Ons gave landje, om met de woorden van oud-premier Mark Rutte te spreken, heeft eindelijk weer een kabinet. Een jaar nadat het Rutte IV de handdoek in de ring wierp, staan onze nieuwe ministers en staatssecretarissen op het bordes met Koning Willem-Alexander.
Beëdiging van nieuwe kabinetsleden
Ze zijn allemaal door de koning beëdigd op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Met de het ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ of ‘dat verklaar en beloof ik’, stapten ze in hun nieuwe functie. De nieuwe minister van Landbouw, Femke Wiersma, en staatssecretaris Folkert Idsinga van Fiscaliteit en Douane legden hun eed af in het Fries.
Lees verder onder de video >>
Is Fleur wezen shoppen in de voormalige DDR ofzo? Mijn hemel…#bordesfoto #nietmijnkabinet pic.twitter.com/gShCFdoiwv
— Nadya is zó moe 🖤🍉 (@Zwarte_Magica) July 2, 2024
Verdeling van de posten
Het nieuwe kabinet van premier Dick Schoof telt 16 ministers en 13 staatssecretarissen. Naast de partijloze premier Schoof zijn er 5 ministers en 4 staatssecretarissen namens de PVV, 4 ministers en 3 staatssecretarissen namens de VVD, 4 ministers en 3 staatssecretarissen namens NSC en 2 ministers en 3 staatssecretarissen namens BBB.
Nieuwe ministeries
Het kabinet-Schoof kent 3 nieuwe ministeries:
- Ministerie van Asiel en Migratie
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Twee ministeries zijn van naam veranderd:
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (was: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
- Ministerie van Economische Zaken (was: Economische Zaken en Klimaat)
Kabinet Schoof telt 1 minister zonder portefeuille (de minister heeft dan niet de politieke leiding over een departement): Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Eervol ontslag
De formatie van de nieuwe ploeg duurde 223 dagen. Dat is relatief lang, maar geen record. De vorige formatie van het 4e kabinet-Rutte, stond pas na 299 dagen.
Aan alle bewindslieden van het vorige kabinet is zoals gebruikelijk ‘op de meest eervolle wijze’ ontslag verleend. Dat kabinet zat er sinds 10 januari 2022. Het kwam een jaar geleden ten val na onenigheid over het asielbeleid. Rutte is bijna 14 jaar premier geweest: hij trad aan op 14 oktober 2010. Hij voert daarmee het record aan.
Kabinet staat grote uitdagingen te wachten
Direct na de bordesscene kon het nieuwe team voor het eerst aan de slag in de nieuwe samenstelling. Dat is hard nodig want de uitdagingen zijn er niet minder om. Denk alleen maar aan de toestroom van vluchtelingen en de oplossing daarvoor, het woningtekort en het stikstofbeleid, de malaise in Groningen rond de gaswinning en het zich de zich maar voortslepende Toeslagenaffaire.
Steun in rug
iMaar de nieuw ministers en staatsecretarissen krijgen daarvoor steun in de rug. Onderzoek wijst uit dat het vertrouwen in de overheid onder lageropgeleiden bijna is verdubbeld. Daarbij zijn veel PVV- en BBB-kiezers, waar laagopgeleiden in de meerderheid zijn. Zij hebben 36 procent meer vertrouwen in het nieuwe kabinet dan hogeropgeleiden met 21 procent.
Afkeer van links
Het gegroeide vertrouwen onder lager- en middelbaar opgeleiden ligt naast de plannen van de 4 partijen ook aan de afkeer van ‘links’, zo blijkt uit het onderzoek. “Eindelijk over rechts, alles beter dan links, is de gedachte”, concludeert onderzoeker Peter Kanne van Ipsos I&O. Omdat de onderhandelingen tussen de 4 verschillende partijen zo moeizaam verliepen, maar wel tot een akkoord hebben geleid, hebben kiezers het vertrouwen dat het “wel wat gaat worden”.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Extreemrechts in het centrum van de macht.
— Laurens (@LaurensEurope) July 2, 2024
Vandaag schaam ik me voor Nederland.#nietmijnkabinet pic.twitter.com/JfpoKAvHBx
Slag om de arm
Vooral PVV-kiezers (75 procent) en BBB-kiezers (68 procent) hebben vertrouwen in het kabinet-Schoof. Bij NSC (49 procent) en VVD (41 procent) ligt dat vertrouwen een stuk lager. Maar er zijn ook veel mensen die een slag om de arm houden: eerst zien, dan geloven.
De aanhang van GroenLinks-PvdA, D66 en CDA heeft er weinig vertrouwen in.
Amnesty International demonstreert bij Huis ten Bosch tegen de beëdiging van het nieuwe kabinet.
— Bob van Keulen (@BobHGL) July 2, 2024
De linksextremisten gebruik de volgende hashtags:#2juli #ikbenerbij #SamenVoorAllen #BordesdagProtestdag #NeeTegenExtreemrechts #nietmijnkabinet #WijZijnWaakzaam pic.twitter.com/DXCqMo20T5
Bronnen: Rijksoverheid, NOS, Welingelichte Kringen
Beeld: ©Rijksoverheid