Helaas zijn er nog steeds veel mensen die onderverzekerd zijn als het op hun uitvaart aankomt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Een onvoldoende gedekte uitvaartverzekering kan leiden tot financiële zorgen en ongewenste stress op een toch al moeilijk moment.
De betekenis van onderverzekering
Onderverzekering bij een uitvaartverzekering betekent simpelweg dat het verzekerde bedrag niet toereikend is om de kosten van de gewenste uitvaart te dekken. Het is een veelvoorkomend probleem dat vaak uit onderschatting van de daadwerkelijke kosten die gepaard gaan met een uitvaart ontstaat. Een begrafenis of crematie kan aanzienlijk duurder zijn dan velen verwachten, en als de uitvaartverzekering niet is aangepast aan deze realiteit, kan dit grote financiële consequenties hebben.
De gevolgen van onderverzekering
De risico’s van onderverzekering zijn talrijk. Ten eerste kunnen de nabestaanden worden geconfronteerd met onverwachte kosten, zoals grafrechten, kist- en bloemenkosten, rouwkaarten en catering. Deze kosten kunnen snel oplopen en een grote last vormen voor je geliefden.
Daarnaast kan onderverzekering ook betekenen dat je wensen niet volledig worden vervuld. Misschien had je specifieke ideeën over hoe je wilt dat de uitvaart eruitziet, of misschien had je bepaalde rituelen of tradities in gedachten. Als je onderverzekerd bent, bestaat de kans dat deze wensen niet gerealiseerd worden vanwege financiële beperkingen. Dit zijn de mogelijke gevolgen van onderverzekerd zijn:
1. Financiële stress voor nabestaanden
Een van de directe gevolgen van onderverzekering is de financiële stress die het op nabestaanden legt. Op het moment van verlies moeten familieleden zich bezighouden met het organiseren van een waardig afscheid, en onvoorziene kosten kunnen deze taak bemoeilijken. Het laatste wat nabestaanden nodig hebben, is geconfronteerd worden met financiële beperkingen die het afscheid van hun dierbare beïnvloeden.
2. Conflicten
Onderverzekering kan leiden tot conflicten tussen familieleden tijdens een emotioneel beladen periode. Het verdelen van financiële lasten kan spanningen veroorzaken en zelfs tot langdurige ruzies leiden.
3. Bijbetaling
Een kapitaal uitvaartverzekering biedt nabestaanden de vrijheid om het uitgekeerde bedrag naar eigen inzicht te besteden aan de uitvaartkosten. Alleen wanneer het verzekerde kapitaalbedrag te laag is, hebben de nabestaanden te maken met een (aanzienlijke) bijbetaling. De verzekerde bedragen, afgesloten bij polissen in de jaren ´70 en ´80 zijn vaak lager dan de uitvaartkosten van nu.
4. Beperkte diensten
Bij een natura uitvaartverzekering worden specifieke diensten en goederen direct geleverd aan de nabestaanden. Onderverzekering kan echter enkele specifieke gevolgen hebben. Kijk je verzekeringspolis na op aspecten die als standaard beschouwd worden, zoals de koffietafel na de uitvaartceremonie. Stel je voor dat je een natura uitvaartverzekering hebt afgesloten die basisdiensten omvat, zoals de uitvaartdienst, rouwauto en kist. Bij onderverzekering kunnen de kosten van bijkomende diensten, zoals de koffietafel, buiten de dekking van de standaardverzekering vallen. Deze kosten worden vaak als aanvullende diensten beschouwd en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit catering, het huren van een locatie of het verstrekken van specifieke voedingsmiddelen en dranken tijdens de koffietafel. Deze kosten kunnen hoog oplopen voor de nabestaanden.
5. Beperkte keuzevrijheid bij uitvaartplanning
Onderverzekering kan ook de keuzevrijheid bij de uitvaartplanning beperken. Nabestaanden kunnen gedwongen worden om compromissen te sluiten op het gebied van de locatie, de aard van de ceremonie en andere belangrijke aspecten van de uitvaart. Denk aan wensen zoals een gedenksieraad met hierin as van de overledene. Dit kan extra emotionele last met zich meebrengen, omdat de wensen van de overledene en/of nabestaanden mogelijk niet volledig kunnen worden gerespecteerd.
Onderverzekerd al jaren een probleem bij Senioren
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Veel senioren onderverzekerd https://t.co/8n297I1n5l pic.twitter.com/96UPnSXsSB
— Clemens Otto (@OttoAssen) July 11, 2016
Stappen om problemen bij onderverzekering te voorkomen
Om de gevaren van onderverzekering te vermijden, is het essentieel dat je regelmatig je uitvaartverzekering herziet en bijwerkt.
Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
- Evaluatie van huidige kosten: breng de actuele kosten in kaart die gepaard gaan met een uitvaart in jouw regio, vraag deze kosten op bij je verzekeraar. Houd rekening met aspecten zoals begrafenis- of crematiekosten, grafrechten, bloemen, rouwkaarten en eventuele andere specifieke wensen. Door regelmatig je polis te controleren, kun je er zeker van zijn dat de dekking toereikend en actueel is en dat je nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan.
- Vergelijken: daarnaast kan het vergelijken van verschillende verzekeringsmaatschappijen je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Elke verzekeringsmaatschappij biedt verschillende pakketten en extra’s aan. Door ze te vergelijken kun je de beste optie vinden die bij je persoonlijke situatie past.
- Toekomstige inflatie overwegen: denk aan de verwachte inflatie bij het bepalen van het verzekerde bedrag. Wat vandaag voldoende lijkt, kan in de toekomst mogelijk niet meer toereikend zijn.
- Communicatie met nabestaanden: bespreek jouw wensen en financiële regelingen met je nabestaanden. Zorg ervoor dat zij op de hoogte zijn van de details van jouw uitvaartverzekering en waar deze te vinden is.
- Raadpleeg een expert: overweeg professioneel advies in te winnen bij een financieel adviseur of een uitvaartexpert. Zij kunnen je helpen bij het begrijpen van jouw specifieke behoeften en de juiste verzekeringsdekking voor jou vinden.
- Bijverzekeren: levensgebeurtenissen zoals huwelijk, gezinsuitbreiding of een verandering (of stoppen) van baan kunnen invloed hebben op je financiële planning. Bijverzekeren geeft je de kans om deze veranderingen te weerspiegelen in je uitvaartverzekering, zodat je altijd passend verzekerd bent.
Kosten uitvaart in Nederland
Goed om te weten is dat een gemiddelde uitvaart in Nederland tussen de €7.500 en €10.000 kost (cijfers van 2023). Om onderverzekering te voorkomen, is het raadzaam om regelmatig je uitvaartverzekering te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden. Overweeg ook de impact van inflatie en stijgende kosten in de uitvaartbranche. Het op de hoogte zijn van de werkelijke kosten en ervoor zorgen dat je verzekerd bent voor een passend bedrag, biedt gemoedsrust voor jou en je nabestaanden in moeilijke tijden.
Het vinden van een uitvaartverzekering die aansluit bij jouw behoeften en financiële situatie is een belangrijke stap in het waarborgen van een waardig afscheid zonder onnodige financiële lasten. Neem de tijd om je polis te herzien en indien nodig aan te passen, zodat jouw uitvaartverzekering een betrouwbare bescherming biedt voor jou en je dierbaren.
Wat kost een uitvaartverzekering?
Bekijk de uitleg in de video hieronder >>
Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering
Dit is een veelgestelde vraag.
Bekijk de uitleg in de video hieronder >>