Ga naar de inhoud

Oproep: waar was jij 22 november 1963 (moord op John F. Kennedy)


In deze rubriek nemen wij grote gebeurtenissen onder de loep en vragen wij jou je verhaal te doen. Want de meest bijzondere gebeurtenissen hebben vaak de meest bijzondere verhalen. Misschien kwam je thuis van een verjaardagsfeestje of schoof je net je bord van het avondeten opzij toen je het hoorde. Of wellicht ben je geboren op deze dag of was er een andere iconische gebeurtenis.

Waar was jij? Vertel het ons. Ieder heeft zo zijn eigen ervaringen met bijzondere gebeurtenissen. Met deze keer: 22 november. Een datum die bij velen nog in het geheugen gegrift staat: De moord op John F. Kennedy.

Stukje geschiedenis

De moord op president Kennedy: een gebeurtenis die de wereld veranderde

Op 22 november 1963 werd de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord in Dallas, Texas, een tragische gebeurtenis die niet alleen de Verenigde Staten, maar de hele wereld schokte. Deze moord markeerde een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis en bleef decennialang een bron van controverse, speculatie en diepgaande rouw.

De gebeurtenis

Het was een zonnige dag in Dallas toen president Kennedy, samen met zijn vrouw Jacqueline en de gouverneur van Texas, John Connally, in een open limousine door de straten van de stad reed. Duizenden mensen hadden zich verzameld om een glimp op te vangen van de charismatische leider. Terwijl de stoet langs Dealey Plaza reed, klonken plotseling geweerschoten. De president werd geraakt in zijn rug en hoofd en zakte onmiddellijk in elkaar. Gouverneur Connally raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag.

Binnen enkele minuten werd Kennedy naar het Parkland Hospital gebracht, waar artsen probeerden zijn leven te redden. Helaas was de schade te ernstig, en om 13.00 uur werd hij doodverklaard. Vicepresident Lyndon B. Johnson, die in de stoet aanwezig was, werd kort daarna ingezworen als de nieuwe president van de Verenigde Staten.

De verdachte: Lee Harvey Oswald

Nog geen uur na de moord werd Lee Harvey Oswald, een voormalig marinier met pro-communistische sympathieën, gearresteerd op verdenking van de moord. Hij werd beschuldigd van de aanslag op Kennedy en het doden van politieagent J.D. Tippit, die kort na de moord werd neergeschoten. Oswald ontkende beide misdaden en bleef volhouden dat hij een ‘patsy’ was, oftewel een zondebok.

2 dagen na zijn arrestatie werd Oswald, terwijl hij werd overgebracht naar de gevangenis, voor de ogen van de televisiecamera’s doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Oswalds dood zorgde ervoor dat hij nooit voor de rechter kon verschijnen en voedde theorieën over een mogelijke samenzwering.

De Warren-commissie en de controverse

Na de moord stelde president Johnson de Warren-commissie in om de gebeurtenis te onderzoeken. Deze commissie, vernoemd naar opperrechter Earl Warren, concludeerde in 1964 dat Lee Harvey Oswald alleen had gehandeld en dat er geen bewijs was voor een complot. De commissie stelde dat Oswald vanuit een raam op de zesde verdieping van het Texas School Book Depository-gebouw 3 schoten had gelost, waarvan 2 de president raakten.

Toch bleef de officiële lezing van de Warren-commissie bij velen twijfel oproepen. De onverklaarbare omstandigheden, waaronder de baan van de kogels en de verwondingen van zowel Kennedy als Connally, leidden tot wijdverspreide speculatie. Een grote groep Amerikanen bleef geloven dat er meer achter de moord zat, waaronder mogelijk een samenzwering waarbij de CIA, de maffia, of andere buitenlandse regeringen betrokken zouden kunnen zijn.

Samenzweringstheorieën en mysteries

Sinds de moord hebben talloze samenzweringstheorieën de ronde gedaan. Sommige onderzoekers menen dat Oswald samenwerkte met een netwerk van mensen, terwijl anderen denken dat de CIA of FBI betrokken zou zijn geweest. Vooral tijdens de Koude Oorlog was de vrees groot dat Kennedy’s beleid tegen de wil van bepaalde machtige individuen en organisaties in ging, wat aanleiding gaf tot vele theorieën over politieke moorden.

Een van de bekendste theorieën is de’ ‘grassy knoll’ theorie. Sommige getuigen meldden namelijk dat ze schoten vanuit een klein heuveltje nabij de moordlocatie hadden gehoord. De Zapruder-film, een amateurvideo die de aanslag vastlegde, is geanalyseerd door experts, maar het bleek moeilijk om definitief vast te stellen vanuit welke richting de kogels zijn afgevuurd.

De invloed op Amerika en de wereld

De moord op Kennedy markeerde het einde van een tijdperk van optimisme en vooruitgang in de VS. John F. Kennedy stond symbool voor een jong, vernieuwend Amerika, en zijn dood is door velen gezien als een aanslag op de hoop en ambities van de natie. Zijn dood leidde tot een tijdperk van onzekerheid en wantrouwen richting de overheid.

Kennedy’s dood en het mysterie eromheen leidden tot een groeiende argwaan tegen de Amerikaanse overheid en het ontstaan van een cultuur van complotdenken die tot op de dag van vandaag voortduurt. De gebeurtenissen in Dallas blijven de verbeelding van mensen wereldwijd prikkelen en vormen de basis voor talloze boeken, films en onderzoeken.

60 jaar na de moord op president Kennedy blijft de gebeurtenis een mysterieus en intrigerend hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis. Terwijl het officiële verhaal blijft dat Lee Harvey Oswald als éénling handelde, blijft de vraag of er mogelijk anderen betrokken waren een onbeantwoorde vraag. De moord op John F. Kennedy is niet alleen een tragedie, maar ook een bron van mysterie die de moderne geschiedenis en het vertrouwen in de overheid blijvend heeft beïnvloed.


Onze vraag aan jou: waar was jij?

Heb jij iets bijzonders meegemaakt op deze bijzondere dag? Wat was je aan het doen toen je het hoorde? Vertel het ons. Mail jouw verhaal naar onze redactie: pers@startpagina.nl.

De meest spraakmakende verhalen publiceren wij onder dit bericht. Of reageer direct op dit bericht op onze Facebook-pagina.


Reacties

Lydia Kalle S

Hallo 

Op 22 november 1963 kwam ik om 14.40 ter wereld.

Nadat mijn moeder van mij thuis bevallen was, was de kraamverpleegster en zei, nou gefeliciteerd maar wat een drama.

Ehh zegt mijn moeder, alles zit er aan en ze is gezond. 

Nou zegt de kraamverzorgster, ze hebben net President Kennedy neergeschoten . Was op de radio.

Sindsdien wordt ik er dus altijd aan herinnerd, zowel mijn leeftijd als dat hij doodgeschoten is. 

Kijk ook altijd nog steeds naar de documentaires over hem en specifiek die dag. 

1 Ding hoop ik te halen en dat is dat ik 75 jaar wordt. Er wordt regelmatig beweerd dat dat het jaar is dat de boeken open gaan. Dus wie de President heeft neergeschoten.  En wie. Want niemand gelooft echt dat het Lee Harvey Oswald geweest is. Of althans niet de enige dader.

Met vriendelijke Groeten van de Bijna 61 jarige


Meer over: