Ga naar de inhoud

Handig: vind elk nummer door te neuriën of fluiten met Google Assistent

Update:
Seniorweb, Google Assistent
In samenwerking met: Seniorweb

Iedereen kent het gevoel wel: je hebt een liedje in je hoofd dat maar niet weggaat. Alleen weet je de titel, songtekst of artiest niet meer te achterhalen. Irritant is dat. Gelukkig heeft Google Assistent hier een slimme oplossing voor. Niet iedereen weet het maar je kunt met een simpele fluit- of neurieopdracht jouw mysterieuze liedje terugvinden.

Hoe werkt het neuriën of fluiten voor Google Assistent?

Het proces is simpel en intuïtief:

  1. Activeer de Google Assistent met een opdracht zoals: “Hey Google, welk nummer is dit?”.
  2. Vervolgens neurie of fluit je gedurende 10 tot 15 seconden de melodie die in je hoofd zit. Binnen enkele seconden toont Google je een lijst met mogelijke nummers die overeenkomen met wat je hebt geneuried of gefloten.

De handige functie werkt zowel op Android- als iOS-apparaten.

Ook te gebruiken als je niet goed kan zingen

Maak je geen zorgen over je zangkwaliteiten, want de geavanceerde technologie achter deze functie richt zich puur op de melodie, niet op je stem of intonatie. Google Assistent maakt namelijk een ‘vingerafdruk’ van het liedje, waarbij zaken zoals instrumenten en stemgeluid geen rol spelen. Het resultaat vergelijkt Google met 1000-den nummers in de Google-database om de beste match te vinden.

Fluiten of neuriën: een verbluffend goede functie

Deze Google functie is verrassend effectief. In een recente test neurieden we bijvoorbeeld het Nederlandse klassieker ‘Het kleine café aan de haven’. Tot onze verbazing herkende Google Assistent de melodie vrijwel direct en stelde het juiste nummer voor, samen met enkele andere relevante suggesties: John de Bever en Pierre Cartner.

Het maakt niet uit of je een oud of nieuw nummer neuriet: Google Assistent herkent een breed scala aan muziek. Deze nieuwe mogelijkheid maakt het eenvoudig om zelfs de meest verborgen melodieën terug te vinden, zonder dat je de tekst of artiest nog weet.

Stappen om een liedje te zoeken met Google Assistent

Wil je ook een nummer vinden door te neuriën of fluiten? Volg deze stappen:

  • Open de Google-app op je Android- of iOS-apparaat.
  • Tik op het microfoonpictogram in de zoekbalk.
  • Tik vervolgens op ‘Nummer zoeken’ (Android) of ‘Een nummer zoeken’ (iOS).
  • Neurie of fluit de melodie van het liedje voor ongeveer 10 seconden.
  • Bekijk de suggesties die Google je geeft en klik op het juiste nummer.
  • Alternatieven: Shazam en muziekdetectie.

Shazam en muziekdetectie

Ben je op zoek naar een nummer dat je op de radio hoort? Dan is Google Assistent niet de enige oplossing. De bekende app Shazam kan ook muziek herkennen en afspelen. Dit werkt door simpelweg je telefoon bij de bron van de muziek te houden. Binnen enkele seconden krijg je de naam van het nummer en de artiest te zien.

Weg met die oorwurm

De nieuwe neuriën- of fluitfunctie van Google Assistent is een uitkomst voor mensen die vastzitten met een melodie in het hoofd en de rest van het nummer niet meer weten.

Of je nu een klassieke hit of een nieuw nummer in gedachten hebt, Google helpt je om het juiste liedje te vinden. De volgende keer dat je een oorwurm hebt, probeer het gewoon uit en laat Google Assistent het werk voor je doen!

SeniorWeb voor computerhulp

Heb jij hulp nodig met je computer, tablet of smartphone? Word dan nu 6 maanden SeniorWeb-lid voor maar 15 euro. Klik op de button hieronder.

In samenwerking met: Seniorweb

Meer over: