Het is een barre winter voor oude cv-ketels in Nederlandse huizen. Installatiebedrijven hebben het razend druk met reparaties en vervangingen, terwijl moderne warmtepompen onverstoorbaar de vrieskou blijken door te staan. Is dit een omslagpunt in onze verwarmingstechnologie?
Verhoogde vraag naar reparaties en installaties
Grote installatiebedrijven zoals Feenstra en Abel&co ervaren een explosieve stijging in de vraag naar reparaties van cv-ketels. Oude cv-ketels zijn de voornaamste boosdoeners. “We zitten er stampvol mee”, zegt Jan Vos, operationeel directeur van Feenstra.
Ook bij Abel&co is het drukker dan ooit met de vervanging van oudere cv-ketels, volgens Marco Folgerts. De precieze oorzaak van deze toename is moeilijk te bepalen. Volgens Feenstra is de extreme vrieskou van de afgelopen winter de belangrijkste oorzaak.
Terwijl Abel&co eerder gelooft dat door het veelvuldige thuiswerken defecten sneller worden opgemerkt. Daarnaast spelen de hogere gasprijzen ook een rol.
Probleemloze warmtepompen versus cv-ketels
Aan de andere kant hebben de warmtepompen, die afgelopen jaren in steeds meer huizen zijn geïnstalleerd, de koude winter vlekkeloos doorstaan. Volgens Feenstra zijn er tijdens de koude periode van februari bijna geen problemen geweest met de warmtepompen die zij hebben geplaatst. Abel&co sluit zich hierbij aan. Warmtebronnen als de warmtepomp zijn speciaal ontworpen om te presteren onder Nederlandse weersomstandigheden, en dat lijkt te werken.
Uitdagingen voor installatiebedrijven
Deze prestaties van warmtepompen en het falen van cv-ketels zetten installatiebedrijven voor nieuwe uitdagingen. Er is een langere wachttijd voor nieuwe cv-ketels en er wordt steeds meer gevraagd naar alternatieve warmtebronnen, zoals de warmtepomp.
Installateurs doen hun best om klanten aan te moedigen over te stappen op deze duurzamere optie. Deze trend wordt nog versterkt door de stijgende gasprijzen. Huishoudens willen immers hun gasverbruik verminderen om kosten te besparen.
Overstap naar warmtepompen
Subsidies voor warmtepompen maken deze optie aantrekkelijk voor veel huishoudens. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Dutch New Energy Research, dat aantoont dat 35% van de 1,8 miljoen huishoudens met een warmtepomp deze in het afgelopen jaar heeft geïnstalleerd. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder stijgt.
Er is wel kritiek op de overstap naar warmtepompen. De besparing op het gasverbruik door een warmtepomp valt in de praktijk vaak tegen en de installatiekosten zijn aanzienlijk hoger dan die van een nieuwe cv-ketel, aldus de Consumentenbond.
Video cv-ketel bijvullen
Cv-ketel bijvullen uitgelegd in een handig stappenplan.
In deze video legt Feenstra uit hoe u goed en veilig de cv-ketel bijvult >>
Bron: AD