Ga naar de inhoud

CBS: Ouderen hebben vaker seks, jongeren juist minder

startpagina-blog-seks-ouderen-meer-jongeren-minder

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat 75-plussers tegenwoordig vaker seks hebben dan 10 jaar geleden. Jongeren tussen de 16 en 25 zijn juist minder seksueel actief. Het percentage 75-plussers dat regelmatig seks heeft is zelfs gestegen van 16 procent in 2014 naar 27 procent in 2022. Lees hier meer over dit opmerkelijke nieuwtje.

Steeds minder mensen seksueel actief

Het aantal mensen dat seksueel actief is, neemt af in Nederland. Van alle Nederlanders van 16 jaar of ouder gaf 7 op de 10 aan seks te hebben gehad in het afgelopen jaar. Het CBS meldt dat de grootste afname plaatsvond onder jongeren. Van de 16- tot 25-jarigen was in 2014 nog 63 procent seksueel actief, terwijl dat in het afgelopen jaar is gedaald naar 56 procent. Het CBS heeft geen verklaring gegeven voor deze afname. Wel melden ze dat mensen die samenwonen met hun partner vaker seks hebben dan mensen die alleen wonen.

Jongeren willen het perfecte plaatje – ook in bed

Hanneke de Graaf, onderzoekster naar seksualiteit bij het expertisecentrum Rutgers, heeft wellicht een verklaring voor de afnemende seksuele activiteit onder jongeren. Ook bij Rutgers hebben ze de afgelopen jaren gezien dat het aantal jongeren dat seks heeft afneemt. Mogelijk komt dit door de grote druk die jongeren in de maatschappij ervaren, denkt De Graaf. “Alles moet perfect zijn, dus je eerste keer seks ook”, zegt ze. “Jongeren zijn bang om een fout te maken.” Ook zijn jongeren voorzichtiger geworden op seksueel gebied door sociale media, waarbij een seksuele fout via platforms als Instagram en Snapchat snel publiekelijk wordt. Volgens De Graaf is het ook niet verrassend dat het aantal vrijpartijen in andere leeftijdscategorieën – behalve bij de 75-plussers – afneemt. “Mensen zijn tegenwoordig erg druk”, legt ze uit. “Met sociale media, maar ook doordat mensen meer werken. Tijd voor elkaar maken is gewoon heel belangrijk voor een gezond seksleven.”

Ouderen zijn fitter, gezonder en groeiden in andere tijd op

Volgens expertisecentrum Rutgers kan het verschil in seksuele activiteit tussen 75-plussers van nu en die van 10 jaar geleden te maken hebben met de tijd waarin ze zijn opgegroeid. De 75-plussers van nu hebben hun jeugd doorgebracht in de vrije jaren ’60. Terwijl de ouderen van 10 jaar geleden opgroeiden in de conservatieve jaren ’50. Dit kan van invloed zijn op hoe seks op latere leeftijd wordt beschouwd. Bovendien zijn ouderen nu fitter en gezonder dan in 2014, wat volgens Hanneke bijdraagt aan hun seksualiteit.

Meer over: