Ga naar de inhoud

Onverwachte komst asielzoekers zorgt voor onrust in Kijkduin

Asielzoekers centrum Kijkduin

De opvang van asielzoekers staat onder grote druk. Het opvangcentrum in Ter Apel puilt uit. Om het Groningse dorp te ontlasten zijn vluchtelingen met spoed overgebracht naar een hotel in Den Haag. Bewoners van de badplaats Kijkduin zijn ontploft. Meer gemeenten worden door het COA benaderd om opvangplaatsen te creëren nu de nood hoog is.

De nieuwe gasten zorgen voor verontwaardiging bij de inwoners van de badplaats. De bewoners waren nauwelijks op de hoogte gesteld of de eerste groep vluchtelingen arriveerden al bij het hotel.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel dreigde weer een nijpende situatie te ontstaan, waarbij vluchtelingen buiten in het grasveld moesten slapen.

Kijkduin wordt er niet aantrekkelijker op

Voor de ondernemers in Kijkduin is de spoedopvang een nieuwe klap. Dit vertelt Woody Louwerens, voorzitter van de winkeliersvereniging, aan Hart van Nederland. ‘We zitten al ruim een jaar in een bouwput en nu dit. Kijkduin wordt er niet aantrekkelijker op.’ 

Bliksembezoek Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft een bliksembezoek gebracht aan Kijkduin om de bewoners ‘een hart onder de riem te steken’. Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin ‘overspoeld met asielzoekers’ zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. Hij stelt dat veel mensen die het niet eens zijn met de komst van de asielzoekers in het hotel, op zijn partij hebben gestemd. ‘En ik ga ze die stem teruggeven’, aldus Wilders.

Gefronste wenkbrauwen 

De PVV-leider werd met gejuich ontvangen door tientallen mensen. Wilders ging niet naar binnen, maar vertrok na enkele gesprekjes met mensen. Volgens Nieuwsuur zorgde het bezoek van Wilders voor ‘gefronste wenkbrauwen’ bij andere politieke partijen. Pieter Omtzigt (NSC) noemde het ‘bijzonder’, Caroline van der Plas (BBB) zei ‘het persoonlijk niet te zullen doen’. Wilders liet weten dat hij al jaren zulke bijeenkomsten bezoekt en dat wil blijven doen. Hij zegt ‘het heel laf te vinden’ als hij daar door de verkiezingen mee zou stoppen.

COA vraagt meer gemeenten asielzoekers op te vangen

Het COA is de gemeente Den Haag zeer erkentelijk. ‘We kunnen hiermee de enorme druk op Ter Apel verlagen’, aldus het COA. De komende dagen worden meer gemeenten benaderd om hotelcapaciteit in te zetten. Ook hoopt de opvangorganisatie dat gemeenten zich melden om het aanmeldcentrum te ontlasten. 

Beelden Wilders bezoekt asielzoekers centrum in Kijkduin

Bronnen: Omroep West, RTL Nieuws, Metro

Meer over: