Ga naar de inhoud

Onnodige operaties leveren ziekenhuizen miljarden op

Onnodige operaties

Specialisten en deskundigen maken zich zorgen over het aantal onnodige operaties en ziekenhuisbehandelingen. De operaties leveren ziekenhuizen het miljarden op, terwijl elders in de zorg moet worden bezuinigd.

Dat schrijft De Telegraaf. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt daar anders over. Hoe zit dat?

Ziekenhuizen krijgen per behandeling betaald

In de zorgsector is het geen geheim meer, maar artsen durven er uit vrees voor hun carrière niet mee naar buiten te komen. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, stelt in de krant dat geld de boosdoeners is. Ziekenhuizen krijgen per behandeling betaald. “Hoe meer ze opereren, hoe meer ze verdienen”, aldus de hoogleraar.

Veel operaties zijn te schrappen

Een baarmoeder die niet verwijderd had hoeven worden, een meniscusoperatie terwijl je ook naar de fysio had gekund en overbodige buisjes bij jonge kinderen. Xander Koolman, hoogleraar gezondheidseconomie zegt in De Telegraaf dat tientallen procenten van alle diagnostiek en operaties in de ziekenhuizen nog altijd te schrappen zijn. Dat zouden medisch specialisten hem zelf hebben verteld.

Goede zorg voor de patiënt

Volgens De Telegraaf heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al in 2020 aangekondigd een eind te willen maken aan onnodige behandelingen. Ziekenhuizen hebben volgens de NZa financieel veel baat bij het uitvoeren van overbodige operaties.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten zich niet in het beeld te herkennen. “Zorgprofessionals zetten zich elke dag juist vol overgave in voor goede zorg voor de patiënt.”

Bronnen: Hart van Nederland, De Telegraaf 

Meer over: