Ga naar de inhoud

Lees alle ontwikkelingen rondom de pensioenwet


De pensioenleeftijd gaat vanaf 2028 weer omhoog. Er gaat bijna geen dag voorbij of we lezen iets over de pensioenen, de koopkracht en de nieuwe pensioenwet. Wat speelt er allemaal precies en wat is de status quo? We zetten de nieuwste ontwikkelingen voor je op een rij. 

Koopkracht

De pensioenen van veel Nederlanders zijn jarenlang niet verhoogd. Veel fondsen stonden er financieel niet goed voor. Huishoudens kampen met hogere uitgaven voor onder meer boodschappen, energie en water. Uit cijfers van statistiekbureau blijkt dat de prijzen in september gemiddeld 14.5 procent hoger zijn dan vorig jaar. Er is de afgelopen tijd veel kritiek geweest op de koopkracht van de huidige pensioenen

Brandbrief

Volgens een brandbrief van verschillende prominenten zoals Elco Brinkman, Herman Wijffels, Eduard Bomhoff en Sylvester Eiffinger moet de nieuwe pensioenwet van tafel. Volgens de brievenschrijvers zorgt de huidige hoge inflatie ervoor dat de voorgestelde wijzigingen nu onverantwoord zijn. De complexiteit van de pensioenwet zou volgens hen te groot zijn en de uitvoeringsproblemen zouden onderschat worden. 

Behandeling nieuwe wet in Tweede Kamer

Tijdens de behandeling van de wet in de Tweede Kamer vorige week sprak Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zijn zorgen uit. Er moet voor de nieuwe wet gestemd worden zonder dat de financiële parameters – de prognoses over de ontwikkelingen op de aandelen- en beleggingsmarkt – bekend zijn. “Dan wordt er 1.500 miljard verdeeld in 10 miljoen spaarpotjes. Maar wij stemmen zonder te weten hoe het verdeeld wordt”, aldus Omtzigt. Hij uitte zijn zorgen over het feit dat het instemmingsrecht in de nieuwe wet ontbreekt. Omtzigt wees erop dat dit tot zoveel rechtszaken kan leiden dat het de rechtspraak in Nederland kan ontwrichten. Na urenlang debatteren was de Tweede Kamer nog altijd tot op het bot verdeeld over de wijzigingen in het nieuwe pensioenstelsel. 

PvdA en GroenLinks willen aanpassingsvoorstellen op de wet. Zo vinden ze het noodzakelijk dat er genoeg wordt gedaan om het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt drastisch te verlagen. Ook willen ze dat de startleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd naar 18 jaar en dat de wachttijd voor het opbouwen van pensioen in de uitzendsector wordt afgeschaft.

Toch zal de nieuwe pensioenwet er hoogstwaarschijnlijk alsnog komen. De eerder gecommuniceerde startdatum van 1 januari 2023 is hoe dan ook niet haalbaar. Op 1 juli 2023 gaat indien alles volgens plan verloopt een overbruggingsperiode van start. Vanaf 2027 komt er dan definitief een nieuw pensioenstelsel. 

Verhoging pensioenen Zorgfonds PFZW

Deze week werd bekend dat Zorgfonds Zorg en Welzijn (PFZW) de pensioenen volgend jaar met 6 procent verhoogt. Het fonds staat er financieel goed voor, waardoor het mogelijk is de pensioenuitkeringen per 1 januari te verhogen. Voor diegenen die in de toekomst met pensioen gaan verandert er niks aan de premie.  

Timing

Het PFZW profiteert net op tijd van de soepele regels. Door een aangenomen motie van voormalig Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) is het voor pensioenfondsen mogelijk de nieuwe regels dit najaar eenmalig toe te passen. De pensioenen mogen omhoog als de actuele dekkingsgraad in de kas 105 procent of hoger is én dit zo blijft na de verhoging. 

Vanaf 1 januari 2023 gelden de oude en strengere regels weer. De pensioenen mogen dan pas omhoog bij een dekkingsgraad hoger dan 110 procent. Dat heeft Carola Schouten, Minister voor Pensioenen, bepaald. 

Andere pensioenfondsen

De soepele regelgeving geldt opnieuw vanaf juli 2023, indien het parlement instemt met het nieuwe pensioenstelsel. Het betreft de tweede verhoging van het PFZW in korte tijd. De verbetering van de financiële positie van het fonds maakt dit mogelijk. Dat geldt ook voor andere pensioenfondsen. De komende weken zullen uitwijzen of die hun pensioenen volgend jaar ook verhogen. Bij PFZW zijn 3 miljoen medewerkers en voormalige medewerkers uit de zorg en welzijnssector aangesloten. Het fonds heeft een vermogen van 217,6 miljard euro. Het is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland. Het Ambtenarenfonds ABP is het grootste fonds van Nederland. 

Bron: MAX Meldpunt, Trouw, NOS, NU.nl, Twitter: @PieterOmtzigt

Meer over: