Ga naar de inhoud

Onthulling over Franse bronwaterindustrie schokt consumenten

bronwater

De zuiverheid van Frans bronwater, zoals door producenten beloofd, staat ernstig ter discussie. Recent onderzoek onthult dat 30% van de bedrijven de regels aan hun laars lapt.

Resultaten tonen aanwezigheid van bacteriën en sporen van bestrijdingsmiddelen in het water. Illegale zuiveringsmethoden en het gebruik van kraanwater in flessen die als bron- of mineraalwater water zijn verkocht. Dit zijn slechts enkele van de schokkende bevindingen die naar voren zijn gekomen uit een gezamenlijk onderzoek van Le Monde en Radio France.

Onderzoek legt fraude bloot

Het onderzoek, dat maanden in beslag nam, biedt een diepe duik in de schimmige praktijken binnen de waterindustrie. Toegang tot vertrouwelijke documenten van overheidsorganen en inspectiediensten onthulden niet alleen dat fabrikanten verboden zuiveringsmethoden gebruikten, maar ook dat in sommige gevallen flessen gevuld zijn met gewoon kraanwater.

Ook bleek dat aan sommige bronwaters industrieel koolzuur is toegevoegd. Dit terwijl op de etiketten stond dat het om natuurlijke bubbels ging. Deze misleidende praktijken hebben Foodwatch ertoe bewogen een aanklacht in te dienen tegen grote spelers zoals Nestlé Waters en Sources Alma.

Reacties en gevolgen

Als reactie op de onthullingen heeft Nestlé toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. Er zijn procedures gebruikt die strijdig zijn met de regels. Deze bekentenis volgt op de aanvankelijke ontdekking door een klokkenluider in 2020, wat leidde tot een onderzoek waarbij ernstige overtredingen aan het licht kwamen.

De inspectiedienst IGAS constateerde dat een aanzienlijk deel van de Franse watermerken zich niet aan de regels hield, waarbij illegale filtratie en zuiveringsmethoden werden ingezet om vervuiling in het bronwater te maskeren. Deze onthulling roept vragen op over de integriteit van de waterindustrie en de rol van de Franse overheid, die medeweten had van deze praktijken maar nalaat consumenten te informeren. Dit schandaal benadrukt de noodzaak van meer transparantie en strengere naleving van de regelgeving in de sector.

Bron: BD

Meer over: