NAVO-admiraal Rob Bauer riep Nederlanders op om zich voor te bereiden op mogelijke rampen of oorlogen. Op dat moment hadden Stefan van Goor en Johan Adriaans, eigenaren van een noodvoorzieningenwinkels, nog geen idee hoe druk ze het zouden gaan krijgen. De noodpakketten blijken niet aan te slepen.
Inmiddels stromen de bestellingen binnen vanuit alle hoeken van de samenleving, van advocaten tot timmermannen. Specifieke producten zoals waterfilters, zaklampen en noodradio’s vliegen de deur uit. De plotselinge toename aan interesse in voorbereiding op overlevingssituaties markeert een opvallende verschuiving in het bewustzijn van de Nederlander.
Hulp uit alle hoeken
Stefan van Goor, eigenaar van rampenrugzak.nl, vertelt hoe de enorme vraag naar noodpakketten en specifieke survivalartikelen hem en zijn team overweldigde. “Zonder de hulp van familie en vrienden was het onmogelijk om alle bestellingen op tijd te verwerken”, zegt hij. Dit toont niet alleen de solidariteit binnen de gemeenschap, maar benadrukt ook de ernst waarmee mensen de oproep van admiraal Bauer hebben genomen. In een tijd waarin onzekerheid en angst voor het onbekende prevaleren, zoeken Nederlanders zekerheid in de mogelijkheid om zich voor te bereiden op noodsituaties.
De meest bestelde survivalartikelen
Johan Adriaans, eigenaar van de eerste Nederlandse fysieke prepshop, deelt ook zijn ervaringen met de toegenomen vraag naar voorbereidingsproducten op noodsituaties. De nadruk ligt sterk op waterfilters, zaklampen en noodradio’s, precies de producten die admiraal Bauer aanraadde. Dit geeft een duidelijk beeld van wat Nederlanders als essentieel beschouwen in tijden van crisis. Het is een indicatie van een bewuste verschuiving naar zelfredzaamheid en voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden.
Wat is slim om in huis te hebben als er een ramp uitbreekt?
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moet elk Nederlands huishouden zich 48 uur lang kunnen redden in het geval dat er een ramp uitbreekt. Een noodpakket heb je in kant-en-klare pakketten, zelf samenstellen is ook eenvoudig. Zo stel je een pakket samen dat op jouw eigen situatie aansluit.
Steeds meer mensen hebben een noodpakket in huis. Slim, want dit is een pakket met belangrijke voorwerpen om jezelf te redden in geval van een noodsituatie. Zo’n pakket samenstellen is een fluitje van een cent, je moet er alleen wel even wat moeite voor doen. De meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis, het is fijn om het allemaal bij elkaar te hebben én voldoende voorraad in te slaan. Ga maar eens bij jezelf na – als er nu een ramp uitbreekt: kan jij jezelf (en je eventuele huisgenoten) 48 uur redden?
De basisproducten van een noodpakket volgens de Rijksoverheid
- Radio op batterijen
- Zaklamp op batterijen
- Extra batterijen
- Kopie van identiteitsbewijzen
- Belangrijke telefoonnummers
- Hamer
- Zaag
- Kniptang
- Reservesleutels van auto en huis
- Wc-papier
- Contant geld
- Eerstehulpdoos
- Lucifers in waterdichte verpakking
- Waxinelichtjes of kaarsen
- Warmhouddekens
- Waarschuwingsfluitje
Zorg voor voldoende houdbaar eten
Naast de bovenstaande spullen adviseert Het Rode Kruis om een voorraad houdbaar eten in te slaan. Meestal komt een noodsituatie zoals een ramp of calamiteit onverwacht. Denk aan een natuurramp, een cyberaanval of een ontploffing van een chemische fabriek. Zo kan je ineens zonder elektriciteit, gas of water te komen zitten. Er zijn verschillende pakketten te koop met energierepen, gevriesdroogd voedsel of eten in blik. Dit is erg lang houdbaar en neemt relatief weinig plek in. Dit is alleen niet heel gezond en smaakvol. Daarom heeft het Voedingscentrum een lijst met eten en drinken opgesteld, waar je 72 uur met 2 personen van kunt eten. Hierbij is uitgegaan dat er geen elektriciteit aanwezig is, maar je wel kunt koken op een gaspit of barbecue. Als de stroom uitvalt, is het advies om eerst de producten uit de koelkast en vriezer op te eten.
Boodschappenlijst noodpakket eten en drinken
- 1 pak zilvervliesrijst
- 1 pak volkorenspaghetti
- 1 pak aardappelpuree
- 1 pak havermout
- 2 pakken volkoren wraps
- 1 pak volkoren crackers
- 1 zak ongezouten noten
- 2 blikken sardientjes in olie
- 2 blikken tonijn in water
- 1 blik linzen
- 2 pakken houdbare melk
- 1 blik sperziebonen
- 1 pot rode kool
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 zak gedroogd fruit
- 1 blik perziken op sap
- 18 liter water
- 1 pot jam
- 1 pot appelstroop
- 1 pak volkoren ontbijtkoek
- 1 pot pindakaas
- 1 pak koffie
- 1 pak thee
Vergeet je medicijnen op doktersrecept niet
Ook is het slim om een voorraad medicijnen aan het pakket toe te voegen. Ook een lijstje met telefoonnummers van mogelijke opvangadressen kan handig zijn. Denk ook aan verzorgingsartikelen zoals desinfecterende gel, maandverband, tampons, wc-papier, tandpasta en zeep. Zorg tot slot voor iets waarmee je eten kan bereiden. Denk aan een gaspit, elektrisch kookstel of een barbecue. Vergeet in dat laatste geval de kolen niet.
Bron: ND. Foto: David Pareiras by Canva