Aagje, Maria, Johannes en Aart zijn ouderwetse namen die je tegenwoordig bijna niet meer hoort. Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom en wanneer worden namen ouderwets? In dit artikel lees je hoe dat zit én lees je alle populaire jongens- en meisjesnamen van vroeger. Ken jij ze nog?
Keuze van de naam is gebaseerd op verschillende zaken
Een naam voor je kind kiezen blijft wat persoonlijks. Terwijl de éen zich laat inspireren door popsterren, voetballers of personages uit televisieseries, vernoemt de ander zijn kind naar een oudtante of familielid. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gekeken naar de betekenis van de naam. Hoe unieker – hoe beter. De oudhollandse namen worden daarom steeds minder gebruikt. Hoe kozen ouders vroeger een naam voor hun kind? Hierbij de top 10 redenen waarom ouders in 1985 de naam voor hun kind kozen.
- Vernoemd naar familie (33%)
- Mooie klank (28%)
- Mooie naam (11%)
- Leuke naam (8%)
- Bijzondere naam (7%)
- Buitenlandse naam (4%)
- Vernoemd naar idool (3%)
- Voornamenboekje (3%)
- Past bij naam ander kind (2%)
- Nederlandse naam (1%).
Vernoemen: hoe zit dat?
Eeuwenlang was het in Nederland de gewoonte om kinderen te vernoemen naar ouders of grootouders. Het vernoemen van je kind naar familieleden was dan ook de meest logische stap bij het kiezen van de naam van je kind. Je noemde je kinderen altijd in een vaste volgorde naar familieleden. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.
Volgorde van vernoemen bij kindernamen:
- 1e zoon grootvader: vaders vader
- 2e zoon grootvader: moeders vader
- 3e zoon oom: vaders oudste broer
- 4e zoon oom: moeders oudste broer
- 5e zoon oom: vaders 2e broer
- 6e zoon oom: moeders 2e broer
- 1e dochter grootmoeder: moeders moeder
- 2e dochter grootmoeder: vaders moeder
- 3e dochter tante: moeders oudste zus
- 4e dochter tante: vaders oudste zus
- 5e dochter tante: moeders 2e zus
- 6e dochter tante: vaders 2e zus
Hoe zouden jouw kinderen volgens deze traditie moeten heten?
Ouderwetse namen van vroeger
Hoewel de meeste Nederlanders met de traditie van het vernoemen hebben gebroken, zijn er veel ouderwetse namen van vroeger in opkomst. Vooral meisjes krijgen steeds weer vooroorlogse roepnamen zoals Keesje en Julie. Grappig, want deze ouderwetse namen leken een tijdje verbannen te zijn. Ga maar eens na, hoeveel ‘jonge’ mensen ken je die Corry, Toos of Ans heten? Waarschijnlijk heel weinig. Toch blijven de ouderwetse namen iets nostalgisch hebben en geeft het een heerlijk en vertrouwd gevoel om de meest populaire namen van vroeger terug te lezen. Kijk voor de lol eens bij een ouder iemand op de verjaardagskalender.
20 populairste vrouwennamen van vroeger
- Maria
- Johanna
- Anna
- Cornelia
- Adriana
- Wilhelmina
- Catharina
- Hendrika
- Elisabeth
- Grietje
- Aaltje
- Jantje
- Trijntje
- Petronella
- Jacoba
- Geertruida
- Geertje
- Janna
- Elizabeth
- Neeltje
20 populairste mannennamen van vroeger
- Jan
- Johannes
- Hendrik
- Cornelis
- Willem;
- Pieter
- Gerrit
- Jacob
- Jacobus
- Petrus
- Adrianus
- Dirk
- Hendrikus
- Wilhelmus
- Gerardus
- Klaas
- Marinus
- Antonius
- Albert
- Johan
Leuk om te lezen he, die ouderwetse namen? Je geniet waarschijnlijk erg van dingen van vroeger. Geniet je nog wel eens van een gerecht van vroeger? We gaan hier ook graag even voor terug in de tijd en bespreken 10 nostalgische gerechten van vroeger. Je herkent ze ongetwijfeld. Wat dacht je van hete bliksem en balkenbrij?
Ook oude foto’s terugkijken kan heerlijk zijn. Waarschijnlijk heb je er heel veel en liggen jouw oude fotoboeken te verstoffen. Zonde, want zo heb je toch plezier van je oude fotoboeken!