Nieuwe wetgeving moet het mogelijk maken om sekswerk vanuit huis te verrichten, mits er een vergunning wordt verkregen. Echter, een recente inventarisatie van de NOS en regionale omroepen, waarbij meer dan 150 gemeenten betrokken waren, onthult dat er verdeeldheid heerst over deze kwestie.
Wet regulering sekswerk
Al geruime tijd wordt gewerkt aan de nieuwe Wet regulering sekswerk, die beoogt sekswerk vanuit huis in principe overal toe te staan, vergelijkbaar met andere thuisdiensten zoals die van een schoonheidsspecialist of kapper. Deze regeling vereist echter dat sekswerkers aan strikte voorwaarden voldoen en een vergunning aanvragen.
Zowel het idee van thuisprostitutie als de vergunningsplicht heeft tot grote verdeeldheid geleid onder gemeenten. Sommigen zijn categorisch tegen sekswerk vanuit huis, terwijl anderen er geen bezwaar tegen hebben. Waar sommige gemeenten geloven dat een vergunning kan helpen om meer grip te krijgen op de sector, vrezen anderen dat het juist meer sekswerkers in de illegaliteit zal duwen.
Lees hier een paar reacties. De tekst gaat onder de berichten verder >>
Sekswerk is werk, betuttelende regeltjes leiden niet tot meer maar juist tot minder veiligheid. Laten we snel het debat aan gaan zodat gemeenten én sekswerkers duidelijkheid krijgen.https://t.co/0Ak4r6S2j8
— Anne-Marijke Podt (@Annemarijke) April 22, 2024
Interview met nachtburgemeester @FreekWallagh: “Er is n chronisch tekort aan werkplekken voor sekswerkers, al jaren. Er wordt veel over sekswerkers gepraat, maar niet mét ze.. Het is mijn taak om te benadrukken dat sekswerk een waardig beroep is.” @paroolhttps://t.co/2JY3nNaJkO
— PIC Amsterdam (@pic_amsterdam) April 20, 2024
Vrees voor buurtoverlast
Hoewel sekswerk een legaal beroep is, staan veel gemeenten momenteel prostitutie vanuit huis niet toe, uit vrees voor buurtoverlast of omdat ze vinden dat ze dan te weinig zicht hebben op de veiligheid van sekswerkers. Sommige gemeenten hebben echter geen problemen met sekswerk vanuit huis. Ze zien de noodzaak om met de tijd mee te gaan, aangezien het traditionele bordeel steeds vaker plaatsmaakt voor sekswerkers die hun klanten via internet werven en thuis ontvangen.
Dat thuiswerken misschien geen goed idee is in deze beroepsgroep blijkt wel uit deze video. De tekst gaat onder de video verder >>
Risico’s van sekswerk blijven bestaan
Steeds meer gemeenten staan al sekswerk vanuit huis toe, maar onder strikte voorwaarden. Sekswerkers moeten bijvoorbeeld op het betreffende adres wonen en volledig zelfstandig werken. Ook mogen ze niet opvallend adverteren of een duidelijke toename van klanten hebben.
Desondanks blijven er risico’s bestaan, zelfs met nieuwe wetgeving. Sommige gemeenten vrezen dat een vergunning niet zal voorkomen dat sekswerkers worden uitgebuit, terwijl anderen geloven dat het juist de meest kwetsbare groepen in de illegaliteit zal duwen.
Eerst in gesprek met de gemeente
Om ongewenste situaties te voorkomen, wordt voorgesteld dat sekswerkers eerst een gesprek moeten voeren met de gemeente voordat ze in aanmerking komen voor een vergunning. Niet alle gemeenten zijn echter overtuigd van hun vermogen om de situatie goed in te schatten.
Veel gemeenten zijn nog niet overtuigd van de voorgestelde landelijke regels. Sekswerkers zelf zijn ook tegen de wetgeving, met name vanwege de verplichte registratie en het risico dat klanten worden gecriminaliseerd als de sekswerkers niet over de juiste vergunningen beschikken.
De GGD’en zijn ook tegen het wetsvoorstel, omdat zij geen rol willen spelen in handhaving of beoordelingsgesprekken.
Bron: NOS. Foto: Cottonbro studio voor Canva