Per 1 juli moeten Oekraïners een eigen bijdrage betalen voor hun opvangplek, die tot dusver gratis was gebleven. Ondanks deze gewijzigde regelgeving blijken amper gemeenten daadwerkelijk het geld te innen. Uit een rondgang blijkt dat het gebrek aan inning te wijten is aan de administratieve last. Gemeenten voelen zich overweldigd door de hoeveelheid administratie die komt kijken bij het in rekening brengen van deze eigen bijdrage.
Administratieve druk en gemis aan structuur
Veel gemeenten hebben moeite om een gestroomlijnde structuur op te zetten voor het innen van de bijdragen. Door de drukte en de vele andere taken die gemeenten hebben, schiet dit er vaak bij in. Daarnaast ontbreekt het aan duidelijke richtlijnen vanuit de overheid hoe deze bijdragen precies geïnd en verwerkt moeten worden. Dit leidt tot verwarring en inefficiëntie.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Ondanks verplichte eigen bijdrage, is opvang voor veel Oekraïners nog gratis: ’te veel administratie’ voor gemeenten!
— DaarBenIkWeer…🙈…Willem (@NeeH95375201) August 26, 2024
OOK DIT BETALEN WIJ, BESTE NEDERLANDERS!
Misschien dat deze grote groep uit dankbaarheid het betaal-initiatief nemen???? pic.twitter.com/y5yzdzJeAF
Op zoek naar oplossingen
Er wordt naarstig gezocht naar oplossingen om het proces te vereenvoudigen. Sommigen stellen voor om centrale systemen op te zetten die deze administratie van gemeenten kunnen overnemen. Andere voorstellen richten zich op het bieden van meer ondersteuning en training voor het gemeentepersoneel, zodat zij beter voorbereid zijn op het uitvoeren van deze taak.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Gemeenten geven aan dat zij het belangrijk vinden om Oekraïners goed op te vangen, maar dat de extra administratieve last hen voor een grote uitdaging stelt. Velen hopen dat er snel een oplossing komt zodat zij zich weer volledig kunnen richten op andere essentiële taken binnen hun gemeenschap. Er heerst ook een algemene wens naar meer duidelijkheid en ondersteuning vanuit de overheid.
Financiële gevolgen voor Oekraïners
Het invoeren van de eigen bijdrage heeft directe financiële gevolgen voor Oekraïense vluchtelingen die in de gemeentelijke opvang verblijven. Voor veel van deze ontheemden is het moeilijk om de kosten te dragen vanwege hun kwetsbare positie in de arbeidsmarkt en de lage lonen die zij doorgaans ontvangen. Bovendien zorgt de bijdrage ervoor dat zij minder geld overhouden voor andere noodzakelijke uitgaven zoals eten, kleding en gezondheid.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Maar om belastingen te innen van de Nederlanders vinden ze bij regering en gemeenten helemaal niet veel gedoe.
— Hendrik (@deturfvaarder) August 26, 2024
Maar als het om Oekraïners gaat, dan is het ineens te veel gedoe. pic.twitter.com/DTZiMHfPvB
Problemen rond uitvoerbaarheid
Naast de administratieve lasten waar gemeenten tegenaan lopen, zijn er ook problemen met de uitvoerbaarheid van de regeling. Veel gemeenten weten nog niet goed hoe ze de regels moeten toepassen en welke juridische stappen ze moeten ondernemen als de betaling uitblijft. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hierop haar zorgen geuit en vragen gesteld aan het ministerie van Justitie en Veiligheid om meer duidelijkheid te verschaffen, zodat gemeenten niet blijven vastlopen in complexe juridische procedures.
Volgens Minister Mona Keijzer kunnen Oekraïners allemaal veilig terug naar hun land.
— 𝑫𝒓𝑱𝑯 (@drjhamsterdam) August 26, 2024
De raketten vliegen je wel om de oren.
Maar wie maakt zich daar nu druk over.
Is het domheid, kwaadaardigheid, inherente slechtheid van de BBB politicus.
Of een combinatie? https://t.co/xshYnXFuSQ
Bron: De Telegraaf