Ga naar de inhoud

Neurochirurg laat 13-jarige dochter in schedel van patiënt boren

Update:
Hersenoperatie

Tijdens een spoedoperatie in Oostenrijk gebeurde iets onverwachts en ongebruikelijks. Een neurochirurg liet namelijk haar minderjarige dochter (13) helpen bij de operatie. Dit is niet iets wat men dagelijks meemaakt in een operatiekamer. De medische wereld schrok van dit incident roept veel vragen en zorgen op.

Naar verluidt werd bij de 33-jarige patiënt Gregor R. tijdens een operatie een gat in zijn schedel geboord, melden Oostenrijkse media. Hoewel de ingreep aanvankelijk succesvol leek, is Gregor maanden later nog steeds niet in staat om te werken. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu de werkwijze van het medisch team in het betrokken ziekenhuis.

Risico’s en zorgen

Het toestaan van de chirurg om een 13-jarige om een dergelijke ingrijpende handeling uit te voeren, brengt grote risico’s met zich mee. Specialisten zijn jarenlang getraind om complexe operaties aan de hersenen te kunnen uitvoeren. Een fout kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt, inclusief blijvende schade of zelfs de dood. Deze actie werd als onverantwoord en gevaarlijk beschouwd door veel collega’s.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Reacties van deskundigen

Medische deskundigen reageerden geschokt toen het nieuws naar buiten kwam. Velen spraken hun afkeuring uit en benadrukten het belang van professionaliteit en veiligheid in de operatieruimte. Ze wezen erop dat zulk gedrag onacceptabel is en dat medische instellingen duidelijke regels en protocollen moeten handhaven om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten niet opnieuw plaatsvinden.

Onderzoek en consequenties

De Oostenrijkse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het incident. Ze willen precies begrijpen hoe dit kon gebeuren en of er sprake was van nalatigheid of een overtreding van medische protocollen. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, kunnen er serieuze consequenties volgen voor de betrokken chirurg. Dit incident benadrukt de noodzaak voor strikte naleving van veiligheidsprotocollen in medische omgevingen.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Juridische consequenties en mogelijke straf

De Oostenrijkse neurochirurg kan, indien schuldig bevonden, voor maximaal 5 jaar gevangenisstraf komen te staan. Naast een mogelijke gevangenisstraf hangt haar ook een schadevergoeding boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de verantwoordelijkheden van het gehele medische team dat bij de operatie betrokken was. Het incident heeft geleid tot een breed scala aan disciplinaire maatregelen binnen het ziekenhuis, waarbij de chirurg en een specialist zijn ontslagen, terwijl ander betrokken personeel met een waarschuwing is weggekomen.

Lees ook: Baanbrekende zenuwtransplantatie uitgevoerd

Reacties uit de medische gemeenschap

Traumachirurgen en andere medische professionals hebben hun afkeuring uitgesproken over het incident. In zowel Oostenrijk als Duitsland benadrukken experts dat een operatiekamer geen plaats is voor ongetrainde individuen, laat staan een kind. Deze verontwaardiging wordt versterkt door het feit dat de patiënt maanden na de operatie nog steeds last ondervindt en niet kan werken. Voor veel medici onderstreept dit voorval het cruciale belang van strikte veiligheidsprotocollen en het handhaven van een professionele omgeving tijdens medische ingrepen.

Bron: De Telegraaf

Meer over: