Herken je dit? Je kom aan bij je auto en je autoruiten zijn bevroren. Je zet snel de motor aan en begint met krabben. “Zo moet het maar”, denk je. “Ga ik langer door kom ik te laat op mijn afspraak.” Dit is een veelgemaakte fout die je ook nog eens in gevaarlijke situaties brengt. Of zelfs een flinke boete oplevert. Lees hier hoe je dit voorkomt.
Voorkom boetes: tips voor ontdooien autoruiten
Rijden met slecht ontdooide ramen is niet alleen dom, het is gevaarlijk en dus ook niet toegestaan bij wet. Ga je toch met slecht zicht door bevriezing, vuil of veel condens de weg op kun je een boete krijgen die oploopt van 250 tot wel 380 euro. Gelukkig zijn er eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je veel geld en tijd besparen. Dit zijn ze:
- Ruitondooier gebruiken: Bij lichte vorst is ruitondooier een snelle en effectieve oplossing. Zorg dat je het op tijd aanschaft, want bij vorst is het vaak snel uitverkocht. Let op: dikke ijslagen gaan niet weg met spray.
- Ruitenkrabber: Ga ouderwets aan de slag met een ruitenkrabber. Vermijd krassen door op te letten op eventuele ‘bramen’. Schakel niet tegelijkertijd de achterruitverwarming, zo voorkom je dat je ruit barst.
- Vastgevroren ruitenwisser: Zet de ruitenwissers niet aan om ze te forceren, dit kan het motortje beschadigen. Tik ze voorzichtig los met een ruitenkrabber.
- Voorkom beslagen ramen: Klop bij het instappen alle ijs en sneeuw van je kleding om beslagen ruiten van binnen te voorkomen. Start de motor pas als je echt ijsvrij bent.
- Beslagen ramen van binnen: Schakel de recirculatiestand in en zet de verwarming op de hoogste stand. Droog de ruiten eventueel met een doek en schakel de recirculatie uit zodra de ruit droog is. Houd ook in de winter de airco aan om het interieur te ontvochtigen.
- Vermijd warm water: Giet geen warm water over je bevroren ruit, dit kan de ruit doen barsten door het plotselinge temperatuurverschil. Gebruik ook geen zakjes met warm water.
In een eerdere blog schreven we er al over dat Nederlandse automobilisten vaak hun auto krabben met draaiende motor. Ondanks dat dit (nog) geen boete oplevert in Nederland, is het zeer schadelijk voor het milieu en wordt het afgeraden door de ANWB.
Bevroren ruiten van je (elektrische) auto voorkomen
Zorg er altijd voor dat je autoruiten schoon zijn, omdat vuil bevriezing versnelt. Heb je de weersvoorspellingen voor de volgende dag gehoord en komt er nachtvorst? Leg dan nog dezelfde avond een anti-ijsdeken, karton of krant op de voorruit van je auto. Voorkom ook dat je ruitenwissers vastvriezen. Leg er kleine blokjes onder, zodat ze niet op het glas vast komen te zitten. Zo voorkom je ook dat je ze stuk trekt als je de wissers aanzet.
Ga je toch met beperkt zicht de weg op, dan riskeer je dus een fikse boete. Want de wet zegt dat een automobilist voldoende zicht naar voren, opzij en naar achteren moet hebben. Zorg dus voor schone ruiten en ijsvrije buitenspiegels om een boete te voorkomen.
Heb je een elektrische/hybride auto? Dan is voorverwarmen van je autoruiten heel eenvoudig via een app te regelen. Dit voorkomt bevroren ruiten en biedt zelfs de luxe van vooraf verwarmde stoelen.
Neem onze tips ter harte en voorkom ongelukken en onnodige boetes. Veiligheid en zichtbaarheid op de weg zijn essentieel, al helemaal tijdens de gladde en donkere winterdagen.
Hier zijn nog wat tips om je ruiten te ontdooien zodat je niet meer hoeft te krabben >>
Bron: ANWB, Topgear.