Ga naar de inhoud

Ongedierte in winkels vaker groot probleem

Sluitingen door ongedierte

Bakkerijen, supermarkten, restaurants en cafetaria’s sluiten steeds vaker door ongedierte. Dit gebeurt vanwege controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Klimaatverandering en bevolkingsdichtheid spelen hierbij een rol. De strijd tegen ongedierte wordt hierdoor steeds moeilijker.

Meer sluitingen door NVWA

In de eerste 5 maanden van dit jaar sloot de NVWA 35 zaken. Dit aantal is al hoger dan in heel 2023. Vooral kleine winkels en horecazaken zijn de klos. De NVWA controleert streng op hygiëne. Vinden zij ongedierte? Dan moet de winkel of het restaurant meteen dicht. Dit beleid geldt voor de veiligheid van de consument. Sluiting is noodzakelijk als er een ernstig gevaar is voor de volksgezondheid.

De tekst gaat onder de video verder >>

De meerderheid van de spoedsluitingen wordt veroorzaakt door muizen. In andere bedrijven waren ratten en kakkerlakken de bron van aanzienlijke overlast. Deze plaagdieren verspreiden bacteriën en ziektes via hun uitwerpselen. In de Randstad, vooral Amsterdam, Zaandam en Rotterdam, komen sluitingen door ongedierte het vaakst voor. In Amsterdam heeft de NVWA dit jaar al 14 bedrijven een spoedsluiting opgelegd. Ondernemers hebben steeds meer moeite om ongedierte buiten de deur te houden.

Impact op ondernemers

Sluitingen door ongedierte zijn een nachtmerrie voor ondernemers. Ze raken tijdelijk hun omzet kwijt en hun reputatie lijdt er flink onder. Vaak volgen ook dure schoonmaak- en reparatiekosten.De NVWA raadt ondernemers aan om scherp te blijven op hygiëne. Regelmatige schoonmaak en onderhoud kunnen veel problemen voorkomen. Bewustwording is de sleutel volgens de autoriteit. Lees ook deze tips om ongedierte te bestrijden.

Bron: De Telegraaf

Meer over: