De oorlogsverklaring van Israël aan de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft zijn weerslag op de Nederlandse samenleving. Joodse scholen en synagogen in het land worden extra beveiligd. Felle discussies over het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag tussen pro-Israël en pro-Palestina aanhangers ontstaan.
Kritiek op de pro-Palestijnse demonstraties zwelt aan. De toch al wankele relatie tussen beide kampen in ons land komt onder druk te staan. Ministers Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zegt dat er voor gewaakt moet worden dat agressie zoals in Israël overslaat naar ons land.
Vrees dat het de polarisatie in Nederland aanwakkert
Met name het hijsen van de Israëlische vlag bij Nederlandse overheidsgebouwen roept veel emoties op. De een ziet er een statement in tegen de terreurdaden van Hamas. De ander vreest dat het de polarisatie in Nederland, over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden, verder aanwakkert.
‘Steunbetuiging aan Israël in barre tijden’
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat de vlag bij het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof in Den Haag gezien moet worden als steunbetuiging aan Israël in barre tijden. Ook in Amsterdam is de Israëlische vlag gehesen. Niet alle steden volgen dit voorbeeld. Burgemeesters twijfelen over welke vlag ze moeten kiezen: de Israëlische 2-kleur of de Palestijnse vlag. Zij die niet voor de Israëlische vlag gaan, kunnen volgens De Volkskrant rekenen op felle kritiek.
Het minste wat we kunnen doen
Binnen de gemeenteraden van steden is verdeeldheid over de keuze welke vlag ze moeten hijsen. De RVD benadrukt dat gemeenten daarin vrij zijn. Premier Mark Rutte: “Er is geen vlaginstructie voor buitenlandse vlaggen.” Over zijn beweegreden om de vlag te hijsen bij zijn ministerie zegt hij: “Er zijn mensen in koelen bloede afgeslacht op een festival, dan is dit het minste wat we kunnen doen.”
Mensen niet wijzer maken
Over pro-Palestijnse demonstraties die her en der in het land waren, oordeelt Rutte niet. “Wij zijn een samenleving die debat aankan, een vrije democratische samenleving. Binnen de wet mag je demonstreren.” Rutte stelt verder extra alert te zijn op de beveiliging van Joodse gebouwen, zoals scholen en synagoges. Hoe die alertheid eruitziet, zegt hij niet. “Je moet mensen niet wijzer maken dan ze zijn.”
“Nederland erkent volledig het recht van Israël om zichzelf verdedigen”, aldus de premier in reactie op het geweld in Israël, waarbij jongeren zijn geëxecuteerd, gezinnen met kinderen ontvoerd en vrouwen onteerd. “Nederland geschokt is, de Joodse gemeenschap in het bijzonder.”
Door de vlag te hijsen, stook je de gemoederen op
Peter Malcontent, docent internationale betrekkingen van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Palestijns-Israëlische conflict, vreest meer polarisatie. “Door de vlag te hijsen, stook je de gemoederen op.”
Politicoloog Mounir Samuel vindt het hijsen van de Israëlische vlag een gemiste kans. “Nu wordt niet de mening van iedereen vertegenwoordigd.” Het was volgens hem beter geweest om voor een diplomatieke oplossing te kiezen. Om zowel nationaal als internationaal voor veiligheid en recht te pleiten in plaats van slachtoffers en daders te benoemen.
Veiligheid synagogen in het geding
Marc Daniël Ben Avi, voorzitter van de synagoge in Tilburg, zegt te weten dat er veel aanwijzingen zijn dat mensen aanslagen willen plegen op synagogen. Bij de synagoge in Tilburg maken ze zich grote zorgen over hun veiligheid sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt alert te zijn en heeft een brief naar burgemeesters gestuurd.
Geen aangiftes over dreigingen richting synagogen
Volgens de politie worden er continu bedreigingen geuit richting Joodse gemeenschap. Een woordvoerder laat weten dat er geen aangiftes zijn binnengekomen over dreigingen richting de synagogen, sinds de oorlog in Israël. Op de site van Omroep Zeeland zegt een woordvoerder van de synagoge dat de joodse gemeente in Middelburg extra beveiliging krijgt.
Niet ongevoelig zijn voor Palestijnse burgerdoden
Yalla!, het netwerk voor Joden en Moslims in Nederland, doet een dringende oproep aan alle Nederlanders om naar elkaar te blijven luisteren. “We moeten het terrorisme afkeuren, maar tegelijkertijd niet ongevoelig zijn voor Palestijnse burgerdoden. Wij betreuren ieder onschuldig burgerslachtoffer aan zowel de Palestijnse als Israëlische zijde.
Het liefst ziet Yalla! een rechtvaardige, duurzame oplossing, waarbij compassie, gelijkwaardigheid en luisteren naar elkaars perspectief centraal staan. “Daarvoor is een andere politieke realiteit nodig.”
Rotterdamse leerlingen vast in Israël
Leerlingen en docenten van de reformatorische middelbare school Guido de Brès in de Rotterdamse wijk Lombardijen zitten vast in Israël. Daar zijn ze voor een werkweek, meldt de school op haar website. “Op dit moment zijn onze leerlingen en collega’s op een veilige plaats”, laat de school weten.
De KLM schrapt de komende dagen vluchten. Volgens een woordvoerder gaan er voorlopig geen vliegtuigen naar Tel Aviv vanwege de onveilige situatie. Passagiers krijgen hun geld terug.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun steun betuigd aan het Israëlische volk en alle families die getroffen zijn door de gewelddadigheden of in angst verkeren om hun dierbaren.
51 miljoen steun voor Palestijnse bevolking
Uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat ons land dit jaar met 51 miljoen euro de Palestijnse bevolking steunt. Het gaat volgens het ministerie om humanitaire hulp op het gebied van voedselzekerheid, water en onderwijs.
Nederland schort financiële steun aan de Palestijnen niet op. “Wij financieren niet Hamas, een terroristische beweging”, aldus Rutte. Hij wijst erop dat Palestijnen in Gaza al 16 jaar onder het juk van Hamas leven. “We moeten het onderscheid maken tussen gewone Palestijnen en Hamas.” Israël heeft inmiddels de poorten naar Gaza gesloten en laat geen voedsel, water, medicijnen en brandstof meer door.
Bronnen: Omroep Brabant, NOS