Heb je een vast energiecontract en wil je deze tussentijds opzeggen? Het wordt binnenkort moeilijker om deze op te zeggen. Dit komt door een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Lees hier waarom het vanaf 1 april een stuk lastiger wordt om een vast energiecontract eerder op te zeggen.
Tussentijds opzeggen energiecontract wordt een stuk lastiger
Voor het tussentijds opzeggen van een vast energiecontract betaal je een boete van ongeveer €30. Opzeggen is daardoor laagdrempelig. Als energiebedrijven te maken krijgen met plotselinge dalingen van inkoopprijzen van energie, dan krijgen zij in zo’n situatie te maken met veel opzeggingen. De consumenten kiezen in dat geval liever voor een variabel contract en dat heeft grote financiële gevolgen voor de energiebedrijven die vaste contracten aanbieden.
Als er massaal wordt overgestapt blijven de energie-aanbieders zitten met hun duur ingekochte energie. Vanwege deze risico’s worden er momenteel bijna geen vaste contracten meer aangeboden. Daarom hebben de meeste mensen een variabel contract, waarbij de prijzen aangepast worden aan de inkoopprijzen. De ACM past de regels zodat er voor beide partijen minder risico’s zijn.
Financiële onzekerheid bij klanten wordt aanzienlijk minder
Energiebedrijven passen bij variabele contracten meerdere keren per jaar hun prijzen aan. Dit zorgt voor grote financiële onzekerheid bij hun klanten. Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten stuurt aan op het snel weer aanbieden van langlopende contracten met vaste tarieven.
Door het introduceren van langjarige contracten met vaste prijzen, krijgt iedereen te maken met meer zekerheid. Door de nieuwe maatregel van de ACM, kan je een langdurig energiecontract afsluiten waar je voor minimaal een jaar een vaste prijs betaald voor gas en elektriciteit. Dit contract kan je niet plotseling of eerder goedkoop opzeggen. Door de nieuwe regels is de afkoopsom van het contract afhankelijk van hoeveel looptijd er nog over is en het prijsverschil tussen het lopende contract en het nieuwe contract bij dezelfde leverancier. Let op: de nieuwe regeling gaat waarschijnlijk in per 1 april 2023 en geldt alleen voor contracten die na die tijd worden afgesloten.
Bron: NOS