Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is in volle gang. Het jaarlijks terugkerende evenement is nog tot eind oktober. Jouw gemeente doet mogelijk ook mee. Kijk of je wat extra stenen uit je tuin kunt wippen en inleveren om groen te planten. Er zijn in de afgelopen jaren in totaal meer dan 10.000.000 tegels gewipt.
De finish is nog niet in zicht. Lees hier waarom het een goede reden is om ook mee te doen.
Tegelwippen tegen overstromingen
De tuintrends van de afgelopen jaren waren dramatisch voor de natuur. Met als gevolg: meer overstromingen in en om het huis. Met het NK Tegelwippen kan ook jij daar verandering in aanbrengen. Gemeenten sporen de komende maanden iedereen aan om zoveel mogelijk stenen uit de tuinen te verwijderen en te vervangen door groen, doe je mee?
Tegelwippen voor klimaatbestendigheid
Om tuinen beter bestand te maken tegen overstromingen draait ook dit jaar het evenement niet alleen om de rivaliteit. Het heeft ook een gemeenschappelijk doel: klimaatbestendigheid. Dit betekent dat wanneer je de tegels in jouw tuin of aan jouw gevel vervangt voor een bloemenveldje of gras je er insecten en vogels mee aantrekt. Tegelijkertijd geven planten verkoeling aan je tuin.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer
Het weer in Nederland is steeds extremer: met heftige regenbuien, warmere dagen en meer droogte. De daaruit voortkomende hittestress en wateroverlast maakt een omgeving met veel stenen ongewenst. Door stenen kan de grond niet voldoende afkoelen en tegels laten op hun beurt slecht water door.
Het regenwater dat dan naar de straat loopt, zorgt voor overbelasting van het riool. Of in sommige gevallen stroom het kelders en huizen in. Meer groen kan dit tegengaan!
Word jij de wipper van de maand tijdens het NK Tegelwippen?
De wedstrijd loopt van tot en met 31 oktober 2024 en ook jij kan meedoen. Meer dan 100 gemeenten gaan met elkaar de strijd aan. Per klassement kan de gemeente die de meeste ’tegels per inwoner’ wipt de gouden schep winnen. De deelnemer die de meeste tegels uit zijn tuin verwijdert maakt kans om de ‘wipper van de maand‘ te worden.
Lees verder na dit Instagram-bericht >>
Ga nu niet meteen de straat oprennen en willekeurig de eerste de beste stoeptegels uit het trottoir trekken. Het gaat niet om de tegels in de openbare ruimten. De bedoeling van dit Nederlandse kampioenschap is om in de eigen voor-, achter-, of geveltuin tegels te vervangen voor groen. Minder tegels in onze dorpen en steden is beter voor mens en dier.
Hoe kan ik ook een steentje bijdragen?
Ga naar de website van NK Tegelwippen, doe inspiratie op en meld je aan. Elke tegel eruit is winst, want wie een tegel wipt ziet meteen het resultaat. Van onder de tegel kruipen wurmen en pissebedden naar boven en daar komen meteen weer vogels op af. Het regenwater zakt, zodra je de tegel verwijdert, ook beter de grond in. Hierdoor krijg je minder last van overstromingen in de straat en in je tuin. Wanneer je de lege plekken nog deze zomer opvult met planten en gras, wordt het ongetwijfeld koeler in je tuin dan vorige jaren.
- Geef het aantal tegels dat je gewipt hebt plus een bewijsfoto hier op en ze worden opgeteld bij de tegelstand.
Tegels eruit, met deze planten kun je de tuin opvullen:
Bekijk de video en lees daarna verder >>
Let op: voordat je gaat meedoen maak alvast een plan. Waar ga jij tegels verwijderen en wat zet je ervoor terug. Tot slot geven we je graag tips om goed voorbereid aan te slag te gaan in je tuin. Dit zijn informatieve artikelen over meer planten in je tuin:
Lees ook boeken over moestuinieren: dit is de Startpagina moestuinieren top10
Kies je voor rozen, lees dan het minihandboekje rozen verzorgen.
En maak een beplantingsplan en schaf een zaaikalender aan:
Hoofdfoto: Frank Lee.