Eetbuien, momenten waarop we ons overgeven aan overmatig eten, kunnen een uitdaging vormen voor onze algehele gezondheid en welzijn. Ontdek wat eetbuien zijn, waarom mensen er last van hebben, hoe je de signalen herkent en vooral, hoe je eetbuien stopt.
Wat zijn eetbuien?
Eetbuien, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens last van. Dat zakje chips, dat pak koekjes of die reep chocolade die je zonder erbij na te denken in één keer opeet. Het is belangrijk om te weten dat eetbuien iets anders zijn dan af en toe iets te veel eten. Het wordt een probleem wanneer het niet daarbij blijft, wanneer je de hele koelkast leeg eet of zelfs naar buiten gaat om nog meer eetbui-voedsel te halen.
Eetbuien worden gekenmerkt door het consumeren van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd. Dit gaat vaak met een gevoel van controle-verlies. Onbeheersbare eetbuien gaan vaak gepaard met gevoelens van schuld, schaamte en verdriet.
In 1 eetbui 30 tompoucen eten
De tekst gaat onder de video verder >>
Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken en triggers zijn voor eetbuien. Psychologische factoren zoals emotionele nood, een laag zelfbeeld, stress, verdriet of trauma kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een eetstoornis. Ook kunnen biologische factoren zoals genetica of hormonale onevenwichtigheden een rol spelen.
Daarnaast kunnen rigoureuze diëten, beperkingen en onregelmatige eetpatronen bijdragen aan het ontstaan van eetbuien. Het is ook belangrijk om de invloed van maatschappelijke druk en lichaamsbeeld problemen te erkennen. Deze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ongezond eetgedrag.
Eetstoornissen verschillen
Een eetbuistoornis komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Een andere naam voor eetbuistoornis is ‘binge eating disorder’ (BED).
Mensen met “boulimia nervosa” nemen maatregelen om de impact van hun eetbuien te ‘compenseren’. Dit kan variëren van zelfopgewekt braken en intensieve lichaamsbeweging tot het misbruiken van laxeermiddelen. De drang om de calorieën te ‘neutraliseren’ is een kenmerkend aspect van deze eetstoornis.
Mensen met een eetbuistoornis doen niets om hun eetbuien goed te maken. Ze laten de eetbui gewoon gebeuren, zonder te proberen de calorieën te verminderen. Dit verschil in hoe ze omgaan met hun eetbuien heeft grote invloed op hun gezondheid.
Stappenplan eetbuien tegengaan
Het is belangrijk om te weten waar je eetbuien vandaan komen. Volg deze 4 stappen om het te stoppen.
- Zelfbewustzijn ontwikkelen: het identificeren van de emotionele en fysieke signalen die voorafgaan aan een eetbui is een cruciale eerste stap. Zelfbewustzijn stelt individuen in staat om triggers te herkennen en te begrijpen, waardoor ze beter kunnen anticiperen en reageren op de drang om te overeten. Werk aan zelfacceptatie; geniet bewust van voedsel zonder schuldgevoelens.
- Gedragsveranderingstechnieken: het aanleren van gezonde copingmechanismen (kopieergedrag) is essentieel. Yoga, meditatie, en andere ontspanningstechnieken helpen bij het verminderen van stress. Het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten kan de neiging tot overeten verminderen. Probeer 20 minuten iets anders te gaan doen wanneer je een “bui” voelt opkomen.
- Realistische doelen stellen: het vermijden van strikte diëten en het stellen van realistische doelen kan het risico op eetbuien verminderen. Een gebalanceerd dieet met regelmatige maaltijden bevordert de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel en vermindert het verlangen naar ongecontroleerd eten.
- Professionele hulp zoeken: Voor sommige individuen kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals counseling of therapie. Een getrainde professional kan helpen bij het identificeren van diepere oorzaken van eetbuien en individuele strategieën bieden om dit gedrag aan te pakken.
Dé oefening om eetbuien te voorkomen
Bekijk de tiktok-video met uitleg om eetbuien te voorkomen hieronder.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
@eetbuivrijleven Dit is dé oefening die voorkomt dat ik eetbuien krijg. Ik heb 20 jaar last gehad van eetbuien, en wat psychologen en diëtisten me ook adviseerde, het lukte mij niet om mijn binge eating onder controle te krijgen. De meeste 'specialisten' denken dat eetbuien te maken hebben met een gebrek aan wilskracht, en dat mensen die worstelen met eetbuien niet genoeg discipline hebben, maar dat is niet waar. Het feit is dat er tijdens een eetbui iets in je brein gebeurt waardoor je geen toegang meer hebt tot je wilskracht, en dat is het moment waarop je de controle verliest. Wat je dus moet doen is je brein herprogrameren, zodat de triggers die in je brein voor eetbuien zorgen worden gedeactiveerd, en je weer toegang krijgt tot het gedeelte van je brein dat voor zelfcontrole zorgt. Dus ik ga je dé oefening leren die je daarbij helpt. Als je dit fijn vond en je wilt meer weten van wat ik doe, ga dan naar ebvl.nl/formule om gratis mijn formule te downloaden. #eetbuien #eetbuienvoorkomen #emotieeten #efttapping #eft ♬ origineel geluid – Rose @eetbuivrijleven
9 tips om een eetbui te voorkomen
Het is belangrijk om in te zien dat eten tijdelijk troost kan bieden, maar geen oplossing is voor diepere emotionele problemen. Dit zijn tips om jouw eetbuien te voorkomen:
- Regelmatig eten: Het handhaven van een regelmatig eetpatroon, met geplande maaltijden en gezonde snacks, helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de drang tot overeten te verminderen.
- Gezonde voedingskeuzes: Kies voor voedzame voeding met een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het opnemen van een verscheidenheid aan groenten, fruit en volle granen draagt bij aan een verzadigd gevoel en het voorkomen van eetbuien.
- Beweging integreren: Regelmatige lichaamsbeweging heeft niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming, waardoor de neiging tot eetbuien afneemt.
- Vermijd extremen: Vermijd strikte diëten en extreme voedselbeperkingen, omdat deze vaak leiden tot ongecontroleerd eten. Focus op een gebalanceerde en duurzame benadering van voeding.
- Ruim je keuken en voorraadkast op: door ongezond snoep, zoals koekjes en chocolade niet in huis te hebben, kun je ook niet ongezond gaan eten. Zet hiervoor in de plaats een mooie fruitschaal op je aanrecht, met hierop bananen en ander gezond fruit!
- Drink voldoende water: een oorzaak van een eetbui kan ook dorst zijn. Drink gedurende dag voldoende water.
- Houd een dagboek bij: noteer gebeurtenissen en je stemmingen. Zo kun je leren wanneer je een neiging tot eten of een eetbui hebt gehad. En kun je proberen hier iets aan te doen, met of zonder hulp van een professional.
- Verbeter je relatie(s) of ga nieuwe (vriendschappen) aan: door goede sociale contacten voel je je minder eenzaam en krijg je minder snel het gevoel om overmatig te eten. Zoek je oude school of studievrienden weer op, of kennissen die je uit het oog verloren bent. Of maak nieuwe vrienden in de buurt of op de sportclub.
- Ga niet met een hongergevoel naar de supermarkt: verleid jezelf niet door met een hongergevoel boodschappen te gaan doen, of in de supermarkt rond te lopen.
Als eetbuien een terugkerend patroon vormen en negatieve effecten hebben op je gezondheid of levenskwaliteit, is het verstandig om professionele hulp te zoeken, zoals bij een diëtist, therapeut of arts.