Ga naar de inhoud

Ongelukkig huwelijk: uit elkaar of blijven?


Wat zijn de signalen van een ongelukkig huwelijk? Fantaseer je weleens over een toekomst zonder jouw partner? Is jouw relatie nog te redden of is scheiden de beste optie? We helpen je in dit artikel bij het maken van een keuze door veel gestelde vragen en signalen te bespreken. 

10 vragen om jezef te stellen of je nog gelukkig bent

Hoe weet je dat je ongelukkig bent in jullie relatie? Geef een eerlijk antwoord aan jezelf. De volgende vragen worden vaak gesteld om erachter te komen of het beter is om te stoppen:

  1. Ga je eerder naar vrienden dan naar je partner om te praten en leuke dingen te doen? 
  2. Voel je je eenzaam in jullie relatie? 
  3. Merk je een zichtbaar gebrek aan aandacht, warmte en genegenheid?
  4. Breng je een groot deel van je tijd alleen door en leef je langs elkaar heen? 
  5. Zou je zonder jullie kind(eren) wel bij deze partner zijn?
  6. Merk je dat jullie regelmatig ruzie hebben en zijn er meer negatieve dan positieve momenten?
  7. Verdenk je je partner van vreemdgaan? 
  8. Zie je op tegen seks met je partner?
  9. Erger je je dagelijks aan je partner?
  10. Slapen jullie apart?

Wat is een gezond huwelijk? 

Een gezond huwelijk is eigenlijk als een relatie: er moet liefde, onderlinge aantrekkingskracht en wederzijds respect zijn. Andere belangrijke punten zijn openheid, communicatie, het delen van verantwoordelijkheden en voldoende tijd voor elkaar. Een gezond huwelijk kan niet zonder deze elementen. Mensen in een gezond huwelijk voelen zich gelukkig en veilig bij hun partner. Zij geloven dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen en dat ze elkaars problemen samen kunnen oplossen. Er is sprake van wederkerige trouw en loyaliteit, waardoor er binnen de relatie weinig ruimte is voor bedrog of ontrouw.

Wat als je partner is vreemdgegaan?

Als je partner je tijdens jullie huwelijk heeft bedrogen, kan dat een zeer moeilijke en pijnlijke ervaring zijn. Je voelt je verraden, gekwetst en boos. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben dit al meegemaakt en er is hulp beschikbaar. Je kunt met een psycholoog of therapeut praten die je helpt gevoelens te verwerken en beslissingen te nemen over wat je nu gaat doen.

Bij een huwelijk in sleur hoor je vaak dat een partner ontrouw is. 1 op de 4 Nederlanders is weleens vreemdgegaan tijdens een relatie. Er is veel kritiek op stiekem vreemdgaan, de meeste partners kunnen dit niet zomaar vergeven. Was het een eenmalig avontuur of een langdurige relatie naast het huwelijk? Hebben jullie erover gesproken, heeft hij of zij spijt betuigd, is er daarna iets veranderd? Een partner zal met het idee moeten blijven leven of dat de ontrouw nog een keer zou kunnen gebeuren. Veel huwelijken lopen stuk door vreemdgaan. 

Omwille van de kinderen bij elkaar blijven?

Veel koppels besluiten, ondanks diepgewortelde emotionele problemen en onderlinge ruzies, bij elkaar te blijven vanwege de kinderen. Omdat ze niet willen dat hun kinderen een gezin met 2 huizen meemaken. Ze willen een goed voorbeeld zijn voor hun kinderen en hebben liever dat zij uit eigen ervaring leren hoe je relaties aangaat in plaats van uit het boekje. Deze keuze lijkt op het eerste gezicht verstandig en nobel. Maar is het wel zo’n goed idee? Is dit werkelijk beter voor de kinderen? Dit gevoel van oneindige verantwoordelijkheid voor de gelukkige toekomst van je kind kan heel wat problemen binnenshuis veroorzaken. 

Scheiden een egoïstische keuze?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag altijd nee. Het is een feit dat sommige mensen een scheiding aangaan omdat ze zichzelf willen beschermen of omdat ze denken dat het hun leven beter maakt. Dit zijn echter niet de enige redenen waarom mensen scheiden. Soms wordt een scheiding aangegaan om anderen te beschermen, zoals wanneer iemand getuige is van huiselijk geweld of wanneer er kinderen in het spel zijn. Soms is een scheiding gewoon de beste optie voor alle betrokkenen.

Wat als je om financiële redenen niet kunt scheiden?

Als je wilt scheiden en dat om financiële redenen eigenlijk niet kunt, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een scheidingsmediator. Dat is een onafhankelijke derde partij die helpt bij het oplossen van problemen tussen echtgenoten. Scheidingsmediators helpen bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over de verdeling van bezittingen en schulden. De kosten voor een scheidingsmediator zijn meestal lager dan de kosten voor een advocaat.

Relatietherapie?

Besef dat wanneer je ongelukkig bent in je huwelijk of relatie, er nog zoveel andere opties zijn voordat je overgaat tot het besluit van een scheiding! Je kunt samen in relatietherapie, je kunt afspraken maken, elkaar tegemoetkomen, meer tijd voor elkaar vrijmaken en ga zo maar door. Sta ook stil bij alle leuke en mooie momenten. Je kunt je relatie proberen op te laten bloeien door gemeenschappelijke therapie bij een professional. Waarom ben je ooit de relatie met je partner aangegaan? Wat trok je toen zo aan in hem of haar? Probeer dit voor jezelf te achterhalen. 

Waarom wil mijn partner geen seks meer?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat er veel mogelijke redenen kunnen zijn. Het is belangrijk om met elkaar te praten en uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is. Wanneer hebben jullie voor het laatst een afspraakje gehad om samen te relaxen en jezelf eraan te herinneren hoeveel jullie voor elkaar betekenen? Intimiteit wordt al snel geassocieerd met geslachtsgemeenschap. Maar een intieme band bestaat uit zoveel meer. Als jullie meer tijd met elkaar doorbrengen door middel van praten, daten en zelfs knuffelen kan dit al leiden tot meer seks. Spendeer simpelweg meer tijd met elkaar, dan zal de rest vanzelf gaan. Als jullie niet weten waar jullie moeten beginnen kunnen jullie elkaar langzaam aanraken. Aanrakingen hoeven niet per se seksueel te zijn. Soms is een streling, een kusje of een knuffel al voldoende om het vlammetje aan te wakkeren.

Ongelukkig getrouwd blijven of weglopen?

Soms wil je in dezelfde situatie blijven omdat je dit gewend bent of je hebt zoveel angst voor het onbekende dat je niet voor verandering kiest. Kiezen om uit elkaar te gaan is net zo moeilijk als kiezen om bij elkaar blijven. Geen enkel huwelijk is perfect, vergeet dit niet. Communicatie is hierbij essentieel. Als je nooit communiceert wat er volgens jou beter kan krijgt je partner ook niet de kans om verandering in de situatie te brengen. En vice versa. Daarom is het essentieel om jullie gevoelens en gedachtes met elkaar te blijven bespreken.

De belangrijkste vraag is wellicht: Waar ligt eigenlijk het probleem? Ligt het probleem echt aan de relatie? Bij de ander of toch ook een beetje bij jezelf? Staat jullie relatie (tijdelijk) onder druk door bepaalde omstandigheden zoals werkloosheid, ziekte, een overlijden van een dierbaar persoon? Of is het een combinatie van? Schrijf dingen voor jezelf op en neem niet te snel een beslissing door zomaar te gaan scheiden. 

Meer over: