We kunnen veel leren van onze voorouders, de oermensen, over onze gezondheid. Je zou kunnen denken: ‘Maar we zijn toch geen oermensen meer?’ Ons brein, DNA en lichaam zijn echter nauwelijks veranderd – slechts 2 à 3% procent. Onze gewoontes daarentegen zijn sterk veranderd en passen niet altijd bij ons oerbrein.
Ben je klaar om een beetje terug te gaan in de tijd, maar wel met een moderne twist? Laten we eens kijken hoe je (een beetje) kunt leven als een oermens.
Het oerbrein en veranderende gewoontes
Leven als onze voorouders uit de oertijd is een fascinerende trend die steeds meer mensen aanspreekt. Het omvat het idee om terug te keren naar de levensstijl, eetgewoonten en slaappatronen van onze prehistorische voorouders, in de overtuiging dat dit een gezonder en meer gebalanceerd leven brengt.
Ons brein is geprogrammeerd voor het leven van de oermens, gericht op basisbehoeften: eten, drinken, gevaar vermijden en voor elkaar zorgen. Het was een leven van jagen als er honger was en ontspannen rond het vuur wanneer er geen honger was. Hierdoor zijn we van nature ‘lui’, geprogrammeerd om energie te besparen voor tijden van voedselschaarste.
In de moderne wereld zijn we echter overvoed en wordt ons brein constant blootgesteld aan prikkels. Dit staat haaks op onze oernatuur en veroorzaakt gezondheidsproblemen zoals breinziekten. Door een paar gewoonten uit die tijd in ons leven toe te passen, kunnen we onze gezondheid bevorderen.
Hoe leef je als een oermens? 8 tips
1. Intermittent living
Het belangrijkste voorbeeld van leven zoals in de oertijd is intermittent living. Dit betekent afwisseling in onze gewoontes om ons overlevingsinstinct te prikkelen. Intermittent living is een levensstijl waarbij je bewust afwisselt tussen actie en rust. Het draait om cyclisch werken, trainen en ontspannen voor een gebalanceerd leven. Dit betekent niet alleen efficiënt zijn, maar ook herstellen en opladen, om zo burn-out te voorkomen en welzijn te bevorderen. Het idee is simpel: een ritme vinden dat zowel energie als vervulling biedt.
2. Slapen als een oermens
Stel je voor: de zon gaat onder, de sterren fonkelen aan de hemel, en je bent klaar om als een blok in slaap te vallen. De oermens sliep vroeger, stond vroeger op. Hoe kun je dat in je moderne leven toepassen?
- Zeg vaarwel tegen schermtijd: Verlicht je kamer met zachter, gedimd licht een uur voordat je gaat slapen. Dat betekent ook afscheid nemen van die flikkerende schermen – die telefoon kan best een uurtje zonder jou.
- Creëer een slaapritueel: Bereid je lichaam voor op rust door een ontspannend ritueel, zoals lezen, mediteren of een rustgevend bad nemen, voor het slapengaan.
3. Hurkend poepen
Zelfs onze houding tijdens het poepen is veranderd. De oermens hurkte op de grond, terwijl wij op een toilet zitten. Onze darmen zijn eigenlijk gemaakt voor de hurkhouding, wat gunstig is voor onze darmgezondheid.
4. Eten als een oermens: eet oervoer
Onze oer-voorouders waren meesters in het eten van onbewerkt voedsel. Nu, in een wereld van fastfood en magnetronmaaltijden, kunnen we nog steeds een beetje oerkracht in onze keuken brengen.
- Ga voor hele, verse voedingsmiddelen: Groenten, fruit, noten, zaden, vis en vlees in hun natuurlijke staat zijn je vrienden.
- Zeg nee tegen bewerkte rommel: Bye-bye bewerkte voedingsmiddelen, hallo voedzame goodies! Verminder de inname van suiker, bewerkte granen en verpakt voedsel.
5. Intensieve beweging
Oercontact met de aarde: Voel je één met Moeder Natuur. Loop op blote voeten in het gras, aanschouw een zonsondergang of mediteer in de natuur.
6. Meer kauwen
Wist je dat hoe meer je moet kauwen, hoe meer calorieën verbrandt? Onze voorouders kauwden harder en langer op hun voedsel. Dit stimuleert de doorbloeding naar ons brein en verbetert geheugen en het concentratievermogen.
7. Leven in de natuur
Ons brein reageert positief op groene omgevingen. We voelen ons beter en gelukkiger in de natuur omdat ons brein geprogrammeerd is om zich aangetrokken te voelen tot deze omgevingen.
8. Verminderen van prikkelingen
Het verminderen van prikkels, leven met aandacht en meditatie helpen ons brein te laten herstellen.
Terugkeren naar het oerleven betekent niet dat je je hele bestaan moet omgooien. Het draait om kleine aanpassingen die je dichter bij je natuurlijke ritmes brengen. Het gaat erom een beetje meer ‘oer’ in je moderne leven te injecteren. Dus, voordat je een mammoet gaat jagen (grapje!), probeer eens een paar van deze tips en voel jezelf verbonden met die innerlijke oermens. Geniet van de reis terug naar waar het allemaal begon, zij het met een vleugje moderne flair!