Ga naar de inhoud

Nutri-Score: waarom dit hulpmiddel kritiek krijgt


In de supermarkt moet je snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde(re) voeding. Wat is gezonde voeding eigenlijk? Het nieuwe Nutri-Score voedselkeuzelogo moet hierbij helpen. Nederlandse experts blijven zich verzetten tegen dit nieuwe hulpmiddel, terwijl de Consumentenbond en foodwatch wel voor de het voedselkeuzelogo zijn. Lees hier wat de Nutri-Score precies is, hoe zo’n score werkt en waarom men twijfelt aan de betrouwbaarheid van het logo. 

Je hebt het waarschijnlijk al gezien op verschillende producten in de supermarkt, de Nutri-Score. Dit nieuwe logo helpt je om producten met elkaar te vergelijken, om zo gezondere keuzes in de supermarkt te maken. Zo zie je in 1 oogopslag wat de meest gezonde keuze is. De score geeft met kleuren en letters een gezondheidsoordeel over het product. Als je precies wil weten wat er in het product zit, draai je de verpakking om. 

Hoe werkt zo’n Nutri-Score precies?

De Nutri-Score is gemaakt door onafhankelijke wetenschappers. Producten krijgen plus- en minpunten voor bepaalde ingrediënten. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Producten met een donkergroene A zijn het meest gezond, producten met een donkeroranje E het minst gezond.

Producten krijgen plusplunten voor de volgende punten: 

  • Eiwit
  • Vezels
  • Fruit
  • Groente
  • Peulvruchten
  • Noten

Een product krijgt minpunten voor: 

  • Het aantal calorieën 
  • Suikers
  • Verzadigd vet
  • Zout

Een aantal Nederlandse voedingsdeskundigen op het gebied van voeding en gezondheid twijfelen aan de Nutri-Score. Het gaat om hoogleraar en gezondheidsactivist Jaap Seidell van het VU Amsterdam, levensmiddelentechnoloog en prof. em. Tiny van Boekel van Wageningen Utrecht en voedingsexpert lector Annet Roodenburg van het HAS Den Bosch. Volgens hen zullen de meeste consumenten de ‘Schijf van Vijf’ niet meer begrijpen. Het is verwarrend dat een product niet in de Schijf van Vijf staat, maar wel een groene A krijgt. Zij hebben daarom (los van elkaar) verschillende open brieven naar de overheid verzonden. Het 3-tal wil dat het logo onderscheid maakt tussen de schijf en (on)gezond voedsel.

De Nutri-Score is klaarblijkelijk niet bedoeld om mensen volgens die schijf te laten eten. Terwijl dat volgens deze deskundigen juist wel een goede richtlijn is voor een gezond voedselpatroon. De waardering die producten krijgen toegewezen is Europees bepaald. Het liefst zou het 3-tal strijden voor een Nederlands beleid hierin. Volgens hen is een gezond product kiezen namelijk iets heel anders dan kiezen voor een gezonde levensstijl

Denk jij dat het wel een handig middel is om te bepalen of voedingsmiddelen wel of niet gezond zijn? 

Meer over: