Ga naar de inhoud

Neem een sabbatical en ga op reis

In samenwerking met:

Een sabbatical is voor velen een lang gekoesterde wens. Wacht niet tot je pensioen om die wereldreis te maken waarvan je al jaren droomt. Op dit moment ben je nog fit en heb je een goede gezondheid! Stel het daarom niet uit tot later. Want je kunt spijt krijgen als je te lang wacht.

Een sabbatical levert je veel op

Door een tijd lang niets te moeten en tijd te hebben voor je geliefde, kun je je bucketlist afwerken. Daarnaast word je echt een ander mens van een lange periode reizen. Tot slot heb je een aantal maanden geen stress, waardoor je je fitter voelt dan ooit tevoren. Je raakt echt ontspannen en herstelt je energiebalans. Daardoor kom je “herboren” terug. Barstensvol nieuwe ideeën en vol inspiratie.

Een sabbatical en een lange reis is het moment om na te denken over een carrièreswitch of een volgende stap in je carrière. Mijmerend op een berg in de Andes of liggend in je hangmat op een tropisch eiland, ontstaan wellicht nieuwe plannen en ideeën die je weer nieuwe energie geven. Werk wordt ineens weer leuk, het is je hobby geworden! En zo zijn er tal van voordelen op te noemen. Maak jouw droom waar en ga een tijd op reis. Je wordt echt een ander mens.

Maar wat kost een sabbatical?

De financiële consequenties zijn de grootste belemmering om een sabbatical te nemen. Natuurlijk, een wereldreis kost geld. Maar er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je toch kunt reizen, ook al is je spaarvarken niet heel goed gevuld.

Als je voor langere periode op reis gaat, kun je bijvoorbeeld je huis in die tijd verhuren. De huurinkomsten leveren je een aardig maandbudget op. Je kunt daarnaast veel abonnementen opzeggen, je auto schorsen voor de wegenbelasting en je autoverzekering stopzetten. Door in de winter een lange reis te maken, bespaar je aanzienlijk op de torenhoge energierekening.

Als je je maandelijkse uitgaven eens goed tegen het licht houdt, zie je dat je op veel zaken kunt besparen. En door dit geld opzij te leggen, kun je sparen voor een langere reis. Als je het écht wilt, kun je met 2 jaar sparen al een flink bedrag hebben opgebouwd.

En mijn werk dan?

Vroeger kon je via je werk sparen via een levensloopregeling voor een sabbatical. Helaas is die regeling afgeschaft. Daarom zul je nu met je werkgever moeten bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een sabbatical. Als anderen het in het verleden ook hebben gedaan, is de werkgever waarschijnlijk bereid om mee te werken. Ben je de eerste die het vraagt, dan is het belangrijk om je verzoek goed in te kleden. Denk na over mogelijke bezwaren van je werkgever en probeer al oplossingen te bedenken.

Als je werkgever niet wil meewerken, dan is ontslag nemen de enige optie. Gelukkig is de arbeidsmarkt nu zo gunstig, dat de kans op een baan na je sabbatical aanzienlijk is. Waarschijnlijk staan werkgevers in de rij voor een ervaren kracht die herboren is na een verkwikkende sabbatical!

De keerzijde van een sabbatical

De belangrijkste nadelen van een sabbatical zijn de kosten van een lange reis en het risico om je baan kwijt te raken. Je zakelijk netwerk neemt af en je loopt wellicht een promotie mis. Een ander probleem is dat je je familie en vrienden een tijd niet ziet. Gelukkig is er vrijwel overal in de wereld internet zodat je regelmatig kunt videobellen. Daarnaast kun je via een reisblog je belevenissen delen met het thuisfront.

Wij hebben lang nagedacht over het nemen van een sabbatical. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gegaan. Voor ons was een wereldreis maken een lang gekoesterde droom. En onze verwachtingen zijn helemaal uitgekomen. Geloof ons: het zal je beste beslissing ooit zijn!

Meer inspiratie nodig?

De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Van uitjes in Nederland tot de mooiste bestemmingen in het buitenland. Daarnaast vind je er veel prachtige wandelingen in heel het land.

In samenwerking met:

Meer over: