Ga naar de inhoud

Nieuwste vorm oplichting: gebeld door ‘bekende’ met gekloonde stem (voice cloning)

Voice Cloning, oplichting door gekloonde stemmen

Cybercriminelen maken binnenkort gebruik van gekloonde stemmen om mensen in Nederland op te lichten. Een ‘bekende’ stem belt een slachtoffer met verkeerde bedoelingen. Wat is voice cloning en hoe kun je deze nieuwste vorm van oplichting voorkomen?

Gekloonde stemmen: wat is voice cloning?

Stel je voor dat iemand precies dezelfde stem heeft als jij, maar jij hebt die woorden niet gezegd. Dat is voice cloning.

Het is een slimme techniek waarbij computers en kunstmatige intelligentie (AI) jouw stem kunnen nabootsen. Deze technologie kan nuttig zijn, bijvoorbeeld om mensen die doof zijn een stem te geven of om karakters in animatiefilms te laten spreken. Helaas wordt voice cloning steeds vaker misbruikt door criminelen.

Hoe werkt voice cloning?

Gekloonde stemmen zijn nagemaakte geluidsopnamen die bijna identiek klinken aan de stemmen van bekende personen. Cybercriminelen gebruiken deze technologie om zich voor te doen als vrienden of familieleden, waardoor ze slachtoffers kunnen misleiden en bijvoorbeeld om geld kunnen vragen.

Verwachtingen politie van nieuwste vorm oplichting

De politie verwacht dat deze oplichtingstechniek binnenkort zijn intrede doet in Nederland. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het moeilijk is om het verschil te horen tussen een echte en een gekloonde stem.

Om deze nieuwe vorm van fraude tegen te gaan, waarschuwt de politie dat burgers hun gedrag moeten veranderen en extra voorzichtig moeten zijn bij het ontvangen van onverwachte telefoontjes, vooral als er om geld wordt gevraagd.

Hoe voorkom je voice cloning?

1. Bescherm je stemgeluid

Je stem is net als een wachtwoord. Geef het niet zomaar aan iedereen. Wees alert met waar je praat en wie er luistert (vooral in openbare gelegenheden). Als iemand genoeg van je stem hoort, kunnen ze proberen het na te doen of na te maken.

2. Let op wat je deelt

Dingen zoals voicemails en video’s waarin je praat, kunnen door iemand gebruikt worden om jouw stem na te doen. Zorg ervoor dat je geen persoonlijke of geheime informatie deelt in dit soort opnames, zodat niemand ze tegen je kan gebruiken.

Voor bekende mensen, zoals radio-dj’s, is dit een serieus probleem omdat hun stem bekend is bij een groot publiek.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik sterke wachtwoorden voor al je online accounts. Als iemand toegang heeft tot je accounts, kunnen ze misschien bij opnames van je stem komen, zoals voice memo’s. Gebruik wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn, het liefst zo lang mogelijk, en gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Als je het moeilijk vindt om dit te onthouden, kun je een wachtwoorden-app gebruiken.

Ai kan ook je wachtwoord raden. Tips om dit te voorkomen.

4. Pas op voor rare berichten: herken oplichting

Soms sturen criminelen rare berichten of e-mails om je in de val te lokken. Klik niet zomaar op vreemde links en geef geen persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent. Als iets vreemd lijkt, is het dat vaak ook.

5. Tweestapsverificatie gebruiken

Stel tweestapsverificatie in op je online accounts. Dit betekent dat je niet alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen, maar ook een extra code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om in je accounts te komen, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

Tips: tweestapsverificatie instellen

6. Gebruik geen openbare Wi-Fi

Openbare Wi-Fi is handig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je op een openbaar netwerk zit, kunnen criminelen misschien zien wat je doet. Gebruik het dus niet om in te loggen op je bank of om andere dingen te doen die privé zijn.

Lees nog meer handige tips voor online veiligheid.

Hoe groot is de kans?

Hoewel de opkomst van voice cloning zorgwekkend is, hoef je je niet al te bang te voelen. De kans dat je persoonlijk slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting is momenteel nog relatief klein. Cybercriminelen richten zich vaak op bekende personen, zoals beroemdheden en publieke figuren, omdat hun stemmen makkelijker te imiteren zijn en meer invloed hebben op een groter publiek.

Voor de meeste mensen is het risico om direct getroffen te worden door voice cloning nog beperkt. Desondanks is het belangrijk om alert te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Door bewust om te gaan met je stemgeluid en je digitale veiligheid te waarborgen, verklein je de kans om slachtoffer te worden aanzienlijk. Het blijft een kwestie van gezond verstand en waakzaamheid.

Video: voorbeeld gekloonde stemmen

Acteur Leonardo DiCaprio imiteert diverse bekende stemmen >>

Meer over: