Ga naar de inhoud

Jouw overkapping gezellig inrichten, kan óók met slecht weer

Update:
Overkapping ForaVida
In samenwerking met: Fora Vida

Een overkapping in je tuin is een geweldige manier om je buitenruimte optimaal te benutten, vooral wanneer het weer slecht is. Of juist wanneer het slecht weer is. Het biedt beschutting en maakt het mogelijk om het hele jaar door van je tuin te genieten. Met een paar slimme ideeën en keuzes maak je van jouw overkapping een knusse, uitnodigende plek waar je graag tijd doorbrengt.

Hieronder vind je een aantal praktische tips en inspiratie om je overkapping in je tuin gezellig en functioneel in te richten.

1. Kies voor de juiste verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer in de overkapping in je tuin. Zodra de avond valt, is het fijn als je overkapping warm en uitnodigend aanvoelt. Kies daarom voor verlichting die sfeer creëert, zoals warme, zachte lichtbronnen. Denk aan dimbare verlichting waarmee je de intensiteit van het licht aanpast aan de situatie.

Voor een gezellige avond met vrienden kies je voor meer licht, terwijl je bij een rustige avond met een boek wellicht voor een leeslampje en subtieler licht kiest.

Een populaire optie is het plaatsen van LED-spots in het plafond van de overkapping. Deze spots zijn niet alleen energiezuinig, ze zijn ook praktisch, omdat je ze kan dimmen. Als je vaak buiten dineert of een barbecue verzorgt, zet je het licht eenvoudig feller. Wanneer je graag een intiem moment creëert, dim je het licht voor een knusse sfeer.

2. Meubels die comfort en stijl combineren

Het meubilair dat je kiest, is van groot belang voor het comfort en de uitstraling van je overkapping. Voor een kleine overkapping kies je het beste voor een compacte zithoek, met bijvoorbeeld een comfortabele bank of fauteuils.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Combineer dit met een aantal gezellige kussens en een bijzettafeltje voor een drankje of een boek. Het belangrijkste is dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk benut, zonder het gevoel van ruimtelijkheid te verliezen.

Als je een grotere overkapping hebt, creëer dan een eetgedeelte met een tafel en stoelen naast een loungehoek. Zorg ervoor dat de meubels weerbestendig zijn, zodat ze lang meegaan en er altijd verzorgd uitzien, ook na een regenbui.

3. Accessoires voor extra sfeer in je overkapping

De echte ‘finishing touch’ bij het inrichten van je overkapping komt van de accessoires. Sierkussens, plaids, vloerkleden en kaarsen toveren een eenvoudige ruimte direct om tot een sfeervolle plek.

  • Let er wel op dat de accessoires geschikt zijn voor buitengebruik. Tuinkussens moeten bijvoorbeeld waterbestendig zijn, zodat ze tegen een beetje regen kunnen.

Planten zijn ook een geweldige manier om leven en kleur aan je overkapping toe te voegen. Zet ze in mooie plantenbakken of hang ze op
aan de wand. Planten zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer, ze hebben ook gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals lavendel of aloë vera.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

4. Wanddecoratie: voeg persoonlijkheid toe in je overkapping

Veel overkappingen hebben minimaal 1 wand die je kan aankleden met decoratie. Hang een fotolijst op met je favoriete vakantiefoto’s of kies voor decoratieve elementen zoals houten wandpanelen of metalen kunstwerken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het aansluit bij de rest van je inrichting.

  • Als je een kleinere overkapping hebt, zijn spiegels ook een slimme toevoeging. Spiegels creëren namelijk de illusie van meer ruimte en zorgen ervoor dat de overkapping groter oogt.

5. Kies de juiste materialen voor de overkapping

Het materiaal van de overkapping zelf speelt een grote rol in de uitstraling van de ruimte. Een moderne overkapping van aluminium vraagt om een strak interieur met bijpassende meubels en accessoires. Kies voor een minimalistische inrichting met strakke lijnen en moderne verlichting om het geheel af te maken.

Heb je een houten overkapping? Dan kun je verschillende kanten op met de inrichting.

Een industriële stijl met metalen accenten en robuuste meubels past goed bij hout. Voor een natuurlijke uitstraling met veel groen doen houten accessoires het goed. Het belangrijkste is dat je een stijl kiest die bij jouw persoonlijke smaak en de rest van de tuin past.

6. Glazen schuifwanden voor extra beschutting

Geniet je graag het hele jaar door van je overkapping, ongeacht het weer? Dan zijn glazen schuifwanden in je overkapping een goede
toevoeging. Deze wanden beschermen je meubels tegen regen en wind en zorgen ervoor dat je ook bij koudere temperaturen comfortabel buiten zit.

Met glazen schuifwanden sluit je de ruimte af wanneer nodig, terwijl je toch geniet van het buitengevoel. Dit maakt je overkapping niet alleen een overdekte buitenruimte, het is ook meteen een verlengstuk van je huis.

7. Inspiratie voor stijl overkapping

Er zijn verschillende populaire stijlen waarmee je jouw overkapping inricht. Dé trend van de laatste jaren is de ‘bohemian stijl’: natuurlijke materialen, veel groen en een relaxte sfeer. Ook de Ibiza-stijl, met lichte kleuren, zomerse accessoires, is erg in trek. Tot slot is de industriële stijl, met ruwe materialen en een stoere uitstraling, nog steeds een favoriet bij veel mensen.

Welke stijl je ook kiest, het belangrijkste is dat je je overkapping zo inricht dat deze een verlengstuk is van je binnenruimte. Maak het persoonlijk en gezellig, zodat je er het hele jaar door van geniet. Met deze tips en inspiratie creëer je een gezellige en functionele overkapping die helemaal past bij jouw stijl en wensen.

In samenwerking met: Fora Vida

Meer over: