In de afgelopen jaren is het online winkelen steeds populairder geworden, ook onder senioren. Steeds meer ouderen gebruiken internetbankieren en iDeal om online te betalen.
Toch blijkt uit onderzoek dat 1 van de 3 van de senioren weleens van een online aankoop heeft afgezien vanwege de aangeboden betaalmogelijkheden. Ook blijkt dat in winkels 3 kwart van de senioren nog steeds contant geld wil gebruiken, terwijl steeds meer winkels geen contant geld meer accepteren. Lees hier alles over online betaalmiddelen en de toekomst van contant geld.
Onderzoek naar online betaalmiddelen ouderen
Voor het onderzoek hebben meer dan 7.100 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder een enquête van de Algemene Nederlandse bond van ouderen (ANBO) ingevuld. De belangrijkste bevindingen die hieruit kwamen waren als volgt:
Online winkelen
Veel senioren hebben inmiddels ervaring met online shoppen en maken gebruik van internetbankieren en iDeal, zo blijkt uit de enquête. Toch ziet regelmatig een senior af van een online aankoop vanwege de aangeboden betaalmogelijkheden, waarbij sommigen aangaven de aangeboden betaalmogelijkheden niet te kennen of onveilig te vinden.
Het beperkte aantal betaalmogelijkheden dat sommige webshops aanbieden wordt door veel senioren als een probleem ervaren. ANBO pleit er daarom voor dat banken meer inzetten op voorlichting aan senioren over betaalmogelijkheden bij webshops. Hoewel veiligheid van groot belang is, zou de voorlichting volgens ANBO breder moeten zijn.
In de fysieke winkels
Hoewel de bankpas inmiddels ingeburgerd is bij senioren, waarbij meer dan 94% van hen deze gebruikt, betaalt 3/4 van de senioren nog steeds met contant geld in de winkels. Bijna de helft van hen rekent soms ook contant af en 1/5 heeft hier zelfs de voorkeur voor. In fysieke winkels gebruikt meer dan 3/4 van de senioren de bankpas, met pincode en/of contactloos. Het betalen met de smartphone is minder populair onder senioren.
Betalen in de winkel
Het is opvallend dat steeds meer winkels geen contant geld meer accepteren, zowel nu als in de toekomst, volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank. ANBO is van mening dat er altijd een mogelijkheid moet zijn om met contant geld te betalen. Senioren moeten zelf kunnen bepalen hoe ze hun boodschappen afrekenen.
Senioren staan wantrouwig tegenover online betalen
Senioren hebben verschillende redenen om liever niet online te betalen. De 1 heeft het gewoon nog nooit gedaan en de ander snapt niet hoe het moet. Ook het gebrek aan vertrouwen in technologie speelt een grote rol. De meeste senioren zijn niet opgegroeid met deze technologie en hebben er minder vertrouwen in dan jongere generaties. Ook worden senioren vaak gezien als een kwetsbare doelgroep voor oplichting en fraude. Hierdoor bestaat er een grotere angst om online persoonlijke gegevens in te vullen en geld over te maken.
Onzekerheid en wantrouwen
Verder speelt de onbekendheid met online betaalmogelijkheden ook een rol. Sommige senioren zijn niet bekend met de verschillende online betaalmogelijkheden en weten niet hoe ze deze moeten gebruiken. Dit leidt tot onzekerheid en wantrouwen. Ook hebben sommige senioren slechte ervaringen gehad in het verleden. Als senioren in het verleden negatieve ervaringen hebben gehad met online betalen, tast dit hun vertrouwen in deze betaalmethode aan. Tot slot is de onveilige internetomgeving een boosdoener. Senioren maken zich snel druk over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens en financiële informatie als ze deze online invoeren. Ze vragen zich af of hun computer of mobiele apparaat voldoende beveiligd is tegen hackers of malware.
Wat is de toekomst van contant geld?
De toekomst van contant geld is heel onzeker. Aan de ene kant zien we dat steeds meer betalingen digitaal worden uitgevoerd. Vooral sinds de opkomst van het online winkelen en de populariteit van contactloos betalen. Aan de andere kant is er nog steeds een aanzienlijke groep mensen die de voorkeur geeft aan contante betalingen. Dit zijn met name ouderen en mensen die minder goed toegang hebben tot digitale betaalmiddelen.
Daarnaast zijn er ook economische, sociale en politieke factoren die invloed hebben op de toekomst van contant geld. Denk aan inflatie, privacy, criminaliteit en de rol van de overheid. Sommige landen hebben al besloten om contante betalingen geleidelijk af te schaffen, terwijl andere landen het gebruik van contant geld juist blijven stimuleren. Al met al is het moeilijk om te voorspellen wat de toekomst van contant geld is. Het lijkt erop dat het gebruik van contant geld in de komende jaren waarschijnlijk blijft afnemen naarmate digitale betaalmiddelen steeds populairder worden. Dat is ook niet heel verrassend, als je naar de voordelen kijkt:
5 voordelen online betaalmiddelen
- Gemak: Online betalen is snel en gemakkelijk. Je hoeft niet naar de bank te gaan of het huis te verlaten om een betaling uit te voeren. Je kunt doet dit gewoon vanuit je luie stoel in eigen huis.
- Veiligheid: Betalen via internet is veiliger dan contant geld meenemen, omdat je de betaling rechtstreeks van je bankrekening naar de ontvanger stuurt.
- Overzicht: Door online te betalen krijg je direct een overzicht van de betalingen en uitgaven. Dit helpt bij het bijhouden van je financiën en het vermijden van ongewenste kosten.
- Wereldwijde betalingen: Met online betaalmogelijkheden voer je eenvoudig internationale betalingen uit. Hierdoor wordt het gemakkelijker om zaken te doen en transacties uit te voeren met mensen over de hele wereld.
- Milieuvriendelijk: Online betalen draagt bij aan een beter milieu doordat er minder papierwerk en fysieke transacties nodig zijn. Hierdoor wordt er minder papier en energie verbruikt en wordt de CO2-uitstoot verminderd.
Online betaalmiddelen: een overzicht
- Creditcards: Dit zijn bankkaarten waarmee je wereldwijd kunt betalen en geld opnemen. Veel websites accepteren ze als betaalmiddel.
- Online bankoverschrijvingen: Dit is een directe overboeking van geld van jouw bankrekening naar de rekening van de ontvanger. Dit is vaak een veilige en betrouwbare manier om online te betalen.
- PayPal: Dit is een online betaaldienst waarmee je geld kunt overmaken naar andere PayPal-gebruikers. Het is een snelle en veilige manier om online te betalen.
- iDEAL: Dit is een online betaalmethode die speciaal is ontworpen voor betalingen tussen consumenten en webwinkels in Nederland.
- Mobile payments: Dit zijn betaalmogelijkheden via smartphones en andere mobiele apparaten. Hierbij kun je denken aan betalen met je mobiele telefoon of smartwatch.
- Klarna of Afterpay: hier betaal je achteraf, dus je betaalt alleen als de spullen wil houden.