Ga naar de inhoud

Opvliegers: de denkbeeldige vakantie in de tropen

Opvliegers
In samenwerking met:

Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen in de overgang. Deze plotselinge gevoelens van warmte zijn hinderlijk en verstoren het dagelijks leven. Gelukkig is er steeds meer begrip voor. In dit artikel lees je alles over ‘de denkbeeldige vakantie in de tropen’ en hoe je ze herkent.

Wat zijn opvliegers?

Wat zijn opvliegers? Opvliegers zijn de plotselinge gevoelens van warmte die het lichaam overspoelen, vaak gevolgd door hevig zweten en soms koude rillingen. Deze ervaring kan enkele seconden tot enkele minuten duren en kan meerdere keren per dag voorkomen.

Hoewel de exacte oorzaak van opvliegers niet volledig begrepen is, nemen we voor nu aan dat de schommelingen in het hormoonhuishouden (oestrogeen) eraan ten grondslag liggen. Wat we wel begrijpen is dat veel vrouwen er enorme last van hebben.

Hoe herken je opvliegers?

Je krijgt zomaar een rood hoofd. Zweet op je rug. Koude rillingen. Irritaties. En het maakt niet uit waar en wanneer, maar het lijkt wel of ze het liefst langs waaien als je buiten de deur bent. In een moeilijk gesprek zit. Of in de file staat.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Hoe lang duurt een opvlieger gemiddeld?

Opvliegers kunnen variëren in duur, van enkele seconden tot enkele minuten. Sommige vrouwen ervaren ze meerdere keren per dag, terwijl anderen minder vaak opvliegers hebben.

Er zijn verschillende oorzaken die opvliegers uitlokken, waaronder:

  • Stress
  • Cafeïne
  • Alcohol
  • Gekruid voedsel
  • Warme temperaturen

En wel of geen wetenschappelijke verklaring voor deze irritante hitteaanvallen, wij vrouwen van rond de 50 zoeken graag de oplossingen voor die vervelende overgangskwaal. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen en leefstijlaanpassingen die verlichting geven. Lees verder.

Zijn er behandelingen voor opvliegers?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om opvliegers tijdens de overgang te beheren, waaronder:

  1. Hormoontherapie
  2. Leefstijlaanpassingen
  3. Natuurlijke remedies
  4. Medicatie

Het is belangrijk om met een specialist of orthomoleculair therapeut te overleggen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw situatie.

  • Opvliegers zijn vaak niet te voorkomen. Bepaalde leefstijlaanpassingen helpen wel om hun frequentie en intensiteit te verminderen.

Effectieve aanpak van opvliegers: 4 tips

Er zijn verschillende strategieën die vrouwen gebruiken die de frequentie en intensiteit van opvliegers doet te verminderen. Enkele nuttige tips hebben we voor je op een rij gezet:

  1. Hormoontherapie: Voor sommige vrouwen kan hormoontherapie effectief zijn. Het is echter belangrijk om deze optie zorgvuldig met een arts te bespreken vanwege mogelijke risico’s en bijwerkingen.
  2. Leefstijlaanpassingen: Het aanpassen van de levensstijl kan ook helpen bij het verminderen van opvliegers. Dit omvat het vermijden van triggers zoals cafeïne, alcohol en gekruid voedsel, evenals het handhaven van een gezond gewicht en regelmatige lichaamsbeweging.
  3. Natuurlijke remedies: Sommige vrouwen vinden verlichting door middel van natuurlijke remedies zoals kruidensupplementen, acupunctuur of ontspanningstechnieken zoals yoga (bekijk de video onderaan dit artikel) en meditatie. Hoewel deze benaderingen voor sommigen effectief kunnen zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en deskundig advies in te winnen.
  4. Kleding en omgevingsaanpassingen: Het dragen van lichtgewicht, ademende kleding en het handhaven van een koele omgeving kunnen helpen bij het beheren van opvliegers. Het hebben van een ventilator in de slaapkamer kan ook nuttig zijn voor het verminderen van nachtelijke opvliegers.

Een gezonde levensstijl als wapen tegen opvliegers

Het is belangrijk voor vrouwen in de overgang om over het algemeen goed (of nog beter) voor hun gezondheid te zorgen. Dit omvat het volgen van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress. Een gezonde levensstijl kan niet alleen helpen bij het verminderen van opvliegers, maar ook bij het bevorderen van algemeen welzijn tijdens deze fase van het leven.

Het is belangrijk om die vervelende opvliegers te bespreken met een arts of therapeut wanneer de gewone huis-tuin-en keuken-middelen niet helpen en de klachten het dagelijks leven teveel negatief beïnvloeden.

Treden opvliegers alleen op bij vrouwen?

Treden opvliegers alleen op bij vrouwen in de overgang? Hoewel je opvliegers het meest associeert met vrouwen in de overgang, komen ze ook voor bij mannen. Om andere redenen. Bij mannen treden opvliegers op als gevolg van hormonale veranderingen, zoals bij het verminderen van testosteronlevels tijdens het ouder worden.

  • Let op: bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, chemotherapie en hormonale behandelingen veroorzaken ook opvliegers als bijwerking. Van aandoeningen aan de schildklieraandoeningen en kanker krijg je ook vaak opvliegers.

Lees ook: De overgang voor mannen: welke klachten horen bij de penopauze?

Tips voor de partners

Als iemand opvliegers heeft in jouw omgeving toon dan je begrip. Luister begripvol naar haar als ze erover praat. Of doe of je het niet zag. Je merkt vanzelf wel of ze er graag over praat of juist niet. Help haar in elk geval door de ruimte te koelen. Zet een ventilator aan of de thermostaat een paar graden lager. Biedt desnoods een verfrissend drankje aan.

Begrijp dat opvliegers frustrerend en vermoeiend zijn

Tip van de redactie

Wees geduldig en ondersteunend, zelfs als ze prikkelbaar of geïrriteerd is. Laat weten dat je er voor haar bent. Door begrip, geduld en ondersteuning te tonen, speel je een belangrijke rol spelen in het helpen om te gaan met opvliegers tijdens de overgang.

Kortom: Door leefstijlaanpassingen, natuurlijke remedies en omgevingsaanpassingen te overwegen, kun je als vrouw in de overgang de frequentie en intensiteit van opvliegers verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

Heb jij last van opvliegers. Probeer altijd rustig te blijven en bekijk deze video >>

Meer aandacht voor opvliegers tijdens de jaarlijkse Week van de Overgang.

Het is wel belangrijk om te weten dat opvliegers meer dan de overgang kan betreffen, ongeacht geslacht of leeftijd. Om de onderliggende oorzaken van een opvlieger te begrijpen, adviseren we altijd om bij twijfel een arts of specialist te raadplegen.

In samenwerking met:

Meer over: