Net nu Nederlandse sporters een record aantal gouden medailles op de Olympische Spelen hebben gescoord. En de Nederlandse sportwereld een prominente plaats op het wereldtoneel heeft opgeëist, dreigt de politiek het sportieve succes de nek om te draaien. Sportorganisaties en gemeentes luiden de noodklok.
Na de huldiging van de Olympische medaillewinnaars is het de vraag: hoe nu verder?
Wedstrijdkaartjes duurder, volksgezondheid in gevaar
Het kabinet overweegt een btw-verhoging die het voorbestaan van sportaccommodaties op scherp zetten. Daarmee pakken zich donkere wolken samen boven de Nederlandse sportwereld.
Ook de btw op wedstrijdkaartjes gaat omhoog van 9 naar 21 procent, ook het verhogen van de kansspelbelasting én de verlaging van gemeentelijke sportsubsidies zorgen ervoor dat de sport in Nederland het zwaarder krijgt. Gevreesd wordt dat sporten straks alleen nog is weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee. Daarmee komt de volksgezondheid in de gevarenzone.
Cruciaal belang voor internationaal succes sportwereld
De maatregel heeft een negatieve invloed op de toegankelijkheid en kwaliteit van sportfaciliteiten, waardoor de toekomst van veelbelovende talenten in gevaar komt.
Dat terwijl de Nederlandse atleten tijdens de Olympische Spelen indrukwekkende prestaties leverden. Hun doorzettingsvermogen en toewijding hebben gezorgd voor medailles en onvergetelijke momenten. De resultaten tonen aan dat hard werken en de juiste trainingsomstandigheden van cruciaal belang zijn voor succes op internationaal niveau.
Lees verder onder video >>
Grootste kaalslag ooit in de sportwereld
Wat gaat het kabinet doen om potentiële schade te voorkomen? Er moeten concrete acties komen, zo luidt het in de sportwereld. Het behouden en verbeteren van sportfaciliteiten is essentieel om nieuwe talenten zoals Sifan Hassan en Harrie Lavreysen de kans te geven om uit te blinken.
Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB luiden al de noodklok over wat de ‘grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport’ wordt genoemd. Sportliefhebbers, trainers en beleidsmakers roepen de Haagse beleidsmakers op om de voorgestelde btw-verhoging van tafel te vegen. Zij benadrukken dat investeren in sportaccommodaties niet alleen ten goede komt aan topsporters, maar ook aan de gezondheid en welzijn van de hele samenleving.
‘Sport gaat niet vanzelf’
Lees verder onder de video >>
Desastreuze ontwikkeling voor gezondheid en welzijn
De geplande btw-verhoging zal verstrekkende gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van sport in Nederland. Sportscholen en zwembaden zijn de dupe. De strijd aangaan met overmatige kilo’s, en conditie en spieren trainen worden daardoor een stuk duurder. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders is woest en spreekt van een desastreuze ontwikkeling voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders.
Hoge ticketprijzen en verhoogde lidmaatschapskosten ontmoedigen sporters uit lagere inkomensklassen om actief deel te nemen aan sportieve activiteiten. Het is niet moeilijk te bedenken dat dit negatieve gevolgen voor de volksgezondheid meebrengt, zoals overgewicht en andere gezondheidsproblemen.
Lees ook: eten na 20.00 uur zorgt dat voor overgewicht?
Ook sportondernemers de dupe
Ook sportondernemers zijn de dupe van de Haagse btw-plannen. Sportscholen, zwemhallen en maneges zien zich genoodzaakt hun tarieven te verhogen, met als gevolg minder klanten op de stoep. Voor kleine sportondernemers kan dit het einde beteken van hun bedrijf. Dit geeft weer extra druk op de sportinfrastructuur, waardoor de drempel om te sporten nog hoger wordt.
De boodschap van John de Wolf
Bekijk de video hieronder >>
Bron: AD
Foto FatCamera (Canva)