Ga naar de inhoud

Oranjelegioen deint massaal van links naar rechts door de Duitse steden

Het oranjelegioen, beste voetbalfans

De prestaties van het Nederlands Elftal vallen tot nu toe ietwat tegen, anders ligt dat met die van het Oranjelegioen. Ze knallen namelijk door het dak. En dat is in hoofdzaak te danken aan de hit Links Rechts van De Snollebollekes waarop de Oranjefans los gaan. Heel Europa deint er inmiddels massaal op mee. Snollbolleke frontman Rob Kemps kan de gekte nauwelijks bevatten.

Buitenlands nieuws over de Nederlandse fans

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Oranjefans zorgen voor prachtige beelden

Duizenden Oranjefans trekken tijdens het EK door de Duitse steden. Ze zorgen voor prachtige beelden. Duitse stadsmuren worden volgens de media aan het wankelen gebracht. Overal waar Oranje optreedt zetten ze de boel op zijn kop en raakt het bier op. Hamburg, Leipzig en Berlijn hebben de invasie overleefd, vandaag wacht München. 

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Oranjemars op de tocht

De Oranjemars in de Beierse hoofdstad in aanloop naar het duel Roemenië – Nederland stond op de tocht. Het was lang onzeker of de tocht met de iconische oranje dubbeldekker vanuit het centrum van München naar de Allianz Arena door kon gaan. De afstand vond men te ver, circa 2 uur wandelen. Maar uiteindelijk mag de oranjestoet in gewijzigde vorm vertrekken.

‘Supergaaf dat we het ook hier mogen doen’

“We zijn de eerste die dat voor elkaar krijgen. Supergaaf dat we het ook hier mogen doen”, zegt voorzitter Henk van Beek van de Vereniging Oranjefans in het AD. Voorafgaand aan de wedstrijden van Nederland in de groepsfase van het EK liepen tienduizenden fans in Hamburg, Leipzig en Berlijn achter een oranje dubbeldekker zingend en dansend richting de stadions.

Tocht van een uur

Na overleg tussen de KNVB en het stadsbestuur van München is er een oplossing gevonden. De Oranjemars gaat naar de fanzone in plaats van naar het stadion, duurt een uur en start om 12.00 uur. Van daaruit worden supporters die een kaartje hebben aan het einde van de middag met pendelbussen naar het stadion gebracht voor de wedstrijd.

Iets magere bezetting Oranjelegioen

De KNVB verwacht een toeloop van 10 tot 15 duizend Oranjefans naar München. Dat is aanzienlijk minder dan tijdens de vorige wedstrijden in Hamburg (45.000), Berlijn (40.000) en Leipzig (ruim 30.000). De Nederlanders zullen dus met een wat magere bezetting van links naar rechts door de straten van München hossen.

Snellebolleke Kemps overvallen door het Oranjelegioen

Zo’n beetje iedere voetballiefhebber wereldwijd heeft de beelden gezien: een zee Oranjefans die losgaat op de Snollebollekes-hit. Frontman Rob Kemps is qua feestende mensenmassa’s wel wat gewend, maar zelfs hij is overvallen door hoe viraal de beelden gaan. Videobeelden van het Oranjelegioen op het EK 2024 gaan de hele wereld over. Volgens Kemps willen buitenlandse media als Der Spiegel, de BBC en CNN hem voor de microfoon. 

Duitse versie inde maak

Kemps: “Ik denk dat mensen vanaf nu altijd denken dat Nederlanders van links naar rechts binnen komen lopen”, zegt hij in De Coen & Sander Show op JOE. Inmiddels wordt gewerkt aan een Duitse versie van de hit. Qua tekst levert dat geen enkel probleem op, zodat de Duitsers moeiteloos mee kunnen deinen van links naar rechts.

Oranjegekte zonder noemenswaardige incidenten

Wat de Oranjegekte bijzonder maakt is dat deze zonder noemenswaardig incidenten verloopt en voor een grote aanhang zorgt onder voetbalfans uit andere landen. In Hamburg waar 45.000 Oranjefans los gingen heeft de politie slechts 4 Nederlanders voetbalsupporters aangehouden. “Het is te gek wat de Nederlanders hier teweeg brengen” zegt een Duitse voetbalfan.

Niets dan lof voor het Oranjelegioen

Dat de Nederlandse supporters voor een geweldige sfeer zorgen, maakt in het buitenland grote indruk. “Waanzinnig”, wordt door het Duitse Sky Sport geroepen. Zelfs de BBC en de Britse krant The Guardian besteden de nodige aandacht aan het Oranjelegioen, terwijl er op X niets dan lof te horen is.

Bronnen: Omroep Brabant, NOS, WDR, Voetbalprimeur 

Meer over: