Ga naar de inhoud

Overgangsconsulente in opkomst: ondanks noodzaak nog vrij onbekend

overgangsconsulente

Een overgangsconsulente is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden en ondersteunen van vrouwen tijdens de overgang (menopauze). Veel vrouwen hebben last van hun hormonen, ze gaan zelf op onderzoek uit of krijgen tips van andere dames in de overgang. Professionele hulp wordt niet vaak ingeschakeld. Daar komt verandering in: maak kennis met de overgangsconsulente.

Hulp tijdens de overgang

Deze consulenten bieden advies en praktische tips om met de fysieke en emotionele veranderingen om te gaan die tijdens deze levensfase kunnen optreden. Ze kunnen informatie geven over leefstijl, voeding, beweging, en eventueel hormonale behandelingen. Het doel van een overgangsconsulente is om vrouwen te helpen een zo comfortabel mogelijke overgang te ervaren en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees ook: de overgang, alles wat je erover wilt weten.

Wat doet een overgangsconsulente?

De rol van overgangsconsulenten wordt steeds meer erkend binnen de bredere gezondheidszorg als een waardevolle aanvulling op traditionele medische behandelingen. Een overgangsconsulente biedt ondersteuning bij klachten en veranderingen in het lichaam. Elk lichaam is anders en daar spelen ze goed op in.

Een menopauze consulent kan een waardevolle bron van ondersteuning zijn voor vrouwen die de overgang doormaken. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het helpen begrijpen van de symptomen en veranderingen die zich voordoen in je lichaam. Een menopauze consulent biedt niet alleen informatie, maar ook emotionele steun en praktische adviezen.

Taken

Een van de belangrijkste taken van een menopauze consulent is het luisteren naar de ervaringen van de vrouw en het uitleggen van de oorzaken van haar klachten. Dit kan variëren van opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename tot slaapproblemen en veranderingen in het libido.

Symptomen waar een consulente op let

Een menopauze consulent kan informatie geven over behandelingsopties, zoals hormoon vervangingstherapie (HRT) en andere therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. Ze kunnen ook advies geven over levensstijl veranderingen, zoals dieet en lichaamsbeweging, die de symptomen kunnen verlichten en de algehele gezondheid kunnen bevorderen. Denk aan de volgende symptomen:

1. Hormonale schommelingen

Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Oestrogeen en progesteron spelen belangrijke rollen in het reguleren van de menstruatiecyclus en andere lichaamsfuncties. Deze schommelingen kunnen leiden tot opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. De gezondheid kan hierdoor worden beïnvloed, zoals een verhoogd risico op osteoporose en hartziekten.

2. Menstruatieproblemen

Tijdens de overgang ervaren vrouwen vaak veranderingen in hun menstruatiepatronen, zoals onregelmatige menstruaties of hevigere bloedingen. Deze onregelmatigheden kunnen leiden tot andere gezondheidsklachten, zoals bloedarmoede of vermoeidheid. Het is goed om in notities bij te houden, om deze symptomen te monitoren. Indien nodig, kan je dan later medisch advies in winnen voor passende behandelingen.

3. Slaapproblemen en vermoeidheid

Veel vrouwen in de overgang hebben problemen met slapen. Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Tips zijn: een rustige routine voor het slapengaan, geen cafeïne en regelmatig bewegen. Vermoeidheid door slecht slapen kan invloed hebben op je dagelijks leven, dus pak het aan.

TIP: wetenschappelijk onderbouwde opties om beter te slapen.

4. Leefstijl en voeding

Naast medische behandelingen adviseren overgangsconsulenten ook over gezonde voeding die de overgang ondersteunt. Ze benadrukken het belang van regelmatige lichaamsbeweging en een actieve levensstijl om klachten te verminderen. Door concrete tips te geven over het aanpassen van eetgewoonten, dragen ze bij aan het algehele welzijn van vrouwen in de overgang.

Overgangsconsulent Desiree van Cleef over stress en de overgang

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Wanneer schakel je een overgangsconsulente in?

Je kunt overwegen om een overgangsconsulente in te schakelen als je:

  1. Ernstige overgangsklachten: Zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, of andere symptomen die je dagelijks leven beïnvloeden.
  2. Persoonlijk advies: Als je behoefte hebt aan op maat gemaakt advies over hoe je met de overgang kunt omgaan, inclusief leefstijl- en voedingsadvies.
  3. Ondersteuning nodig: Wanneer je emotionele ondersteuning zoekt tijdens deze levensfase, of als je vragen hebt over hormonale behandelingen en alternatieven.
  4. Informatie en educatie: Als je meer wilt weten over de overgang en hoe je de symptomen kunt verminderen of beheersen.
  5. Preventieve maatregelen: Om je gezondheid te optimaliseren en klachten te voorkomen of te minimaliseren.

Een overgangsconsulente kan je helpen om de overgang beter te begrijpen en effectiever te navigeren, met als doel je welzijn te verbeteren.

Bij welke leeftijd een overgangsconsulente?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je een overgangsconsulente moet inschakelen, omdat de overgang (menopauze) bij vrouwen op verschillende leeftijden kan beginnen. Over het algemeen begint de overgang ergens tussen de 45 en 55 jaar, maar sommige vrouwen kunnen eerder of later symptomen ervaren.

Je kunt overwegen een overgangsconsulente in te schakelen zodra je overgangsklachten begint te ervaren die je dagelijks leven beïnvloeden, ongeacht je leeftijd.

Vergoeding zorgverzekering

Zorgverzekeraars vergoeden overgangsconsulten meestal vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding is afhankelijk van het pakket. Voor vergoeding van consulten is vaak een verwijzing van de huisarts of specialist vereist. Dit kan per verzekeraar verschillen. Om declaraties bij zorgverzekeraars in te dienen, moeten vrouwen facturen en eventuele verwijzingen indienen.

Wat is het verschil met een huisarts en gynaecoloog?

Een menopauzeconsulente verschilt van een huisarts of gynaecoloog doordat zij zich specifiek richt op de overgangsfase van vrouwen, van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid en de periode daarna.

Terwijl artsen een brede kennis hebben van de vrouwelijke gezondheid, is een menopauze consulente gespecialiseerd in de unieke klachten en onderliggende oorzaken die zich tijdens deze levensfase voordoen. Ze besteedt tijd aan luisteren en biedt aandacht voor zowel fysieke als mentale aspecten. In tegenstelling tot artsen, kan een menopauzeconsulente geen medicijnen voorschrijven of medische verklaringen afgeven.

Trend

De opkomst van overgangsconsulenten kan worden gezien als onderdeel van een bredere trend waarin er meer aandacht en begrip komt voor de specifieke gezondheidsbehoeften van vrouwen, vooral tijdens de overgang.

Podcast: wat kan de overgangsconsulente voor jou betekenen?

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: