Ga naar de inhoud

Vreemde obsessies van royals door de geschiedenis heen

Update:
obsessies-van-royals

Royalty en vreemde obsessies zijn door de geschiedenis heen vaak hand in hand gegaan. Als iemand absolute macht heeft, kunnen hun excentrieke trekjes tot absurde hoogten stijgen. Zo was Napoleon geobsedeerd door drop en dacht Lodewijk XIV dat klysma’s de kwaliteit van het leven verbeterden.

Hier zijn 18 voorbeelden van bizarre obsessies van royals.

Obsessies van royals:

1. Caligula en zijn paard

De Romeinse keizer Caligula is berucht om zijn extravagante gedrag. Zijn grootste obsessie was zijn paard, Incitatus. Hij bouwde een marmeren stal en een huis voor het dier en nodigde het paard uit voor diners waar het haver met goudvlokken kreeg. Er gingen zelfs geruchten dat hij zijn paard tot consul wilde benoemen.

Lees verder onder de video >>

2. Ludwig II van Beieren en kastelen

Koning Ludwig II van Beieren, ook wel ‘Gekke koning Ludwig’ genoemd, had een sterke fascinatie voor kunst, muziek en architectuur. Hij gaf enorme bedragen uit aan de bouw van luxueuze kastelen, waaronder het beroemde kasteel Neuschwanstein, dat later de inspiratie vormde voor Disney’s Assepoester-kasteel.

Lees verder onder de video >>

3. Frederik Willem I en zijn reuzen

De Pruisische koning Frederik Willem I had een obsessie met het creëren van een leger van reuzen. Hij verzamelde mannen die minstens 183 cm lang waren en betaalde ouders voor hun lange zonen. Zijn pogingen om mannen langer te maken door ze op te rekken leidden echter vaak tot ernstige verwondingen of de dood.

4. Vlad de Spietser

Vlad III, bekend als Vlad de Spietser, was een beruchte leider die zijn vijanden op palen spietste en hun lichamen tentoonstelde. Deze wrede praktijk gaf hem zijn angstaanjagende bijnaam.

5. Keizer Qin Shi Huang en onsterfelijkheid

Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, was geobsedeerd door onsterfelijkheid. Hij besteedde veel tijd en middelen aan het zoeken naar het eeuwige leven, wat uiteindelijk leidde tot zijn dood door het drinken van een kwikhoudende drank die door zijn alchemisten was gemaakt.

Lees verder onder de (Engelstalige) video >>

6. Prinses Alexandra van Beieren en de glaswaan

Prinses Alexandra van Beieren had een obsessieve persoonlijkheid en leed aan de glaswaan, een bizarre overtuiging dat ze een glazen piano had ingeslikt. Ze liep daarom heel voorzichtig en zijwaarts door deuren om te voorkomen dat het glas zou breken. Een van de meest bizarre obsessies van royals in dit lijstje.

7. Napoleon Bonaparte en drop

Napoleon Bonaparte had een opmerkelijke obsessie met drop. Hij at het dagelijks, zowel omdat hij het lekker vond als om verschillende kwalen te behandelen. Hij consumeerde zoveel drop dat zijn tanden zwart werden.

8. Nero en het doden van Christenen

De Romeinse keizer Nero is bekend om zijn dictatuur en wrede vervolging van christenen, die hij de schuld gaf van de Grote Brand van Rome. Hij bedacht creatieve en sadistische manieren om hen te martelen en te doden, waaronder het voeren aan wilde dieren.

Lees verder onder de video >>

9. Obsessies van royals: Peter III van Rusland en speelgoed

Peter III van Rusland, een van de minder indrukwekkende tsaren, had een grote verzameling poppen en speelgoedsoldaatjes. Volgens zijn vrouw, Catharina de Grote, besteedde hij liever tijd aan spelen met zijn speelgoed dan aan regeren.

10. Lodewijk XIV en klysma’s

Lodewijk XIV, die 72 jaar over Frankrijk regeerde, geloofde dat klysma’s bijdroegen aan een goede gezondheid en een lang leven. Hij liet duizenden klysma’s uitvoeren, vaak meer uit obsessie dan medische noodzaak.

11. Ivan de verschrikkelijke en marteling

Ivan IV, ook wel Ivan de Verschrikkelijke genoemd, was een extreem paranoïde en wrede tsaar. Zijn obsessie voor het toebrengen van pijn begon al op jonge leeftijd, toen hij zwerfkatten en -honden martelde en vogels ving om ze te martelen.

Lees verder onder deze (Engelstalige) video >>

12. Fjodor I van Rusland en kerkklokken

Fjodor I, de zoon van Ivan de Verschrikkelijke, had een onschuldiger obsessie. Hij was gefascineerd door kerkklokken en stond erom bekend urenlang klokken te luiden om parochianen naar de kerk te roepen.

13. Ibrahim I en zwaarlijvige vrouwen

De Ottomaanse sultan Ibrahim I, bekend als ‘Ibrahim de Gekke’, had een obsessie met zeer dikke vrouwen. Hij liet een vrouw zoeken met de juiste proporties en vond deze in een grote Armeense vrouw die hij ‘Stuk van suiker’ noemde.

14. Johanna van Castilië en het lijk van haar man

Koningin Johanna I van Castilië, ook wel ‘Juana de Waanzinnige’ genoemd, was geobsedeerd door het lichaam van haar overleden man, koning Filips. Ze weigerde afscheid te nemen van zijn lijk en liet de kist met zijn lichaam overal mee naartoe nemen, beschermd door gewapende bewakers.

Lees verder onder de video >>

Obsessies van royals anno 2024 – de sportschool!

15. Prinses Kalina: de gespierde prinses van Bulgarije

Moderne royals hebben ook hun eigen eigenaardigheden. Prinses Kalina van Bulgarije is een recent voorbeeld. Ze heeft zichzelf getransformeerd door intensieve krachttraining en plastische chirurgie. Haar dagelijkse trainingsregime omvat onder andere 300 squats en 100 pull-ups, en ze zweert bij een gezonde levensstijl, waarbij ze alcohol mijdt en elke 3 uur kleine porties eet.

16. Prinses Kate: killer kuiten

Prinses Kate van het Verenigd Koninkrijk staat bekend om haar strakke figuur en, in het bijzonder, haar indrukwekkende kuiten. Regelmatig wordt ze gezien tijdens hardloopsessies en andere sportieve activiteiten die bijdragen aan haar fitte uiterlijk. Haar toewijding aan fitness wordt vaak geprezen, en ze inspireert velen om een actieve levensstijl te omarmen. Hoewel Kate’s focus op gezondheid en fitness minder dramatisch is dan sommige van haar historische tegenhangers, toont het aan dat ook moderne royals hun lichaam serieus nemen en inspanningen leveren om in topvorm te blijven.

17. Koningin Letizia: afgetrainde rug

Koningin Letizia van Spanje is een ander voorbeeld van een royal die haar fysieke fitheid hoog in het vaandel heeft staan. Haar afgetrainde rug is vaak een onderwerp van bewondering en bespreking. Letizia houdt zich aan een strikt dieet en fitnessregime, waarbij ze veel tijd besteedt aan oefeningen die haar kracht en flexibiliteit bevorderen.

18. Prinses Charlene: gespierde schouders

Prinses Charlene van Monaco, een voormalige Olympische zwemster, heeft altijd een atletisch lichaam gehad. Haar gespierde schouders en sterke bouw zijn het resultaat van jarenlange intensieve training en een toegewijde levensstijl.

Meer over: