De Notre-Dame kathedraal in Parijs heropent binnenkort haar deuren na de verwoestende brand van 2019. Ruim 5 jaar na de brand die de wereldberoemde kathedraal bijna ruïneerde, zal de Notre-Dame opnieuw publiek verwelkomen. Overweeg je een bezoekje? Dan is het handig om de nieuwe reserveringsplannen te lezen. Want je bent vast niet de enige!
De wederopstanding van een iconisch monument
In april 2019 veroorzaakten vlammen grote schade aan het houten dak en de torenspits. Om de indrukwekkende wedergeboorte op 7 december te vieren, zal een ceremonie wereldwijd worden uitgezonden, gevolgd door een openbare mis de volgende dag.
Notre-Dame hard gewerkt
The Notre Dame cathedral is set to reopen this December after a devastating fire destroyed its roofs on this day in 2019, according to France24. pic.twitter.com/YGSdU61lYe
— Sachin Jose (@Sachinettiyil) April 15, 2024
Een belangrijke gebeurtenis voor de kerk
“We herwinnen het middelpunt van ons leven als kerk,” verklaarde aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs tijdens een persconferentie. Verwacht wordt dat de 12-eeuwse kathedraal na heropening jaarlijks 14 tot 15 miljoen bezoekers zal trekken.
Voorafgaand aan de ceremonie houdt president Emmanuel Macron een korte toespraak voor het historische bouwwerk, begeleid door een concert. De volgende dag woont hij samen met ongeveer 170 bisschoppen een speciale mis bij.
Donoren en renovatie-inspanningen
Sinds de brand zijn meer dan 300.000 donoren betrokken geweest bij de restauratie, goed voor bijna 900 miljoen dollar. Dankzij ongeveer 2.000 arbeiders en lokale ambachtslieden zijn de glas-in-loodramen en het dak van de 860 jaar oude kathedraal hersteld.
Hoewel het grootste deel van het proces nu compleet is, is er nog zo’n 3 jaar en 150 miljoen dollar aan werk nodig, met name aan de buitenkant en de vele steunberen.
Klaar voor heropening
Kostbare ornamenten, waaronder een 14e-eeuws beeld van de Maagd Maria, worden teruggegeven aan de Notre Dame-kathedraal in Parijs, terwijl de kerk zich voorbereidt op de heropening.
Hier zie je hoe de iconische kathedraal sinds de brand is gerestaureerd >>
Openingstijden en reserveren Notre-Dame
Vanaf de heropening zal de kathedraal open zijn van ’s middags tot 22.00 uur. Er worden plannen gemaakt voor een gratis online reserveringssysteem en een smartphone-app met een gids. Individuele bezoekers zijn welkom. Groepsrondleidingen worden pas in de lente van 2025 toegestaan.
Een van de meest opmerkelijke aspecten van de renovatie van de Notre-Dame is het gebruik van traditioneel vakmanschap om de kathedraal in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Meer dan 1000 vakmensen, van steenhouwers tot timmerlieden, hebben bijgedragen aan het herstel van het monument.
Honderdjarige technieken werden nieuw leven ingeblazen om de eikenhouten structuren en de loodornamenten van de toren en het dak te reconstrueren zoals ze oorspronkelijk waren.
Deze aanpak zorgt ervoor dat de kathedraal niet alleen visueel, maar ook in materiaalkwaliteit trouw blijft aan haar historische wortels.
Het is een ontmoeting van eeuwenoud ambacht en moderne technologie
aldus architectuurhistoricus Mathieu Lours
Brandveiligheid verbetert
Naast het herstellen van de kathedraal in haar oude luister, zijn ook moderne veiligheidsvoorzieningen tegen brand geïmplementeerd om de Notre-Dame te beschermen tegen toekomstige calamiteiten.
- High-tech sprinklerinstallaties en warmtecamera’s zijn geïnstalleerd onder het vernieuwde houten dak, om een potentiële brand in de kiem te smoren.
- Bovendien zijn er brandwerende muren geconstrueerd om te voorkomen dat een nieuwe brand zich uitbreidt.
“We willen ervoor zorgen dat de kathedraal veilig is voor de komende generaties,” zegt Marc Metzinger, een van de ingenieurs die betrokken is bij de installatie van deze systemen. Deze inspanningen markeren een balans tussen het behoud van historisch erfgoed en de introductie van noodzakelijke moderne technologieën.
Notre-Dame in brand: 5 jaar geleden
Bekijk de beelden van de verwoestende brand hieronder terug >>
Lees ook: Zwemmen in de Seine, dit kan vanaf 2025
Bronnen:
france.fr I Hoofdfoto: Canva