Wie weet er beter hoe je kanker kunt voorkomen dan de artsen die dagelijks patiënten met deze ziekte behandelen? In de Britse krant The Guardian delen oncologen hun tips en leefregels om hun eigen risico op kanker te minimaliseren.
Hier zijn de 10 belangrijkste adviezen die oncologen volgen.
1. Stop met roken
Het meest dringende advies van oncoloog Charles Swanton: rook niet. “Als je de pijn van longkankerpatiënten ziet, begrijp je hoe destructief roken kan zijn”, zegt hij. Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, dementie en verschillende andere soorten kanker.
2. Houd een gezond gewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor prostaatkanker, stelt oncoloog Joe O’Sullivan. “Een dieet rijk aan vet, vlees en koolhydraten, typisch voor westerse eetgewoonten, kan leiden tot overgewicht en een verhoogd kankerrisico”, waarschuwt hij. Oncoloog Mark Saunders wijst erop dat een gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezond dieet ook bijdragen aan het toenemende aantal darm- en endeldarmkankergevallen bij mensen onder de 50 jaar.
3. Beperk de consumptie van vlees
Overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees wordt gelinkt aan 13 procent van de darmkankergevallen. Oncologen eten zelf weinig tot geen rood en bewerkt vlees. “Een biefstuk af en toe kan geen kwaad, maar matiging is de sleutel”, adviseert oncoloog Shivan Sivakumar.
4. Vermijd bewerkt voedsel
Sivakumar wijst erop dat bewerkt voedsel uit de supermarkt mogelijk bijdraagt aan de stijging van kankergevallen onder jongere mensen. Bewerkt voedsel bevat vaak additieven die in natuurlijke voeding niet voorkomen. Saunders benadrukt ook het belang van vezels, vooral uit groenten en fruit, om het risico op darmkanker te verlagen.
5. Drink minder alcohol
Hoewel sommige oncologen helemaal geen alcohol meer drinken, genieten anderen af en toe van een glaasje. Sivakumar benadrukt echter dat roken en overgewicht veel grotere risicofactoren zijn dan matige alcoholconsumptie. “Geniet van je leven, maar drink met mate”, is zijn advies.
De tekst gaat onder de video verder >>
6. Raadpleeg tijdig een arts
Als je iets ongewoons opmerkt, wacht dan niet om een arts te raadplegen. Saunders benadrukt het belang van bewustzijn en tijdige medische controles. “Doe mee aan bevolkingsonderzoeken om vroegtijdige problemen te detecteren”, adviseert hij.
7. Blijf actief
Beweging is cruciaal, vooral naarmate je ouder wordt. Oncoloog en hardloopliefhebber Pat Price benadrukt het belang van fysieke activiteit voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. “Buiten in de natuur zijn en bewegen is geweldig voor je welzijn,” zegt ze.
8. Beperk stress
Stress leidt vaak tot ongezonde leefgewoonten en draagt zelfs mogelijk direct bij aan het ontstaan van kanker. Volgens Price kan het immuunsysteem beïnvloed worden door stress, wat het risico op kanker zverhoogt. “In de komende jaren verwachten we meer bewijs voor de link tussen stress en kanker”, voorspelt ze.
9. Geniet van het leven
Leverkankerspecialist Sivakumar benadrukt het belang van een goede werk-privébalans en tijd doorbrengen met dierbaren. “Hoewel veel kankers niet te voorkomen zijn, kun je wel verstandig leven om je risico te verkleinen. Vergeet niet te genieten van het leven en waardevolle tijd door te brengen met je geliefden”, zegt hij.
10. Bescherm jezelf tegen de zon
Oncologen raden aan om jezelf goed te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten, en het risico kan aanzienlijk worden verminderd door het gebruik van zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van de zon tijdens de piekuren. “Zelfs op bewolkte dagen kan UV-straling je huid beschadigen”, waarschuwt oncoloog Emily Johnson. “Gebruik dagelijks zonnebrandcrème en vermijd zonnebanken om je huid gezond te houden.”
Het zijn de kleine, dagelijkse keuzes die een groot verschil kunnen maken. Voor welke tip ga jij?
Rook je of iemand in je omgeving? Bekijk dan ook nog deze confronterende video >>
Foto: Canva