De magnetron is ideaal voor snel eten opwarmen, maar wist je dat niet alles geschikt is voor dit snelle apparaat? Sommige voedingsmiddelen kunnen hun smaak of textuur verliezen, of zelfs ongewenste stoffen ontwikkelen als je ze erin opwarmt. Benieuwd welke producten je beter uit de magnetron houdt?
Lees verder voor een lijst van 29 voedingsmiddelen die je beter niet in de magnetron opwarmt en ontdek waarom!
1. Tofu
Tofu wordt in de magnetron waterig en taai. Het verliest zijn textuur, waardoor het minder aantrekkelijk is om te eten. Het is beter om tofu in een pan te bakken of grillen om de gewenste textuur te behouden.
2. Champignons
Champignons bevatten veel water, en wanneer je ze in de magnetron opwarmt, verliezen ze hun textuur en worden ze taai. Bovendien kunnen ze bij hoge temperaturen schadelijke stoffen afgeven. Het is beter om ze in een pan te bakken of te sauteren.
3. Bladgroente
Bladgroenten zoals spinazie, sla of boerenkool verliezen hun smaak en textuur wanneer je ze in de magnetron opwarmt. Ze verwelken en worden waterig, en sommige voedingsstoffen gaan ook verloren. Het is beter om deze op een lage temperatuur of in een pan te verwarmen.
4. Bieten
Bieten bevatten veel suiker en in de magnetron drogen ze snel uit of raken verbrand. Het is beter om ze in de oven of op het fornuis te verwarmen om de smaak en textuur te behouden.
5. Bewerkt vlees
Bij bewerkt vlees kunnen schadelijke stoffen vrijkomen bij verhitting in de magnetron. Het droogt ook snel uit en kan rubberachtig worden. Het is beter om dit soort vlees in de pan of oven te verwarmen.
6. Tomatensaus
Tomatensaus bevat veel zuur en raakt in de magnetron snel oververhit, wat leidt tot spatten en brandplekken in de magnetron. Het is veiliger om het langzaam in een pan op het fornuis te verhitten.
7. Chilipepers
Chilipepers geven bij verhitting in de magnetron hun capsaïcine (het stofje dat de pittigheid veroorzaakt) vrij in de lucht, wat irriterend kan zijn voor je ogen en luchtwegen. Het is beter om chilipepers op een lagere temperatuur te verwarmen of te vermijden in de magnetron.
8. Bevroren fruit
Bevroren fruit warmt bij het opwarmen in de magnetron onregelmatig op, waarbij de buitenkant te gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is. Dit tast de textuur en smaak aan. Het is beter om bevroren fruit in de koelkast te laten ontdooien of in een pan te verwarmen.
9. Aardappelen
Aardappelen kunnen in de magnetron wel opgewarmd worden, maar dit kan hun textuur veranderen. Ze worden dan rubberachtig of papperig. Het is beter om aardappelen in de oven of een pan op te warmen voor een betere textuur.
10. Eieren
Eieren, vooral als ze nog in hun schaal zitten, kunnen exploderen in de magnetron. Als je eieren wilt opwarmen, breek ze dan eerst in een kom en verwarm ze langzaam. Roerei kan beter in de pan worden bereid om de gewenste textuur te behouden.
11. Biefstuk
Biefstuk verliest in de magnetron zijn sappigheid en wordt taai worden. De magnetron verwarmt biefstuk vaak ongelijk, wat resulteert in een minder smakelijke maaltijd. Het is beter om biefstuk in de pan of oven op te warmen voor een betere smaak en textuur.
Lees ook: Welke stoffen mogen niet/wel in de magnetron?
12. Kip
Net als biefstuk kan kip in de magnetron taai en droog worden. Ook wordt de smaak minder lekker. Het is beter om kip op een laag vuur in een pan of in de oven op te warmen om het sappig te houden.
13. Nacho’s
Nacho’s verliezen in de magnetron hun knapperigheid en worden vochtig en klef. Het is beter om nacho’s in de oven op te warmen om ze opnieuw knapperig te maken.
14. Pizza
Pizza wordt in de magnetron vaak taai of zompig, vooral de korst. Het is beter om pizza in de oven of zelfs in een koekenpan op te warmen voor een knapperige korst.
Bekijk ook de onderstaande tip. De tekst gaat onder de video verder >>
15. Moedermelk
Moedermelk mag niet in de magnetron worden opgewarmd, omdat dit de voedingseigenschappen aantast en ongelijke temperatuurverdeling veroorzaakt, wat brandwonden bij een baby kan veroorzaken. Verwarm moedermelk altijd in een warmwaterbad of gebruik een flessenwarmer.
16. Rijst
Rijst die in de magnetron wordt opgewarmd, droogt uit en verliest zijn textuur. Het is beter om rijst in een pan of met een beetje water in de magnetron te verwarmen om de textuur te behouden.
17. Vis en zeevruchten
Vis en zeevruchten worden in de magnetron rubberachtig en droog. Het is beter om ze in de pan te verwarmen of te stomen voor een beter resultaat.
18. Koffie
Koffie verliest zijn smaak en aroma wanneer het in de magnetron wordt opgewarmd. Het is beter om koffie vers te zetten of het in een thermoskan op temperatuur te houden.
19. Voedsel dat al eerder is opgewarmd
Voedsel dat al eerder in de magnetron is opgewarmd, kan gevaarlijk zijn om opnieuw op te warmen, omdat de voedingsstoffen verder afbreken en het risico op bacteriële groei toeneemt. Het is beter om voedsel 1 keer op te warmen en het daarna niet opnieuw te verwarmen.
20. Zure room en crème fraîche
Zure room en crème fraîche kunnen in de magnetron gaan schiften. Door de snelle verhitting scheiden de vetten en zuren van elkaar, wat resulteert in een korrelige, onsmakelijke textuur. Het is beter om deze producten toe te voegen nadat het gerecht is opgewarmd of om ze op een lage temperatuur te verwarmen.
21. Melk
Melk kan in de magnetron oververhit raken, wat leidt tot het vormen van een vel op het oppervlak of het uitkoken van de melk. Bovendien kan de smaak veranderen door het te snel te verhitten. Het is beter om melk langzaam op een laag vuur op te warmen of in een waterbad.
22. Kaas
Kaas kan in de magnetron te snel smelten en waardoor vetten zich afscheiden en de kaas een vette of korrelige textuur krijgt. Sommige kazen kunnen beter in de oven of op een pan worden verhit voor een betere consistentie.
23. Yoghurt
Net als zure room kan yoghurt in de magnetron gaan schiften. Het is beter om yoghurt apart te serveren of op kamertemperatuur te eten, in plaats van het in de magnetron te verwarmen.
24. Pasta (klaargemaakt)
Hoewel pasta in de magnetron opgewarmd kan worden, krijgt het vaak een plakkerige, rubberachtige textuur als het niet goed wordt verwarmd met wat extra water of saus. Het is beter om pasta in een pan te verhitten met een beetje olie of saus om de juiste textuur te behouden.
25. Honing
Honing verliest zijn voedingsstoffen en smaak wanneer het te lang in de magnetron wordt verwarmd. Het is beter om honing apart te verwarmen of toe te voegen aan gerechten nadat deze uit de magnetron zijn gehaald.
26. Fruit met een schil
Fruit zoals bananen, appels, peren en pruimen kunnen in de magnetron ‘exploderen’ door de druk die zich binnenin de schil opbouwt. Het is raadzaam om fruit zonder schil of in stukjes gesneden op te warmen.
27. Koffiemelk
Net als gewone melk kan koffiemelk in de magnetron oververhit raken en schiften. Het is beter om koffiemelk langzaam op te warmen op een lagere temperatuur om te voorkomen dat het zijn textuur verliest.
28. Pannenkoekenbeslag
Pannenkoekenbeslag wordt in de magnetron ongelijkmatig gaar, waardoor het een kleffe of rubberachtige textuur krijgt. Het is beter om pannenkoeken in een pan te bakken voor het beste resultaat. Pannenkoeken zelf kunnen snel taai en rubberachtig worden wanneer ze in de magnetron worden opgewarmd. Het is beter om ze op de grill, in een pan of in de oven op te warmen om ze weer lekker luchtig te maken.
29. Rode bieten (gekookt)
Gekookte rode bieten drogen in de magnetron uit en verliezen hun textuur. Ze ontwikkelen ook een onaangename smaak als ze te lang worden verwarmd. Het is beter om ze in de oven of in een pan op te warmen.