Astronomen hebben een spannende ontdekking gedaan buiten ons zonnestelsel: ze hebben een planeet ontdekt waarop mogelijk leven bestaat. De planeet in kwestie heet Wolf 1069 b en bevindt zich rond de rode dwergster Wolf 1069. Deze planeet is ‘slechts’ 31 lichtjaren verwijderd van onze aarde en is iets groter dan onze planeet. Lees in dit artikel wat er ontdekt is en wat deze spannende ontdekking inhoudt.
Is er nog een planeet waar leven is? Wetenschappers denken van wel
Volgens het Max Planck Instituut voor Astronomie in Duitsland, waar Wolf 1069 b werd ontdekt, bevindt de planeet zich in de bewoonbare zone van zijn ster. Dit betekent dat er in theorie vloeibaar water en dus mogelijk ook leven aanwezig kan zijn. De planeet draait in slechts 15,6 aardse dagen om zijn ster en is 15 keer dichter bij de rode dwergster dan de aarde bij de zon staat.
Nog 10 jaar onderzoek nodig voor deze spannende ontdekking
Je zou denken dat deze nabijheid zou leiden tot een extreem hete planeet, maar dat is niet het geval. De rode dwergster is namelijk veel kleiner dan onze zon, waardoor Wolf 1069 b ongeveer 65% van de zonnestraling ontvangt die de aarde ontvangt. De wetenschappers vermoeden ook dat de planeet een atmosfeer heeft, wat betekent dat de temperatuur er tot een aangename 13 graden Celsius kan oplopen.
Een opvallend verschil tussen de aarde en Wolf 1069 b is dat de planeet altijd met dezelfde kant naar zijn ster gericht is, waardoor aan de ene kant van de planeet altijd dag is en aan de andere kant altijd nacht. De astronomen willen in de toekomst verder onderzoeken of de planeet, net als de aarde, over een magnetisch veld beschikt. Op termijn zijn de onderzoekers van plan om echt op zoek te gaan naar eventueel leven op Wolf 1069 b. Ze verwachten dat ze daarvoor waarschijnlijk nog wel 10 jaar nodig hebben om de juiste technologie te ontwikkelen. Tot nu toe is er slechts een beperkt aantal planeten ontdekt die mogelijk geschikt zijn voor leven, zoals Trappist-1 e en Proxima Centauri b.
Waarom er bijna geen planeten zijn waar mensen kunnen leven
Klinkt interessant, leven op een andere planeet. Het is bijna niet mogelijk om te leven op andere planeten. Ten eerste heeft dit te maken met de afstand tot de moederster. Veel planeten zijn te ver weg van hun ster waardoor ze niet in de bewoonbare zone zijn, die het gebied om een ster beschrijft waarbinnen vloeibaar water op de oppervlakte van een planeet kan bestaan. Veel planeten hebben een te hoge zwaartekracht, wat het voor leven moeilijk maakt. Verder hebben sommige planeten een atmosfeer die niet geschikt is voor leven, zoals planeten die te veel of te weinig bepaalde gassen bevatten. Ook de helderheid van sommige sterren kan het leven op nabijgelegen planeten beïnvloeden, waardoor het niet geschikt is. Tot slot zijn er bepaalde elementen nodig om leven te ondersteunen, zoals zuurstof, stikstof en water. Sommige planeten hebben deze elementen misschien niet in de juiste hoeveelheid.
Wanneer is leven op een andere planeet mogelijk?
Het is dus best lastig om een planeet te vinden waar wij kunnen leven. Lees hieronder het lijstje waar een planeet voor mensen aan moet voldoen.
- Water: Het is bekend dat water een essentiële voorwaarde is voor het leven. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar planeten die water bevatten.
- Temperatuur: Het is belangrijk om een temperatuur te hebben die niet te koud of te warm is, zodat de omgeving leefbaar blijft voor organismen.
- Atmosfeer: Een planeet moet een atmosfeer hebben die bescherming biedt tegen schadelijke straling en het beschermt tegen extreme temperatuurveranderingen.
- Zwaartekracht: De planeet moet een zwaartekracht hebben die sterk genoeg is om de atmosfeer vast te houden en om te voorkomen dat het water wegstroomt, maar niet te sterk is om het leven te verstoren.
- Licht: De planeet moet genoeg licht hebben om planten te laten groeien. Anders moet er een manier zijn om het leven te ondersteunen zonder licht, zoals chemosynthese.