Ga naar de inhoud

Bevolkingsonderzoek naar longkanker gestart


Het Erasmus MC begint met een proefonderzoek naar longkanker onder (ex-)rokers in 3 regio’s. Ruim 400.000 Nederlanders worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Hiermee hoopt het ziekenhuis vroege opsporing van longkanker beter mogelijk te maken.

Vroege diagnose

Jaarlijks krijgen er ongeveer 14.000 Nederlanders de diagnose longkanker, en elk jaar overlijden 10.000 patiënten aan deze ziekte. Hoe eerder longkanker wordt vastgesteld, hoe groter de kans op genezing. Zo is bij een late diagnose slechts 3 van de 100 patiënten na 5 jaar nog in leven, terwijl dit bij een vroege diagnose 60 van de 100 patiënten is.

Uit een onderzoek uit 2020 is gebleken dat de sterfkans tot wel 25 procent lager kan worden wanneer er een regelmatige CT-scan bij (ex)-rokers wordt gedaan. Dat komt neer op 1500 tot 2500 minder sterfgevallen per jaar.

Proefbevolkingsonderzoek longkanker

Om die reden gaat het Rotterdamse Erasmus MC nu met een proefbevolkingsonderzoek starten. In drie regio’s worden (ex-)rokers tussen de 60 en 79 jaar uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen. Onder deze groep worden namelijk de meeste diagnoses gesteld. Met het onderzoek wil het Erasmus een aantal belangrijke vragen kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe vaak een CT-scan onder de risicogroep moet worden uitgevoerd om er vroeg bij te zijn. Moet dit jaarlijks gebeuren of kan het ook minder vaak? Maar het onderzoek vraagt ook hoe de risicogroepen het beste bereikt en geïnformeerd kunnen worden.

De 3 regio’s die meedoen zijn Amsterdam, Bilthoven en Friesland, omdat daar de screeninglocaties staan. Alle mensen die binnen de leeftijdscategorie vallen krijgen binnenkort – of hebben deze inmiddels ontvangen – een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.

Meer over: