Je staat in de supermarkt of bij de slager en je bent van plan om lekker te gaan barbecueën. Het is namelijk heerlijk weer dit weekend. Met dit handige lijstje met 8 basis ingrediënten en boodschappenlijstje maak je van jouw barbecue een gegarandeerd succes.
1. Koop goed vlees(vervanger) en vis
Bij een barbecue hoort natuurlijk vlees. Wat voor vlees is nou extra lekker op de barbecue? Hamburgers, kip en worstjes doen het altijd goed. Onder de echte vleeseters zijn spareribs ook erg populair.
Als je deze goed marineert en langzaam gaart, valt het vlees makkelijk van het bot af: heerlijk! Leg wel alvast servettten neer of een bakje met water met een beetje citroen. Ben je vegetarisch of eet je liever wat minder vlees? Er zij heel veel vleesvervangers te vinden in de supermarkt.
Ga voor goed stukje vlees eens naar een echte (eerlijke) slager. Het verschil in kwaliteit proef je extra op de barbecue.
2. Verschillende soorten (zelfgemaakte) sauzen
Wat is een stukje vlees zonder een lekker sausje? Bij een barbecue is het lekker om verschillende sauzen te serveren. Denk aan cocktailsaus, knoflooksaus, barbecuesaus, satésaus, ketchup en mayonaise. Je kunt deze sauzen kant en klaar kopen, of zelf maken. Zelf maken is veel lekkerder en het is relatief simpel om te doen.
Zelf saus maken voor bij de barbecue
Als je van saus houdt, is dit een aanrader. Knijp knoflook fijn en meng deze met mayonaise, 50% volle yoghurt, een eetlepel mosterd en peper en zout door elkaar. Heerlijk voor op een stokbroodje. Vervang de knoflook voor een banaan, of gemberbolletjes en je hebt in een handomdraai verschillende sauzen.
3. Stokbrood is onmisbaar
Ook een stokbrood is onmisbaar tijdens een barbecue. Heerlijk met (zelfgemaakte) kruidenboter of een ander smeersel, of saus. Je kunt kiezen voor een traditioneel stokbrood, maar een ciabatta of een Franse baquette is erg lekker. Als je eens wat anders wil proberen dan een stokbrood, maak of koop dan een knoflookbrood of desembrood.
4. Geen barbecue zonder een frisse salade
Salades doen het altijd goed bij een barbecue. Mensen vergeten dat nog wel eens en storten zich dan op het vlees met de saus. De barbecue is dan niet alleen eentonig, het ziet er ook helemaal niet aantrekkelijk uit. Een heerlijke salade maakt de barbecue echt af.
Maak een echte groene salade met bijvoorbeeld tomaatjes en mozzarella-kaas. Of een couscous salade, koude pastasalade of aardappelsalade. Het is een versiering op je bord.
Tip: Kies een keer een andere aardappel: met de roseval aardappel voor een smaakvolle aardappelsalade. Bosuitje en crème fraîche erbij en smullen maar!
Bijna alle maaltijdsalades die supermarkten verkopen zijn tegenwoordig eetbare kunstwerken. Kijk dan op je bord naar de kleuren: rode bieten, groene sojaboontjes en spierwitte fetakaas. Feest toch?
Dit zijn 7 heerlijke klassieke maaltijdsalades en hun herkomst.
5. Fruit zorgt voor de benodigde vitamines tijdens de barbecue
Fruit is ook niet te missen tijdens een barbecue en zorgen voor de benodigde vitamines. Je kunt kiezen om verschillende fruitsoorten in blokjes te snijden en dit te serveren als een vruchtenbowl of op satéprikkers te rijgen.
Ga je liever voor 1 soort fruit? Serveer dan partjes (water)meloen op een bordje. Fruit is ook lekker op de barbecue, denk bijvoorbeeld aan kipstokjes met partjes ananas of perzik.
Fruit roosteren op de barbecue doe je zó, en lees daarna verder >>
6. Zorg voor genoeg te drinken tijdens de barbecue
Men vergeet vaak genoeg te drinken, vooral als het lekker weer is. Ook tijdens het barbecueën kan het drinken erbij in schieten. Zorg daarom voor een grote kan met water, ijsblokjes, schijfjes citroen en munt.
Zo kan iedereen zelf drinken inschenken en hoef jij minder te lopen. Daarnaast is het ook lekker om een biertje, glaasje fris of een wijntje te drinken. Deze verrassende zomerwijnen smaken perfect bij de barbecue en zijn onze favorieten.
7. Mixed grill geeft je nog meer mogelijkheden
Naast vlees kun je groente heerlijk grillen op de barbecue. Aanraders zijn paprika, courgette, champignons, mais, gepofte aardappel en ui. Ook lekker op een stokje (met vlees). Zo combineer je vlees en groente.
8. Een dessert sluit de barbecue feestelijk af
Na een barbecue kan een toetje érg lekker zijn. Tenminste, als je nog een gaatje over hebt. Wat dacht je van een glaasje prosecco, scroppino, een ijsje toe, marshmallows met chocola?
Sluit de heerlijke zonnige avond af met een gezamenlijke proost, op een lange warme zonnige zomer!
Print deze blog uit en neem het onderstaande boodschappenlijstje mee naar de winkel:
Barbecue boodschappenlijstje:
- Vlees, vis en/of vleesvervangers, zeefruit
- Stokbrood
- Saus en mayonaise, yoghurt, knoflook, bananen, gemberbolletjes, peper, zout, mosterd
- Salade
- Fruit
- satéstokjes, servetten
- Paprika, uien, tomaten, aardappelen, mais, champignons
- Bier, fris, munt, citroen, komkommer, wijn, procecco, water
- IJs, ijsblokjes, marshmallows
- Aanmaakblokjes, kooltjes, aluminiumfolie