De Nederlandse taal heeft een rijke geschiedenis en kent daardoor veel interessante feiten. Zo spreken 24 miljoen mensen Nederlands en is ‘de’ het meest voorkomende Nederlandse woord. Dit en nog veel meer leuke weetjes over de Nederlandse taal lees je in dit artikel.
1. Er zijn 24 miljoen Nederlandstaligen
Nederland is een wereldtaal – het is een van de 40 meest gesproken talen in de wereld. Van de 24 miljoen mensen die Nederlands spreken wonen er ongeveer: 17 miljoen in Nederland, 7 miljoen in België en een half miljoen in Suriname. Best veel!
2. In 6 landen is Nederlands de officiële taal
Als je nu 6 landen op moet noemen waar Nederlands de officiële taal is, lukt dat dan? Bij de meeste mensen niet. Nederlands is een officiële taal in de Europese Unie en in de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. In welke landen is Nederlands de officiële taal?
In deze 7 landen spreken ze Nederlands:
- Nederland
- België
- Suriname
- Aruba
- Curaçao
- Sint-Maarten
3. Het langste Nederlandse woord telt 60 letters
Zoek je een goed woord voor galgje? Zorg dan dat je het langste Nederlandse woord gebruikt die er is: kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden. Dit woord telt 60 letters. Als je je afvraagt waarom sommige Nederlandse woorden zo lang kunnen zijn: onze taal kent – net als de Duitse taal – veel woorden waarbij veel onderdelen aan elkaar zijn geplakt.
4. Het meest voorkomende Nederlandse woord is ‘de’
Weet je wat het meest voorkomende Nederlandse woord is? Het woordje ‘de’. Ook ‘ja’, ‘en’, ‘een’ en ‘ik’ scoren hoog. De 3 zelfstandige naamwoorden die een plekje wisten te bemachtigen zijn ‘naam’, ‘mensen’ en ‘beetje’, blijkt uit een onderzoek van Corpus Gesproken Nederlands.
5. Palindromen zijn woorden die je ook van achter naar voren kunt lezen
Heb je ooit van een palindroom gehoord? Waarschijnlijk niet – tijd voor verandering. Want deze woorden zijn ontzettend interessant. Palindromen zijn woorden waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zoals meetsysteem, lepel en redder. Als je ze omdraait, staat er hetzelfde. Aan jou de uitdaging: kan jij er nog een paar bedenken (zonder Google te raadplegen?!).
6. De Nederlandse officiële taal is meer dan 2000 jaar oud
Hoe oud onze taal is, kan helaas niemand bevestigen. Maar de eerste Nederlandse woorden zijn al ruim 12 eeuwen oud. Meer dan 2000 jaar geleden woonden er al mensen in onze streken, waar met elkaar gesproken werd. De taal die ze daarvoor gebruikten, noemen we West-Germaans. In het begin van de vijfde eeuw is het Nederlands daaruit voortgekomen.
7. Beter goed gejat, dan slecht bedacht
Hoewel we enorm trots mogen zijn op ons taaltje, is het niet helemaal ‘onze’ taal. Ruim een derde van de Nederlandse taal is geleend uit het Frans, Engels en Hebreeuws. Denk aan bureau, bajes en paraplu. De taal die de grootste invloed heeft gehad op onze woordenschat, is de Franse taal. Toch verschillen deze talen aanzienlijk en is het vaak lastig om voor een Nederlander Frans te leren en vice versa. Snap jij er nog wat van – of moeten we zeggen: “Je ne comprends pas du tout.”
Nederlands officiële taal: kinderen zijn slimmer dan je denkt
Wist je trouwens dat kinderen met veel meer gemak en sneller dan volwassenen een vreemde taal oppikken? Dit komt simpelweg omdat zij er veel minder over nadenken. Volwassen blijven woorden vertalen naar hun eigen taal. Wordt het de volgende schoolvakantie een nieuwe taal opsteken voor de (klein)kinderen of kiezen we gemakshalve voor een bestemming waar ze Nederlands praten?