Ga naar de inhoud

Heerlijke variaties op de traditionele oliebol en verrassende weetjes


Oliebollen zijn niet weg te denken in de aanloop naar oudejaarsdag. Waar is deze traditie begonnen? Dit en 4 andere weetjes lees je hieronder. En heb jij je buik een beetje vol van de klassieke oliebol met krentjes? Ga dan eens voor een verrassende variatie op deze geliefde oudejaarssnack.

1. De geschiedenis van de oliebol

Oliebollen bestaan sinds de 17e eeuw, maar stammen af van de ‘oliekoek’, die waarschijnlijk al in de middeleeuwen gemaakt werd. De oliekoek werd gemaakt van hetzelfde soort deeg als de oliebol, maar werd gebakken in een klein laagje vet of raapolie, waardoor het een platte koek bleef. In de 17e eeuw kreeg Nederland door de kolonisatie beschikking over meer en betere olijfolie, waardoor het deeg in een grotere laag olie gebakken kon worden. Hierdoor ging de oliekoek een ronde vorm aannemen, waardoor de term ‘oliebol’ ontstond.

2. Oliebollen en oudejaarsavond

De oliebol werd pas in de 19e eeuw een traditionele lekkernij op oudejaarsavond. Het is een vullende en voedzame snack, vooral in de koude wintermaanden. De lekkernij werd daarom vroeger rond oud en nieuw aan de armen uitgedeeld. Deze traditie is blijven hangen. Nog steeds eten we oliebollen voornamelijk rond de feestdagen.

3. Recept van de traditionele oliebol

Ingrediënten: 

  • 500 gram bloem
  • Een snufje zout 
  • 1 ei
  • Gedroogde gist
  • 500 ml melk 
  • 4 eetelepels basterdsuiker
  • Eventueel handje krenten
  • Poedersuiker

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom.
  2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk erbij zodat een gladde massa ontstaat.
  3. Roer nu de losgeklopte eieren er doorheen tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
  4. Verdeel het beslag over 2 kommen en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.
  5. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden.
  6. Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.
  7. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Laat ze even boven de pan uitlekken en leg ze daarna in een schaal met keukenpapier. 
  8. Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Toch niet zo’n zin om zelf aan de slag te gaan, maar wél zin in verse oliebollen? Het kan ook een stuk makkelijker: in iedere supermarkt kun je een pak kant-en-klare mix kopen, waar je alleen water en eventueel krentjes aan hoeft toe te voegen.

4. Het is gezonder dan een appelflap

Het voelt best ongezond om zo’n gefrituurde bal van deeg te eten, toch zitten er minder calorieën in een oliebol dan men vaak denkt. Gemiddeld bevat 1 oliebol zo’n 135 kcal. Ter vergelijking: een appelbol bevat er 196, een krentenbol 167 en een appelflap 400 calorieën. Dan blijkt een oliebol toch écht de meest gezonde keuze van het stel.

5. Engelsen noemen het de ‘Dutch doughnut’

Oliebollen zijn een strikt Nederlandse traditie. In het buitenland zul je ze niet snel tegenkomen. Dat betekent ook dat er in andere talen geen benaming voor de oliebol is. In het Engels wordt naar de oliebol verwezen met ‘Dutch doughnut’, oftewel: de Nederlandse donut. Dat is niet zo’n gekke vergelijking, want beide worden gemaakt door deeg te frituren.

Verrassende variaties op de oliebol

Heb je zin in iets anders dan de klassieke? Er zijn gelukkig genoeg variaties op de traditionele variant te maken. Ontdek de volgende 10 varianten:

  1. Exotische kokoskrullenbol: Geniet van een tropische twist met deze heerlijke variant gevuld met sappige stukjes ananas en geraspte kokos, perfect knapperig van buiten en verrassend zacht van binnen.
  2. Hartige pesto pofbol: Verwen je smaakpapillen met deze hartige lekkernij! Een oliebol met een vleugje basilicumpesto, mozzarella en zongedroogde tomaten. Een feest voor liefhebbers van hartige snacks.
  3. Citrus sensatiebol: Een frisse draai aan de klassieke oliebol. Een zonovergoten mengeling van citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen en limoen, gecombineerd tot een verkwikkende traktatie voor de smaakpapillen.
  4. Karamel koffie crunchbol: Voor de zoetekauw die ook van een cafeïnekick houdt! Deze oliebol is doordrenkt met rijke karamel en subtiel doordrenkt met de heerlijke smaak van verse koffie, afgewerkt met een knapperige koffieboon-topping.
  5. Smakelijke speculaasbol: Een Nederlands favorietje! Deze oliebol wordt verrijkt met de warme aroma’s van speculaaskruiden, waardoor een verrukkelijke traktatie ontstaat voor liefhebbers van de traditionele Hollandse smaken.
  6. Romige Nutella verrassingbol: Een zoete verleiding voor alle chocoladeliefhebbers! Deze oliebol is gevuld met romige Nutella, bestrooid met poedersuiker en afgewerkt met een smeuïge chocoladedruppel.
  7. Pittige jalapeño popperbol: Durf jij het aan? Een gedurfde en pittige oliebol gevuld met romige kaas en stukjes jalapeño, perfect voor liefhebbers van een beetje pit in hun snacks.
  8. Feestelijke appelkaneel klassieker: Een tijdloze favoriet! Deze oliebol combineert knapperige stukjes appel met de warme tonen van kaneel, waardoor een heerlijke smaaksensatie ontstaat die perfect past bij elk feestelijk moment.
  9. Chique champagnebol: Voor een vleugje luxe tijdens de feestdagen! Deze verfijnde oliebol is doordrenkt met een subtiele hint van champagne, voor een elegante en feestelijke traktatie.
  10. Krokante Kaas-uienbol: Een hartige traktatie! Deze oliebol zit boordevol hartige smaken van geraspte kaas en knapperige stukjes ui, perfect voor de liefhebbers van hartige lekkernijen.

Wist je dat er ook bij veel oliebollenkramen een tompouce-variant te koop is? Een romige vulling tussen luchtig deeg, bekroond met roze glazuur. Dat is een onweerstaanbare feestelijke traktatie! Of deze tompouce oliebol, net zo geliefd wordt als de momenteel populaire crompouce dat is de vraag.

Meer over: