Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. Na een verkoudheid is de kans op oorpijn bijvoorbeeld aanwezig. Maar het kan ook ineens ontstaan; je hoort minder goed en in de spiegel kun je zien dat het oor wat roder is dan normaal. Soms loopt er zelfs vocht uit. Dat klinkt als een oorontsteking. Wat kun je doen tegen oorpijn?
Er zijn verschillende soorten oorpijn. Soms ontstaat oorpijn door iets wat er met je oor is gebeurd: je hebt lang een koptelefoon of oordopjes gedragen. Een slecht passend gehoorapparaat kan ook voor oorpijn zorgen. Misschien heb je met je oor hard ergens tegenaan gestoten of een bal op je oor gehad. Meestal verdwijnt dat soort oorpijn vanzelf, met een beetje rust. Even geen koptelefoon op, even niet op het zere oor slapen en na een paar dagen zijn de klachten voorbij. Blijft de pijn aanhouden? Dan kan er wat anders aan de hand zijn.
1. Oorpijn na harde muziek
Na harde geluiden, zoals een luid concert of een knal van vuurwerk, kunnen je oren soms flink zeer doen. Het voelt alsof ze beurs zijn en soms hoor je een piepende of een fluitende toon. Niet zo goed, want het betekent dat de fijne haarvaten in het oor, die geluid opvangen en verwerken, een dreun hebben opgelopen. Vroeger dachten we dat een gevoelig oor nou eenmaal hoorde bij een avondje stappen, maar tegenwoordig is bekend dat je daar blijvende gehoorschade aan over kunt houden.
Je kunt dit voorkomen door oordopjes te dragen op plekken waar het geluid zo hard is, dat je oren ervan gaan toeteren. Bij een opticien en audicien kunnen oordopjes op maat worden gemaakt, die je oren tegen het lawaai beschermen.
2. Kaakpijn
Soms doen de oren zeer door een lichamelijk probleem op een andere plek. Dat wordt secundaire oorpijn genoemd. Problemen met het gebit kunnen pijn in het oor veroorzaken of er net onder of zelfs achter het oor. Ook pijn in de nek kan uitstralen naar de oren. Gaat de oorpijn na een paar dagen niet over, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Die kan bepalen waar de oorpijn vandaan komt en of er toch niet een ander probleem speelt.
3. Rood oor: mogelijk een oorontsteking
Meestal wordt oorpijn bij volwassenen veroorzaakt door een ontsteking van de gehoorgang. Dit is het gedeelte van het oor waar je door de oorschelp in kijkt. Is dat rood, geïrriteerd en wat dikker? Horen gaat niet goed, het geluid klinkt gedempt? Dat klinkt als een ontsteking en wat kun je dan het beste doen? Meestal is even afwachten en rust geven het beste, de ontsteking gaat vanzelf over. Maak de oren bij het douchen schoon met een washandje en wat lauw water, en zorg ervoor dat er geen water in het oor achterblijft. Doe geen watje met olie in het oor, zoals oma vroeger voorschreef: dat kan het probleem juist verergeren.
Als de oorpijn na drie dagen nog steeds heel pijnlijk is, of als er geen verbetering heeft opgetreden, raadpleeg dan de huisarts.
4. Loopoor
Komt er wat vocht uit het oor? Dat heet in de volksmond: een loopoor. Dan zit de ontsteking waarschijnlijk iets dieper, achter het trommelvlies. Door een gaatje in het trommelvlies kan het vocht uit het oor druppelen. Geen reden voor paniek. Ook zo’n ontsteking gaat vanzelf weer over. Veeg het vocht voorzichtig weg met een zakdoekje en laat het oor verder met rust. Binnen een paar dagen wordt het beter. Is dat niet zo, dan neem je contact op met de huisarts. Die kan ook bekijken hoe de beschadiging van het trommelvlies eruit ziet.
5. Hulpmiddel tegen oorpijn
Ondanks dat het vanzelf beter wordt, kun je veel ongemak ervaren bij een zeer oor. Maak je je ongerust over de oorpijn? Of voelt het na een paar dagen niet beter? Neem dan contact op met de huisarts. Soms worden oordruppels voorgeschreven, die de ontsteking sneller kunnen verhelpen. Deze druppels zijn alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar.
6. Wattenstaafjes zijn een boosdoener
Of je naar de huisarts gaat, of besluit om de oorpijn nog even aan te kijken: ga in elk geval niet met een wattenstaafje in je oren wroeten. Zelfs bij gezonde oren mag je alleen het oorsmeer dat je kunt zien verwijderen met een wattenstaafje. Door het stokje in je gehoorgang te duwen, kun je de oorsmeer juist dieper het oor in brengen, waardoor het een ontsteking veroorzaakt of verergert. Je loopt de kans dat je zo een beschadiging aan de binnenkant van het oor of zelfs het trommelvlies veroorzaakt.
Daarnaast zorgt het regelmatig schoonmaken van het oor met een wattenstaafje voor gewenning. Hoe meer oorsmeer je weghaalt, hoe meer je oor gaat produceren. KNO-artsen raden het af: oren kunnen zichzelf uitstekend schoon houden. Oorsmeer heeft een nuttige functie om vuil uit het oor te houden en de wattenstaafjes doen over het algemeen meer kwaad dan goed. De vuilresten – die naar buiten komen – kun je natuurlijk wel verwijderen, zo voorkom je dat je met een vies oor rondloopt.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Lees ook
- Een flinke verkoudheid is soms de aanleiding voor een oorontsteking. Weten hoe je van de griep afkomt? Lees onze tien tips tegen de griep.