Ga naar de inhoud

Nederlandse huishoudens massaal over op airco’s: de impact op het energienet

Steeds meer huishoudens kiezen voor airco's, gevolgen voor het energienet.

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor een vaste airconditioner. Onderzoeksbureau TNO verwacht dat deze trend de komende jaren alleen maar verder zal toenemen, met een grote impact op het energieverbruik. In 2030 zal naar verwachting meer dan 40% van de huishoudens een airco hebben, een verdubbeling ten opzichte van 2021. Maar wat betekent dit voor de energietransitie?

Airco’s: van luxe naar noodzaak?

De opmars in Nederlandse woningen is onmiskenbaar. In 2021 had bijna 20% van de huishoudens een vaste airconditioner, maar TNO voorspelt dat dit aantal in 2030 stijgt naar 6,3 miljoen units, oftewel 40% van de huishoudens.

Dit komt onder andere door warmere zomers en een groeiende vraag naar comfortabelere woonomstandigheden. En door in de winter een alternatieve manier van verwarmen te kiezen. Deze toename brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van energieverbruik.

Lees ook: Energie besparen? Weg met deze energieslurpers.

Toenemende energievraag: een uitdaging voor de energietransitie

In de energietransitie ligt de focus vooral op duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen en isolatie. Koeling van woningen blijft vaak onderbelicht, terwijl het gebruik van airco’s juist sterk toeneemt.

Volgens TNO-onderzoeker Renee Kooger zorgt deze groei voor een paradox: “We willen energie besparen, maar de explosieve toename van airco’s leidt juist tot een stijging van het energieverbruik.”

Impact op het energienet

Een van de grote vraagstukken is hoe de groeiende vraag naar airconditioning het elektriciteitsnet beïnvloedt. Kooger waarschuwt voor mogelijke piekbelastingen, vooral tijdens warme zomeravonden wanneer veel mensen tegelijkertijd hun airco aanzetten. Overdag kunnen zonnepanelen deels voorzien in de energiebehoefte, maar ‘s nachts is dit lastiger.

Hoe blijven we energiebewust?

Hoewel airconditioners steeds efficiënter worden, blijft het volgens Kooger essentieel om eerst te kijken naar het beperken van energieverbruik. Goede isolatie en slim gebruik, gecombineerd met duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, kunnen helpen om de impact te verminderen.

TIP: deze slimme energievergelijker kan je honderden euro’s besparen.

Met de verwachte stijging, is het belangrijk dat de energietransitie zich niet alleen richt op verwarming, maar ook op het duurzamer maken van koelingsoplossingen voor woningen.


Eerder schreven wij dit bericht over het belang van onderhoud aan je airco >>

Goed onderhoud airco geen overbodige luxe

Ze zorgen tijdens de warmere maanden voor verkoeling in woningen. Tijdens de koude maanden is de airco een goed alternatief voor (dure) verwarming. Veel huishoudens maken daarom gebruik van een dubbele airco-functie om de gasprijs te drukken. Het houdt in dat airco’s intensiever worden gebruikt dus eerder aan onderhoud toe zijn. 

Lees in dit artikel wat de voordelen zijn van een goed onderhouden airco.

Waarom moet je een airco goed onderhouden? 

Regelmatig onderhoud heeft diverse voordelen:

  • Verlening levensduur airco 
  • Gezond klimaat in huis
  • Optimale werking en rendement
  • Laag stroomverbruik

Het is aan te raden een airco minstens 1 keer per jaar te reinigen ter bestrijding van allerlei soorten vuil zoals vetten, roet, bacteriën en virussen. Een goed presterende airco is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Goed onderhoud zorgt ervoor dat gezondheidsproblemen worden voorkomen. Door je airco te reinigen minimaliseer je de kans op het verspreiden van ziektekiemen. Reinig je je airco niet regelmatig dan stapelen bacteriën en schimmels zich op en worden ze verspreid door de ruimte. Je kunt daar keelpijn van krijgen en verkouden van worden.

Met goed onderhoud voorkom je problemen als nare geurtjes, onvoldoende koeling/verwarming of inefficiënt koelverbruik. Daar wordt vaak niet bij stilgestaan.

Wat gebeurt er tijdens het airco onderhoud?

Tijdens onderhoud door erkende installateurs komen allerlei onderdelen en andere zaken aan bod:

  • Controle of airco naar behoren werkt
  • Reinigen van filters
  • Reinigen van lekbak en verdamper
  • Reinigen plafonddeel/wand
  • Inspectie ventilatiebox
  • Afstellen ventilatiebox
  • Reinigen ventilatiekanalen
  • Reiniging ventielen
  • Reiniging ventilatieroosters

Gelukkig is een aircosysteem redelijk onderhoudsarm. Toch is een jaarlijkse controlebeurt geen overbodige luxe. Zelf kun je de airco onderhouden door stof en vuil te verwijderen. Dit is belangrijk omdat anders vuile lucht de woonkamer in blaast.

Hoe lang gaat een airco mee?

De levensduur van een airco is bij goed onderhoud gemiddeld 10 tot 15 jaar. De gemiddelde levensduur van een mobiele airco is  5 tot 7 jaar en van een vaste airco 10 tot 15 jaar. Je kunt  overwegen om een onderhoudscontract af te sluiten. Dat heeft als voordeel: 

  • De installateur herinnert je aan benodigde onderhoudsbeurt
  • Korting op de jaarlijkse onderhoudsbeurt
  • Je blijft hogere reparatiekosten voor, voorkomen is beter dan genezen

Meer over: