Al jaren produceren Nederlanders steeds minder oud papier. De coronapandemie zorgde tijdelijk voor een onderbreking van deze dalende trend. Nu is de trend van afnemende papierproductie weer volledig terug. De daling blijkt uit een recente analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die woensdag gepubliceerd werd.
Het lijkt paradoxaal, gezien de overvloed aan verzenddozen en papierafval die we op straat tegenkomen.
De tekst gaat onder de video verder >>
De oorzaken van de dalende papierproductie
Vorig jaar heeft de gemiddelde Nederlander 41 kilo oud papier ingeleverd, wat twee kilo minder is dan in 2022 en maar liefst twintig kilo minder dan aan het begin van deze eeuw. De totale hoeveelheid ingezameld oud papier is in de afgelopen 25 jaar met meer dan een kwart afgenomen. Rond de eeuwwisseling werd er jaarlijks nog ruim een miljard kilo oud papier ingezameld, terwijl dat vorig jaar nog maar 730 miljoen kilo was. Dit geeft een duidelijk beeld van hoe de hoeveelheid oud papier door de jaren heen is afgenomen.
Het is ook een reflectie van de digitale verschuiving en de toename van milieubewustzijn in Nederland, waar steeds meer mensen kiezen voor duurzame oplossingen. Magazines, kranten en andere fysieke media worden vaker vervangen door digitale alternatieven, wat deze daling mede kan verklaren. Ook worden steeds meer documenten en brieven digitaal verstuurd en gelezen. Daarnaast is er ook een groeiend milieubewustzijn onder de Nederlandse bevolking, wat leidt tot het terugdringen van verbruik van papier en het hergebruik van materialen. Mensen zijn zich meer bewust van de impact van overmatig papiergebruik op het milieu en kiezen vaker voor duurzame alternatieven.
De impact op het milieu
Het verminderde gebruik van papier heeft positieve effecten op het milieu. Minder papierproductie betekent immers minder ontbossing en gebruik van hulpbronnen. Daarnaast draagt de daling bij aan een vermindering van de afvalberg. Door bewust om te gaan met papierverbruik en meer te recyclen, kunnen we de hoeveelheid afval aanzienlijk verminderen. Deze positieve impact benadrukt het belang van blijvende inspanningen om papierverbruik te beheersen en recycling (hergebruik) te stimuleren.
Lees ook: De onbedoelde missers bij afval scheiden.
De rol van Aziatische markten in de papierafvalcrisis
Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de dalende productie en het overschot aan oud papier in Europa, is de veranderende rol van Aziatische markten. Aziatische landen, met name China, hebben strengere importrestricties opgelegd voor oud papier. Het streven van China om zelfvoorzienend te zijn in zijn grondstoffen heeft ertoe geleid dat de vraag naar oud papier uit Europa is verminderd. Dit was ooit een belangrijke bestemming voor het Europese papieren kartonoverschot. Nu deze markten minder toegankelijk zijn, kampen Europese landen met extra uitdagingen om hun papierafval efficiënt te verwerken.
Innovaties in de papierverpakkingsindustrie
De veranderende vraag naar papier en karton vanwege digitalisering en milieubewustzijn heeft geleid tot innovaties binnen de papierverpakkingsindustrie. Bedrijven zoals PLUS investeren in duurzame oplossingen, zoals de kartonnen TopClip-verpakking van Grolsch, die zowel hernieuwbaar als recyclebaar is. Dergelijke initiatieven maken deel uit van een bredere trend waarin bedrijven proberen hun milieu-impact te minimaliseren door te focussen op milieuvriendelijke alternatieven. Deze innovaties zijn niet alleen goed voor het milieu, maar helpen ook bij het creëren van nieuwe kansen en markten binnen de sector.
Bron: AD