Ga naar de inhoud

Overlast geparkeerde campers doorn in het oog van buurtbewoners

Update:
Campers in de straat parkeren

Steeds vaker zie je ze staan. Campers in de straat. Omwonenden zijn boos vanwege de overlast door geparkeerde campers en caravans. Er zijn zelfs campereigenaren die deze voor een vakantie verhuren in hun eigen straat. Mag dat zomaar? Hoe lang kan men nu eigenlijk wel en niet in de straat parkeren?

Steeds meer overlast door campers in woonwijken

In het begin van het jaar vestigde zich een camperverhuurder in Lisse en sindsdien heeft de buurt Kruishoorn ernstige overlast. Een bewoner in de straat gaf aan dat soms wel 8 tot 15 campers de parkeerplaatsen bezetten die eigenlijk voor bewoners bedoeld zijn.

Deze situatie creëert onveilige situaties en verhoogt de frustratie onder de bewoners. Opgemerkt kan worden is dat niet alleen de campers van het bedrijf in Lisse problemen veroorzaakt, door heel Nederland zien we campers voor langere tijd in woonwijken staan.

Gemeentelijke betrokkenheid overlast campers

Bewoners doen regelmatig meldingen bij hun gemeente over de overlast. Daarnaast spreekt men regelmatig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aan. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening  (APV) is het de regel dat een verhuurbedrijf niet meer dan 3 auto’s of campers binnen een straal van 25 meter mag parkeren. Wat bedrijven vaak doen is deze verordening omzeilen door continue de campers om te wisselen van plek. Daardoor staan ze nooit langer dan 3 dagen op dezelfde plek.

Hoe lang mag een camper op een openbare parkeerplaats staan?

Hoe lang mag een camper geparkeerd blijven staan op een parkeerplaats van de openbare weg? Het is erg handig om je camper of caravan voor je deur te parkeren. Zo kun je op je gemak alles in- en uitladen. Toch zijn er regels die bepalen hoe lang je dit kampeermiddel op de openbare weg mag laten staan. Deze regels verschillen per gemeente, dus raadpleeg altijd de APV van je gemeente.

In de meeste gemeenten mag je camper of caravan 3 dagen achter elkaar op straat staan. Sommige gemeenten hanteren kortere of langere termijnen. Het simpelweg verplaatsen van je kampeermiddel na 3 dagen om de regels te omzeilen, werkt niet. In de APV is het begrip ‘parkeren’ namelijk vaak vervangen door ‘plaatsen’ of ‘hebben’, waardoor de tijd niet opnieuw begint te lopen na verplaatsing.

Lees ook: Paniek en spijt bij caravanbezitters: groot tekort aan stallingsplekken.

Volledig parkeerverbod voor campers en caravans

Sommige gemeenten hanteren zelfs een volledig parkeerverbod voor campers en caravans die langer zijn dan 6 meter. Dit geldt met name binnen de bebouwde kom, hoewel er uitzonderingen zijn voor vrachtwagenparkeerplaatsen. Als je langer parkeert dan toegestaan, riskeer je een boete. Bij aanhoudende overtreding kan je kampeermiddel zelfs worden weggesleept.

Als je een camper of caravan op eigen terrein parkeert, gelden soms ook regels. Vooral als het voertuig zichtbaar is vanaf de openbare weg. Ook hier verschilt de handhaving per gemeente. In de stad moet je, net als voor een auto, parkeergeld betalen voor je camper, tenzij deze is aangekoppeld.

Bronnen: Omroep West, Eurocampings. Foto: Canva.

Meer over: