet toegestaan om een dier te begraven op openbaar terrein of andermans eigendom zonder toestemming.
  2. Diepte van het graf: Het graf moet diep genoeg zijn, meestal minimaal 75 cm tot 1 meter, om te voorkomen dat andere dieren het lichaam opgraven.
  3. Locatie: Het graf moet op een bepaalde afstand van waterbronnen, zoals drinkwaterputten of vijvers, liggen om verontreiniging te voorkomen.
  4. Milieuoverwegingen: Het is belangrijk om te voorkomen dat schadelijke stoffen in de bodem terechtkomen. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic of andere niet-biologisch afbreekbare materialen bij de begrafenis.

Het is verstandig om bij de gemeente navraag te doen over specifieke regels in jouw regio, aangezien sommige gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen.

  •  Wil je je huisdier begraven op een speciale dierenbegraafplaats? Dat kan ook. Zoek een dierenbegraafplaats bij jou in de buurt.

Kan ik mijn huisdier laten cremeren?

Kan ik mijn huisdieren ook laten cremeren? Ja dit kan bij een huisdierencrematorium of door je overleden huisdier ter destructie aan te bieden. Het laatste houdt in dat je je huisdier bij de dierenarts afgeeft of achterlaat. Je hoeft hier zelf niets meer voor te doen. Deze zogeheten destructie is de meest voorkomende en makkelijkste mogelijkheid om je huisdier weg te brengen. Persoonlijk vinden wij dit wel een beetje een kille methode.

Verstandig is het om bij aanschaf van een wat groter huisdier of kleinvee alvast te sparen voor een uitvaart, zo voorkom je dat je eventueel jezelf in de schulden moet steken voor een begrafenis of crematie of anders.

Kan ik mijn vis door het toilet spoelen?

Hoe zit het bij een overleden goudvis, kan ik die door het toilet spoelen? Hoewel het veel gebeurt, is toch niet verstandig om een overleden goudvis door het toilet spoelen of in de sloot bij je achter te deponeren. Dode vissen verspreiden vaak allerlei bacteriën of virussen in het water. Hierdoor lopen levende vissen gevaar. Zeker wanneer de goudvis voor zijn dood niet meer gezond was. Volgens de dierenbescherming is het wel toegestaan om een dode vis in de vuilnisbak te deponeren. Je mag er ook voor kiezen om je goudvis te begraven. 

Kan ik mijn huisdier opzetten?

Kan ik mijn huisdier opzetten? Het opzetten van dieren kan en gebeurt steeds vaker en is in de meeste gevallen toegestaan. Houd er wel rekening mee dat je wel geld moet betalen voor het opzetten van een dier. En hoe groter je huisdier, hoe meer het kost.

Hoe zit het bij overleden kleinvee?

Voor kleinvee zoals kippen, paarden, schapen en hangbuikzwijnen gelden andere regels voor begraven of cremeren. Als je de eigenaar bent van een overleden landbouwhuisdier, moet je zelf een melding doen bij een destructiebedrijf.

Bij regulier transport is het belangrijk dat het lichaam afgedekt langs de openbare weg ligt. Meestal halen ze het dier dan de eerstvolgende werkdag na de melding op. Voor een individuele ophaalservice komt een trailer: zo halen ze het lichaam van een paard of pony uit de weide of staling. Houd er rekening mee dat de kosten van een individuele ophaalservice hoger liggen. Sinds kort is het ook mogelijk om paarden en pony’s te cremeren.

Nieuwe methode: je huisdier laten resomeren

Resomeren, ook bekend als alkalische hydrolyse of watercrematie, is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele crematie of begrafenis. Het proces wordt steeds populairder, ook voor huisdieren.

Hoe werkt resomeren van een huisdier?

Het lichaam van het huisdier gaat in een drukvat, gevuld met een mengsel van water en kaliumhydroxide. Ze verhitten het mengsel vervolgens tot ongeveer 150°C onder hoge druk. Dit voorkomt dat het water gaat koken. Door de combinatie van warmte, druk en het alkalische milieu breekt het lichaam in ongeveer 4-6 uur af tot zijn basiselementen. Dit laat een vloeistof achter en botresten. Deze vloeistof wordt vaak afgevoerd via het riool, waar het verder wordt verwerkt door de waterzuiveringsinstallaties. De botresten vermalen ze tot een fijn poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Deze as kan aan de eigenaar na verloop van tijd ophalen.

In Nederland is resomeren voor huisdieren al beschikbaar voor gezelschapsdieren zoals:

  • Honden
  • Katten
  • Kleine huisdieren zoals konijnen, cavia’s, en vogels.

Resomeren is in Nederland toegestaan en wordt voor huisdieren al aangeboden door een aantal gespecialiseerde dierencrematoria. Dit biedt een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verbranding en begrafenis, en is populair vanwege de lagere milieubelasting. Het is niet wijdverbreid, dus het is belangrijk om contact op te nemen met een dierencrematorium of uitvaartcentrum bij jou in de buurt, om te zien of ze deze dienst aanbieden en wat de mogelijkheden zijn voor jouw huisdier.

Bekijk hier de video over resomeren van je huisdier, en lees daarna verder >>

Huisdier doneren na overlijden

Via het dierdonorcodicil kun je jouw overleden huisdier doneren. Je stelt dan je huisdier ter beschikking aan de wetenschap. Het dier gebruiken ze dan bijvoorbeeld voor universitaire opleidingen. Een mooie manier van een uitvaart, want op deze manier is het niet meer nodig om andere dieren te fokken (en doden) als proefdieren.

Als eigenaar kun je jouw overleden huisdier kosteloos aanbieden bij verschillende dierenartspraktijken. Vraag ernaar bij je eigen dierenarts.

Meer over: