Ga naar de inhoud

Fraude voorkomen, zó herken je een echte bankmedewerker

Update:
Fraude bankmedewerker

Bankhelpdeskfraude is een steeds vaker voorkomende vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers. Met geavanceerde trucs proberen zij klanten te overtuigen hun geld over te maken naar frauduleuze rekeningen of persoonlijke gegevens te laten delen. Deze vorm van fraude richt grote financiële schade aan.

In 2023 werd er voor ongeveer 28 miljoen euro buitgemaakt via bankhelpdeskfraude. In dit artikel lees je hoe criminelen te werk gaan, welke nieuwe technieken banken inzetten om klanten te beschermen, en hoe je zelf voorzorgsmaatregelen kunt nemen om niet slachtoffer te worden.

Wat is bankhelpdeskfraude?

De werkwijze van oplichters

Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich telefonisch voor als bankmedewerkers of medewerkers van een fraudeafdeling. Ze proberen hun slachtoffers ervan te overtuigen dat er een dringende dreiging is, zoals digitale fraude of een gehackte rekening. Hun doel is om je zo snel mogelijk te laten handelen door je geld naar een zogenaamd ‘veilige rekening’ over te maken. In werkelijkheid behoort deze rekening echter tot de oplichters zelf.

Een andere veelvoorkomende methode is dat criminelen beweren dat je bankpas vervangen moet worden en dat deze moet worden opgestuurd. Soms gaat de oplichting zelfs zo ver dat de criminelen bij je aan de deur verschijnen om je bankpas of waardevolle spullen op te halen.

Gebruik van externe software

Sommige oplichters bieden ‘hulp op afstand’ aan via software zoals Teamviewer, waarmee ze toegang krijgen tot je computer. Terwijl je machteloos toekijkt, kunnen ze dan je geld rechtstreeks van je rekening halen. Daarnaast gebruiken ze technieken om telefoonnummers te vervalsen. Hierdoor lijkt het alsof je gebeld wordt door een officieel nummer van je bank, terwijl dit in werkelijkheid een truc is om je vertrouwen te winnen.

Bekijk hier een video van een slachtoffer en lees daarna verder onder de video >>

Schade in cijfers

In 2023 maakten criminelen voor 28 miljoen euro buit via deze vorm van oplichting, waarbij ongeveer 10.000 mensen slachtoffer werden. Dit is een daling ten opzichte van 2022, toen het schadebedrag op 50 miljoen euro lag. Banken hebben extra maatregelen genomen en waarschuwen hun klanten voortdurend om deze vorm van fraude te herkennen en te voorkomen. Toch blijft het een hardnekkig probleem dat mensen dagelijks treft.

Nieuwe maatregelen van banken om bankfraude te bestrijden

ING introduceert ‘Check het gesprek’-functie

In april 2024 introduceerde ING een nieuwe functie in hun bankapp die klanten helpt om te verifiëren of ze daadwerkelijk met een bankmedewerker spreken. Met 1 druk op de knop, zonder in te loggen, kunnen klanten via de knop ‘Check het gesprek’ direct controleren of het telefoonnummer dat hen belt inderdaad van de bank afkomstig is. Deze functie stelt klanten in staat om tijdens een telefoongesprek snel te achterhalen of ze met een oplichter te maken hebben.

Volgens Adine Wempe-Kalff, directeur Fraude bij ING, moet deze innovatie nog meer slachtoffers van bankhelpdeskfraude voorkomen. De functie is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgerold en zal geleidelijk beschikbaar zijn voor alle ING-klanten.

Aanvullende maatregelen van andere banken

Andere banken hebben ook extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd om klanten te beschermen tegen bankhelpdeskfraude. Denk hierbij aan een waarschuwing wanneer klanten een groot bedrag willen overboeken of tijdsloten die worden ingevoerd wanneer je je daglimiet verhoogt. Dit geeft klanten extra tijd om na te denken over de transactie en voorkomt impulsieve handelingen onder druk van een oplichter.

Deze maatregelen hebben bijgedragen aan de daling van het aantal slachtoffers, maar volgens Wempe-Kalff blijft het belangrijk om waakzaam te zijn. “Het is goed nieuws dat het aantal slachtoffers met 20 procent is gedaald, maar het moet nog verder naar beneden. 28 miljoen euro is ontzettend veel geld, en oplichters weten helaas nog regelmatig klanten te misleiden”, aldus Wempe-Kalff.

Tips om veilig gebruik te maken van veilingsites

Maatregelen zijn hard nodig, blijkt maar weer uit onderstaande video >>

Hoe herken je een oplichter?

Het herkennen van de signalen van bankhelpdeskfraude is cruciaal om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Hier zijn enkele kenmerken waar je op moet letten:

  1. Haastig gedrag: Oplichters proberen je onder druk te zetten om snel te handelen en geen tijd te nemen om na te denken. Wees alert als iemand je dwingt om haastige beslissingen te nemen.
  2. Te behulpzaam: Oplichters kunnen extreem behulpzaam overkomen, wat hun verzoeken betrouwbaar doet lijken. Dit is vaak een tactiek om je vertrouwen te winnen.
  3. Verzoek om geld of persoonlijke informatie: Wees op je hoede als iemand om gevoelige informatie vraagt, zoals je pincode of bankgegevens. Banken vragen nooit om deze gegevens.
  4. Dreigementen: Soms dreigen oplichters met arrestatie of andere gevolgen als je niet snel handelt. Dit soort dreigementen zijn vrijwel altijd een rode vlag.
  5. Vervalsing van telefoonnummers: Oplichters kunnen technologie gebruiken waardoor het lijkt alsof ze vanaf een bekend nummer bellen, zoals dat van je bank. Vertrouw dus niet blind op wat er op je scherm staat.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je in de val loopt van bankhelpdeskfraude. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

  1. Wees alert op verdachte telefoontjes. Banken zullen je nooit vragen om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of een vergelijkbaar verzoek doen. De Fraudehelpdesk doet dit ook niet telefonisch. Neem geen overhaaste beslissingen.
  2. Stuur nooit je bankpas op. Stuur je bankpas nooit op, zelfs niet als je deze doorgeknipt hebt. Banken vragen hier nooit om en zullen ook nooit iemand naar je huis sturen om je pas op te halen.
  3. Verifieer de identiteit van de beller. Als iemand beweert namens je bank te bellen, vraag om de naam van de persoon en hang op. Bel vervolgens zelf naar de officiële klantenservice van de bank via het telefoonnummer op de website van de bank.
  4. Bescherm je persoonlijke gegevens. Geef nooit je pincode, rekeningnummer of andere gevoelige informatie af. Banken zullen hier nooit om vragen. Gebruik veilige internetverbindingen en zorg ervoor dat je apparaten goed beveiligd zijn.
  5. Stel een lager daglimiet in. Overweeg om een lager daglimiet voor transacties in te stellen. Dit helpt om de schade te beperken in het geval van fraude. Verhoog je limiet nooit onder druk van iemand die beweert namens je bank te spreken.

Wat te doen als je slachtoffer bent van bankfraude?

Als je al slachtoffer bent geworden van bankhelpdeskfraude, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

1. Neem onmiddellijk contact op met je bank

Meld de fraude en blokkeer je rekening om verdere schade te voorkomen.

2. Doe aangifte bij de politie

Breng de politie op de hoogte van de situatie. Dit helpt bij de opsporing van de daders en kan bijdragen aan het terugkrijgen van je geld.

3. Controleer je bankafschriften regelmatig

Door je bankafschriften in de gaten te houden, kun je verdachte transacties snel opmerken en meteen actie ondernemen.

Foto: Canva

Meer over: