Ga naar de inhoud

Onvolledige AOW-uitkeringen nemen toe: dit zeggen de cijfers

Onvolledige AOW uitkeringen

Het Nederlandse pensioenstelsel, gekend om zijn degelijkheid en zekerheid, krijgt te maken met een steeds prominenter wordende uitdaging. Namelijk de stijgende aantallen onvolledige AOW-uitkeringen. Hoe werkt het AOW systeem?

Hoe werkt een AOW uitkering?

Een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet) is een vorm van basispensioen die wordt verstrekt aan mensen die de AOW-leeftijd bereiken en in Nederland wonen of hebben gewoond. Het doel van de AOW is om een basisinkomen te bieden aan Nederlanders zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, ongeacht hun arbeidsverleden, inkomen of vermogen.

Om een AOW-uitkering op te bouwen, moet je voldoen aan bepaalde vereisten:

  • Verzekeringstijdvak: Je bouwt AOW-rechten op door verzekerd te zijn geweest voor de AOW. Dit kan door in Nederland te wonen of te werken, of een combinatie van beide.
  • Wonen in Nederland: Als je in Nederland woont, ben je meestal automatisch verzekerd voor de AOW. Elk jaar dat je in Nederland woont, draagt bij aan je AOW-opbouw.
  • Wonen in het buitenland: Als je in het buitenland woont, kun je ook AOW-rechten opbouwen, afhankelijk van bilaterale socialezekerheidsverdragen. Niet alle perioden in het buitenland tellen echter automatisch mee.
  • Werken in Nederland: Als je in Nederland hebt gewerkt, ben je doorgaans verzekerd geweest voor de AOW. Elk jaar waarin je in Nederland hebt gewerkt, draagt bij aan je AOW-opbouw.
  • Combinatie van wonen en werken: Zowel wonen als werken in Nederland dragen bij aan je AOW-opbouw. Ook kunnen perioden van wonen en werken in het buitenland meetellen, afhankelijk van de omstandigheden en verdragen.

Het is aan te raden om bij specifieke vragen of twijfels contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of een financieel adviseur. Zij kunnen je helpen om te bepalen hoeveel AOW-rechten je hebt opgebouwd en wanneer je in aanmerking komt voor een AOW-uitkering.

De opkomst van onvolledige AOW

In het recentste rapport van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) komt naar voren dat het aantal mensen met een onvolledige AOW-uitkering gestaag toeneemt. Gedurende het tweede kwartaal van dit jaar hebben meer dan 677.000 individuen zo’n onvolledige uitkering ontvangen. Dit is een stijging van bijna 5.000 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is aanzienlijk sneller dan die van volledige pensioenuitkeringen.

De oorzaken van deze trend liggen uiteen. Mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, of Nederlanders die hun leven elders hebben doorgebracht, kunnen geconfronteerd worden met onvolledige AOW-uitkeringen. 

AOW’ers in het Buitenland

Een opvallende bevinding uit het rapport is dat bijna een tiende van alle AOW-gerechtigden buiten Nederland woont. Deze groep van ongeveer 330.000 ouderen vestigt zich voornamelijk in buurlanden. Zo hebben ongeveer 64.000 Nederlandse AOW-ontvangers hun thuis in België, en nog eens meer dan 48.000 hebben hun wortels in Duitsland.

Ook verder weg van huis, in Canada en Australië, vinden we Nederlandse AOW’ers. Het gaat om respectievelijk bijna 12.500 en iets minder dan 11.500 mensen. Deze trend vindt zijn oorsprong in de naoorlogse emigratiegolf van Nederlanders naar deze landen. Het verbindt de geschiedenis van Nederland met internationale gemeenschappen die hun pensioenjaren elders doorbrengen.

Cijfers 

Naast de cijfers die weerspiegelen hoe het AOW-landschap evolueert, werpen de gegevens ook een blik op demografische aspecten van deze gemeenschap. Ruim 7 op de 10 AOW-gerechtigden zijn jonger dan 80 jaar, terwijl een kleine minderheid van minder dan 3000 mensen de respectabele leeftijd van 100 jaar of ouder heeft bereikt.

Een interessante observatie is dat vrouwelijke ontvangers van de AOW-uitkering in de meerderheid zijn. Volgens de SVB bedraagt het percentage vrouwen onder AOW-gerechtigden 53,4 procent, terwijl mannen goed zijn voor 46,6 procent. Dit verschil wordt verklaard door de algemene levensverwachting, waarbij vrouwen over het algemeen een langere levensduur hebben dan mannen.

AOW uitkering

Ongeveer 4 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, ontvang je automatisch een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met informatie over het aanvragen van je AOW-uitkering. Je kunt ervoor kiezen om de uitkering op jouw AOW-leeftijd te laten ingaan, maar ook om deze later te starten (tot maximaal 5 jaar na de AOW-leeftijd). Een latere start resulteert meestal in een hogere maandelijkse uitkering.

Berekening van de uitkering

De hoogte van je AOW-uitkering wordt bepaald door het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW, ook wel het “AOW-pensioenjaar” genoemd. Een volledig AOW-pensioenjaar wordt berekend op basis van 50 procent van het minimumloon. Als je niet het maximale aantal jaren verzekerd bent geweest, ontvang je een proportionele uitkering.

Partnertoeslag

Als je een partner hebt die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, kun je in aanmerking komen voor een partnertoeslag. Dit is een aanvulling op je AOW-uitkering, die afhankelijk is van het inkomen van je partner. Houd er rekening mee dat de partnertoeslag voor nieuwe gevallen is afgeschaft sinds 2015.

Woonlandfactor

Als je in het buitenland woont, wordt je AOW-uitkering mogelijk aangepast aan de kosten van levensonderhoud in dat land. Dit wordt gedaan door middel van de zogenaamde “woonlandfactor,” die verschilt per land.

Raadpleeg SVB of een financieel adviseur

Het AOW-systeem is complex en kan afhankelijk zijn van individuele omstandigheden, zoals arbeidsverleden, woonplaats en partnerstatus. Het is aan te raden om bij vragen of twijfels contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of een financieel adviseur om een goed inzicht te krijgen in jouw specifieke situatie.

Gekort op je AOW door wonen in het buitenland

Meer over: